Στις κάλπες αναμένεται να οδηγηθούν την Κυριακή στις 10 Ιουνίουοι πολίτες της Ελβετίας, προκειμένου να αποφασίσουν σχετικά με την πρόταση του κινήματος «Vollgeld Initiative» για το «κρατικό χρήμα».
Αν οι Ελβετοί στηρίξουν το εγχείρημα του κινήματος, ενδέχεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η ευρωπαϊκή χώρα διαχειρίζεται την οικονομία της, ακόμη και το πρόσωπο της παγκόσμιας τραπεζικής.
Η ιδέα του «κρατικού χρήματος» είναι αρκετά περίπλοκη και αφορά την ίδια την έννοια του χρήματος.
Ως χρήματα της χώρας ορίζονται τα χρήματα που έχουν τεθεί σε κυκλοφορία από την κεντρική τράπεζα και, σύμφωνα με τους εκστρατείες του κινήματος «Vollgeld», αποτελούν περίπου το 10% των χρημάτων που κυκλοφορούν την τρέχουσα περίοδο στην ελβετική οικονομία.
Το υπόλοιπο 90% αποτελούν ηλεκτρονικό χρήμα και δημιουργείται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εκτός της κεντρικής τράπεζας, όπως οι εμπορικές τράπεζες.
Βάσει των προτάσεων που προτείνει το κίνημα, όλες οι καταθέσεις -σε ελβετικά φράγκα- στις εμπορικές τράπεζες δεν θα τοποθετούνται στους ισολογισμούς τους, αλλά υπό την κατοχή της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας (Swiss National Bank, SNB).
«Μόνο η Ελβετική Εθνική Τράπεζα θα είναι σε θέση να δημιουργήσει ηλεκτρονικό χρήμα.
Οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν πλέον να δημιουργήσουν χρήματα για τον εαυτό τους, θα είναι σε θέση να δανείζουν μόνο χρήματα που έχουν από καταθέτες ή άλλες τράπεζες ή ακόμη και, αν χρειαστεί, χρήματα που τους προσέφερε η SNB», αναφέρει χαρακτηριστικά η πρωτοβουλία «Vollgeld» στην έκθεσή της.
Το κύριο επιχείρημα του κινήματος είναι ότι τα παραπάνω θα μειώσουν το επίπεδο του συστημικού χρηματοοικονομικού κινδύνου σε μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τραπεζικό της σύστημα.