Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανησυχούν για τη συμφωνία προμήθειας F-35 στην Τουρκία, ένα θέμα που συζητείται πρόσφατα στις ΗΠΑ.
Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, είπε πως το Ισραήλ θα ήθελε να παραμείνει η μοναδική χώρα στη Μέση Ανατολή έτσι ώστε να διατηρήσει το ποιοτικό του προβάδισμα και δεν θα διαρρεύσουν τεχνολογικές λεπτομέρειες σε γειτονικές χώρες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, οι συζητήσεις μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ είναι επικεντρωμένες σε άλλα θέματα γύρω από την ανάπτυξη του software που επιτρέπει την αναβάθμιση των δυνατοτήτων του F35.
Πηγές στην Ουάσιγκτον επιβεβαίωσαν στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz πως το θέμα της Τουρκίας αποτελεί κομμάτι των διαπραγματεύσεων, που σχετίζονται με τη συμφωνία για τα F35.
Επισήμως το Ισραήλ αρνείται ότι πραγματοποιεί συζητήσεις γύρω από τη συμφωνία, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία θα παραλάβει 100 μαχητικά F35 και απλά αναφέρει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Πηγές στο Ισραήλ αναφέρουν πως θα είναι δύσκολο να ακυρωθεί η συμφωνία, επειδή η Τουρκία αποτελεί μια από τις χώρες – επενδυτές του συγκεκριμένου αεροσκάφους.
Η Ισραηλινή Αεροπορία πρόκειται να παραλάβει το καινούργιο λογισμικό που θα βελτιώσει τα F-35 τον Ιούλιο και φοβάται πως θα το παραλάβει και η Τουρκία.
Μια λύση θα μπορούσε να είναι η παράδοση των F-35 στην Τουρκία χωρίς το λογισμικό αυτό κάτι που θα διατηρήσει το προβάδισμα του Ισραήλ.
Την ίδια στιγμή που η κριτική γύρω από τη συμφωνία με την Τουρκία αυξάνεται στο Κογκρέσο, γερουσιαστές προωθούν ένα νομοσχέδιο που θα καθυστερήσει την εκτέλεση της συμφωνίας με την Τουρκία υπό το φώς των πρόσφατων γεγονότων στη γειτονική χώρα.
«Η ανησυχία μας είναι πως η Τουρκία θα περάσει μια δραματική μετάβαση ως χώρα», δήλωσε στη Haaretz ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Τζέημς Λάνκφορντ, ο οποίος είναι ένας εκ των ηγετικών φωνών κατά της συμφωνίας και πρόσθεσε:
«Η Τουρκία έχει διανύσει μεγάλη απόσταση από τότε που είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και σημαντικός εταίρος στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, μέχρι την τωρινή κατάσταση, όπου κρατάει έναν Αμερικανό πολίτη και τον παζαρεύει.
»Αυτή δεν είναι συμπεριφορά συμμάχου».
Αυτή η περίπτωση (σ.σ. του Μπράνσον), είπε ο Λανκφορντ, είναι ενδεικτική μιας ευρύτερης αλλαγής που συντελείται στην Τουρκία, κατά την οποία η χώρα δεν είναι τόσο προσκολλημένη στη συμμαχία της με τις ΗΠΑ.
«Υπάρχει μια τεράστια απογοήτευση», εξηγεί.
«Συλλαμβάνουν δημοσιογράφους, πάστορες, δασκάλους, πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης.
»Αυτή είναι μια χώρα που βρίσκεται σε μετάβαση και αναρωτιέμαι, γιατί δίνουμε τη μέγιστη στρατιωτική μας τεχνολογία σε κάποιον που βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση;».
«Οι ανησυχίες που εστιάζονται στο ότι είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και έχουν υπάρξει καλοί εταίροι για χρόνια, αλλά εάν δεν ξέρουμε πως θα είναι η χώρα αυτή σε λίγα χρόνια, θα πρέπει να συγκρατήσουμε αυτή την πηγή από εκείνους», τονίζει ο Λανκφορντ.
Συγκρίνοντας την Τουρκία και το Ισραήλ εξηγεί ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν αμφιβολία για το Ισραήλ.
Όταν τους δίνουμε F-35 ή άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό, ξέρουμε πως θα τον χρησιμοποιήσουν.
»Ξέρουμε τι θα κάνουν και τι δεν θα κάνουν. Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να πούμε και για την Τουρκία το ίδιο».