Η γερμανική ατμομηχανή λειτουργεί, αλλά όχι με την ίδια ορμή, που είχε πέρυσι. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κατεβάζει ταχύτητα και προετοιμάζεται για μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης και τα επόμενα χρόνια. Πού υστερεί; Σύμφωνα με τους ειδικούς, η οικονομία, που επί χρόνια ήταν στην πρωτοπορία της βιομηχανικής καινοτομίας, δυσκολεύεται σήμερα να προσαρμοστεί στην ψηφιακή εποχή.
Έρευνα του ΟΟΣΑ κατατάσσει τη Γερμανία μόλις στην 29η θέση μεταξύ 34 βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών ως προς την ταχύτητα των συνδέσεων Internet. Στις πρώτες θέσεις φιγουράρουν ασιατικές οικονομίες, όπως η Ιαπωνία και η Νότιος Κορέα. Η Άγκελα Μέρκελ έχει προσδιορίσει την πρόοδο στο ψηφιακό μέτωπο ως κορυφαία προτεραιότητα της τέταρτης και τελευταίας θητείας της, προειδοποιώντας πως «η μελλοντική ευημερία μας εξαρτάται από αυτό».
Σε συνεντεύξεις τους επικεφαλής επιχειρήσεων υπογραμμίζουν ότι οι προκλήσεις είναι πολλές. Η Γερμανία. σε επίπεδο κράτους, άργησε αρκετά να ενσωματώσει τις νέες τεχνολογίες δεδομένων, ενώ και οι επιχειρήσεις εμφανίζονται άκρως δισκακτικές στην υιοθέτηση νέων τεχνολογικών. Κυβερνητικό ταμείο, που συστήθηκε, με στόχο να βοηθήσει τις εταιρείες να επεκτείνουν το δίκτυο ευρυζωνικών συνδέσεων κατάφερε να δαπανήσει μόλις το 3% των διαθέσιμων κεφαλαίων του πέρυσι, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γενς Σπαν, να διαμηνύει ότι η Γερμανία είναι 20 χρόνια πίσω από τους Αμερικανούς ανταγωνιστές, με πολλές επιχειρήσεις να έχουν κολλήσει «στην εποχή του fax».
Ακόμη και η πανίσχυρη βιομηχανία αυτοκινήτου αισθάνεται την απειλή. Οι κινεζικές εταιρείες προσπαθούσαν επί χρόνια να μάθουν από τους γερμανικούς κολοσσούς. Σε πρόσφατο ταξίδι της στην Κίνα η Μέρκελ εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από την πρόοδο των κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών στην επεξεργασία δεδομένων, που τους ζήτησε να βοηθήσουν τις γερμανικές στην ανάπτυξη ηλεκτρικών και πλήρως αυτοματοποιημένων οχημάτων.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΟΣΑ περισσότερες από το 50% των θέσεων εργασίας στη Γερμανία απειλούνται με εξαφάνιση ή ραγδαίες αλλαγές από την αυτοματοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη.
ΠΗΓΗ: Reuters, naftemporiki.gr