Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πολωνία: Και ο Λεχ Βαλέσα ζητά να μπει «φρένο» στη μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη

Πολωνία: Και ο Λεχ Βαλέσα ζητά να μπει «φρένο» στη μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η μεταρρύθμιση στο χώρο της δικαιοσύνης στην Πολωνία θα πρέπει να εξεταστεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ζητούν Πολωνοί διανοούμενοι. Μια δραματική έκκληση για την προάσπιση της Δημοκρατίας, σημειώνει η Deutsche Welle.

Ο Λεχ Βαλέσα, μια σπουδαία φυσιογνωμία στο χώρο της πολωνικής αντιπολίτευσης, αναμειγνύεται πλέον με την πολιτική μόνο όπου είναι απολύτως αναγκαίο, συνεχίζει η Deutsche Welle. Και τώρα φαίνεται να υπάρχει μια σημαντική αφορμή.

Ο 75χρονος πολιτικός είναι εξοργισμένος με το γεγονός ότι η μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη -που γίνεται από την κυβέρνηση στην Πολωνία παρά την κριτική που έχει προκληθεί τόσο στην Πολωνία όσο και στις Βρυξέλλες- σιγά – σιγά επιβάλλεται.

Εκφράζει την βαθιά ανησυχία του για τις μεγάλες αλλαγές στην πολωνική Δικαιοσύνη και σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 4 Ιουνίου ζητά από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξετάσει έαν πράγματι αυτές συνάδουν με τις ευρωπαϊκές αξίες.

Στην έκκλησή του ο Λεχ Βαλέσα υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει «ελευθερία χωρίς αλληλεγγύη και δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς κράτος δικαίου».

Ο πρώην Πρόεδρος της χώρας εκφράζει τη στήριξή του στην διαδικασία βάσει του άρθρου 7 της Συνθήκης της Λισαβόνας που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2017 κατά της Πολωνίας με αντικείμενο τις επίμαχες μεταρρυθμίσεις.

Συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο

Από το 2016 η μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη ξεκίνησε ήδη να υλοποιείται σε πάρα πολλά σημεία και στις 3 Ιουλίου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ ένα ακόμα άρθρο, σύμφωνα με το οποίο οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου μπορούν να συνταξιοδοτούνται πρόωρα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι θα «σταλούν» οπωσδήποτε στο σπίτι τους.

Την έκκληση του Λεχ Βαλέσα προς τις Βρυξέλλες υπογράφουν επίσης εκατοντάδες πολωνικές ΜΚΟ, διανοούμενοι και επιστήμονες.

«Είμαστε στην Ευρώπη διότι εδώ επικρατούν οικονομικές και πολιτικές ελευθερίες και ελπίζουμε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει και να τις υπερασπιστεί» λέει η σκηνοθέτης Ανιέσκα Χόλαντ.

Η έκκληση προς την Κομισιόν είναι ανοιχτή και τις τρεις πρώτες μέρες συγκέντρωσε ήδη 12.000 υπογραφές.

Ανοικτό παραμένει κατά πόσο πράγματι η Κομισιόν μπορεί να απευθυνθεί στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Ωστόσο σίγουρα θέλει να προωθήσει τη διαδικασία κατά της Πολωνίας. Έτσι σύντομα εκπρόσωποι της χώρας θα κληθούν να λάβουν θέση.

Οι προτάσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση της Πολωνίας το τελευταίο διάστημα αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη φαίνονται πάντως να μην είναι ικανοποιητικές.

Οι διαμαρτυρίες στην Πολωνία συγκέντρωσαν το διεθνές ενδιαφέρον και το θέμα της δημοκρατίας στη χώρα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο αύριο Τετάρτη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Προσχέδιο-καταπέλτης της ΕΕ κατά της Τουρκίας: Στο επίκεντρο «Γαλάζια Πατρίδα», Αγία Σοφία και Κυπριακό

Πεντάγωνο: Ελεύθερη χρήση αμερικανικών όπλων κατά της Ρωσίας αν εμπλακεί η Β. Κορέα στον πόλεμο με την Ουκρανία

Μπορέλ για Μέση Ανατολή: Βρισκόμαστε στο χείλος μιας μεγάλης πυρκαγιάς

DW: Η Βόρεια Κορέα αλλάζει τα δεδομένα στην Ουκρανία

Ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ είναι νεκρός – Ακολουθεί μια ματιά στις διεθνείς αντιδράσεις

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr