Μια ελεύθερη Τουρκία και ενταγμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει ο πολιτικός αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP στις τουρκικές εκλογές στις 24 Ιουνίου Μουχαρέμ Ιντζέ ξέρει, αρνείται κάθε ομοιότητα με τον Τούρκο Πρόεδρο ενώ μιλά για τις σχέσεις του με την Ε.Ε. και τη Γερμανία.
Μιλώντας στο μικρόφωνο της DW είπε τα εξής, αφήνοντας μπηχτές για τον Ερντογάν λέγοντάς τον επι της ουσίας αγράμματο.
«Εγώ διαβάζω βιβλία, εκείνος μόνο περιλήψεις.Έχω πάρει πτυχίο, πιστεύω στη δημοκρατία, επιθυμώ μια ελεύθερη Τουρκία και πιστεύω στη επιστήμη.
»Τι κοινό μπορεί να έχουμε; Αν όμως μου επιτεθεί κάποιος απαντώ στην ίδια γλώσσα. Ίσως αυτό να είναι το μοναδικό κοινό που έχω με τον Ταγίπ Ερντογάν».
Ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο οποίος θα μιλήσει στις 31 Μαΐου, στα πλαίσια της προεκλογικής του εκστρατείας, στην Κομοτηνή ενώπιον της μουσουλμανικής μειονότητας, εμφανίζεται βέβαιος για την επιτυχία του στις προεδρικές εκλογές και ισχυρίζεται ότι δεν λέει προεκλογικά ψέματα.
Αναφερόμενος στο κουρδικό ζήτημα υπόσχεται ότι θα επιλυθεί, πάντα όμως μέσα στο κοινοβουλευτικό πλαίσιο: «Θα τα καταφέρουμε, πιστεύω στην δύναμη της αλλαγής», δηλώνει με αισιοδοξία.
Στη συνέντευξη ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνοψίζει σε λίγες λέξεις τις βασικές του αρχές: «Ειρήνη, οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη».
Σε ερώτηση για το πώς οραματίζεται τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ ο Μουχαρέμ Ιντζέ απαντά:
«Σε ποια κατεύθυνση να κινηθούμε;
»Μα προς την ΕΕ. Με ποιο τρόπο; Με δημοκρατία και ατομική ελευθερία.
»Δεν θα είναι πλέον η εξουσία ενός ανδρός και εκείνων που τον βοηθούν, αλλά ένας ισχυρός επικεφαλής με μια ικανή ομάδα συνεργατών».
»Ως προς τις σχέσεις με τη Γερμανία ο Μουχαρέμ Ιντζέ δηλώνει με σαφήνεια: «Επιθυμούμε καλές και στενές σχέσεις. Η ενσωμάτωση δεν με ενοχλεί, με χαροποιεί.
»Έχουμε πολλούς φίλους στη Γερμανία, εκλεγμένους βουλευτές, δημάρχους και 70.000 επιχειρηματίες.
»Δεν έχει κανένα νόημα να ασκείται κριτική στην Άνγκελα Μέρκελ και τη Γερμανία σε προεκλογικές συγκεντρώσεις».
Σε ερώτηση σχετικά με τη Συρία, τον εμφύλιο και τις σχέσεις με τον πρόεδρο Ασάντ ο υποψήφιος του CHP επικαλείται τον Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος έλεγε «Ειρήνη στο εσωτερικό, ειρήνη στον κόσμο» και τονίζει: «Που σημαίνει ότι θέλουμε ειρήνη με τη Συρία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.
»Δεν βλέπω κανένα λόγο να μην συναντηθώ με τον πρόεδρο Άσαντ (σ.σ. όπως ο Τ. Ερντογάν).
»Στη Τουρκία ζουν σήμερα 4 εκ. Σύροι πρόσφυγες και η Τουρκία δεν έχει πρέσβη στη Δαμασκό.
»Δεν μπορεί να είναι σωστό αυτό. Πώς θα φροντίσουμε τους πρόσφυγες όταν δεν έχουμε συνομιλητή;
»Δεν υπάρχει κανείς με τον οποίο να μην επιθυμώ συνάντηση».