Tη δέσμευσή του για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου επανέλαβε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, όπως μετέδωσε σήμερα το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είπε ότι η βούληση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας να κινηθεί προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου παραμένει αμετάβλητη, συνεπής και σταθερή» σημείωσε το KCNA, αναφερόμενο στη συνάντηση των δύο ανδρών την Πέμπτη στην Πιονγιάνγκ.
Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας ελπίζει ότι τα ζητήματα των σχέσεων με τις ΗΠΑ και της αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου «θα επιλυθούν κατά στάδια» και ότι «η επίλυση των προβλημάτων θα προχωρήσει χάρη σε έναν διάλογο και μια διαπραγμάτευση που θα χαρακτηρίζονται από αποτελεσματικότητα και εποικοδομητικό πνεύμα».
Από την πλευρά του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ, ο Λαβρόφ προειδοποίησε εναντίον των πολύ υψηλών προσδοκιών, προτρέποντας όλα τα μέρη να «αποφύγουν την τάση να τα απαιτήσουν όλα, αμέσως».
Η επίσκεψη του Λαβρόφ στη Βόρεια Κορέα έγινε ταυτόχρονα με μια συνάντηση στη Νέα Υόρκη ανάμεσα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κι έναν Βορειοκορεάτη απεσταλμένο, τον στρατηγό Κιμ Γιονγκ Τσολ, με σκοπό να προετοιμαστεί η ιστορική σύνοδος κορυφής των Κιμ Γιονγκ Ουν και Ντόναλντ Τραμπ.
Μένει να οριστεί η ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής, που προγραμματίζεται να γίνει στη Σιγκαπούρη τη 12η Ιουνίου.
Το βασικό πρόσκομμα είναι πιθανόν η έννοια που δίνει η κάθε πλευρά στον όρο «αποπυρηνικοποίηση»: αμφότερα τα μέρη τάσσονται υπέρ αυτής, αλλά το καθένα δίνει διαφορετικό ορισμό και δεν έχουν μπορέσει μέχρι τώρα να καταλήξουν σε συμφωνία για το περιεχόμενό του.
Η Ουάσιγκτον αξιώνει η Πιονγιάνγκ να προχωρήσει άμεσα στην καταστροφή όλων των πυρηνικών όπλων της και αυτό να γίνει με επαληθεύσιμο τρόπο, πριν από οποιαδήποτε ελάφρυνση των οικονομικών κυρώσεων που πλήττουν τη Βόρεια Κορέα.
Από την πλευρά της, σύμφωνα με αναλυτές, η Βόρεια Κορέα δεν έχει πρόθεση να εγκαταλείψει το μόνο στην πραγματικότητα μέσο αποτροπής που διαθέτει χωρίς να λάβει εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ότι δεν θα επιδιώξουν να ανατρέψουν το καθεστώς.