Ο ιστορικός Τοντόρ Τσεπρεγκάνοφ, αναφέρει ότι «η κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας αναβίωσε τον “εθνικιστικό ρομαντισμό”» στη γιουγκοσλαβική δημοκρατία της “Μακεδονίας”, μια τάση που εντάθηκε κατά τη διάρκεια της εξουσίας του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον τρόπο που τα παιδιά μαθαίνουν την ιστορία.
Αυτό αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο AFP, σε ανταπόκριση από τα Σκόπια, τονίζοντας συγκεκριμένα ότι το βιβλίο της έκτης τάξης είναι αφιερωμένο στο «Μακεδονικό Κράτος του Φιλίππου Β΄», ενώ ο υιός του, ο Αλέξανδρος ο Γ΄ «κατάφερε να νικήσει τους Έλληνες», καθώς οι Έλληνες “απέρριψαν” την κυριαρχία της Μακεδονίας.
Σε βιβλίο του 2010, που διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο του Στιπ, αναγράφεται ότι «η Αρχαία Μακεδονία είναι μια περιοχή των Βαλκανίων στην οποία οι Μακεδόνες αποφάνθηκαν ότι δεν αποτελεί μέρος της Ελλάδας».
Το γαλλικό πρακτορείο εστιάζει την προσοχή του στο περιεχόμενο των σλαβικών βιβλίων των Σκοπίων από την περίοδο της πτώσης του Κομμουνισμού, μέχρι την εποχή του Νίκολα Γκρούεφσκι.
Ο Ντάμιαν Τοντορόφσκι, διδάσκαλος στο Μοναστήρι, δήλωσε στον δημοσιογράφο του AFP ότι «όλα τα βιβλία μετά το 2006 κάνουν πλύση εγκεφάλου και όχι εκπαίδευση».
«Δεν υπήρχε “μακεδονικό κράτος” μέχρι το 1945», λέει η Σόνια Τραϊνόφσκα, μητέρα μαθητή και συνεχίζει: «Για ποιο πράγμα μιλάμε; Δεν θα επιτρέψω στο παιδί μου να διδαχθεί μέσω του εθνικισμού την ιστορική στρέβλωση».
Το γαλλικό πρακτορείο υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, υποσχέθηκε να παραθέσει τα σχολικά βιβλία για αναθεώρηση στους ειδικούς και όχι στους πολιτικούς, αλλά είναι δύσκολο να αλλάξει η νοοτροπία των εκπαιδευτικών και των παιδιών που γαλουχήθηκαν με αυτές τις ιδέες.
Η 28χρονη Νατάσα, δασκάλα στα Σκόπια, λέει ότι δεν καταλαβαίνει γιατί να πρέπει να «ντρέπεται» για το ποια είναι: «Ο Αλέξανδρος ήταν Μακεδόνας και φοβόμαστε να το πούμε γιατί ερεθίζει τους Έλληνες».
Ο συντάκτης του γαλλικού πρακτορείου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ορισμένοι «Μακεδόνες» δεν θεωρούν ότι είναι Σλάβοι, αλλά «άμεσοι απόγονοι του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου (σαν να ζούνε στο 300 π.Χ.)
»Η Βόρεια Μακεδονία, μπορεί να είναι το νέο όνομα της χώρας, αλλά το εθνικό αφήγημα θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αλλάξει σε σχέση με το όνομα», σημειώνει το AFP.
Στη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων προβλέπεται ότι όλα αυτά τα βιβλία θα αλλάξουν και θα αφαιρεθούν οι αλυτρωτισμοί και η ψευδοϊστορία.
Στην ίδια συμφωνία αναφέρεται σαφώς, το παραδέχονται οι ίδιοι, ότι οι Σλαβόφωνοι της ΠΓΔΜ είναι Σλάβοι και δεν έχουν σχέση με την αρχαία Μακεδονία.