Την παράταση των κυρώσεων κατά του καθεστώτος Άσαντ και των υποστηρικτών του στη Συρία, κατά ένα χρόνο, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως ανακοινώθηκε μετά το Συμβούλιο «παρέτεινε τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ κατά του συριακού καθεστώτος μέχρι την 1η Ιουνίου 2019.
Δεδομένου ότι η καταστολή σε βάρος του άμαχου πληθυσμού συνεχίζεται, η ΕΕ αποφάσισε να διατηρήσει τα περιοριστικά μέτρα κατά του συριακού καθεστώτος και των υποστηρικτών του, σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ για τη Συρία».
Επίσης, το Συμβούλιο επικαιροποίησε τις πληροφορίες σχετικά με ορισμένα πρόσωπα και οντότητες και αφαίρεσε δύο αποβιώσαντες από τον κατάλογο.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει πλέον 259 πρόσωπα και 67 οντότητες που υπόκεινται σε ταξιδιωτική απαγόρευση και δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων.
Τα πρόσωπα που προστέθηκαν πιο πρόσφατα έχουν καταχωριστεί λόγω του ρόλου τους στη χρήση χημικών όπλων, όπως συνέβη με την προσθήκη τεσσάρων προσώπων στον κατάλογο κυρώσεων στις 19 Μαρτίου 2018.
Τι προβλέπουν οι κυρώσεις
Οι υφιστάμενες κυρώσεις κατά της Συρίας περιλαμβάνουν πετρελαϊκό αποκλεισμό, περιορισμούς σε ορισμένες επενδύσεις, δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Συρίας εντός της ΕΕ, περιορισμούς στις εξαγωγές εξοπλισμού και τεχνολογίας που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για εσωτερική καταστολή, καθώς και εξοπλισμού και τεχνολογίας για την παρακολούθηση ή την υποκλοπή διαδικτυακών ή τηλεφωνικών επικοινωνιών.
Η ΕΕ επισημαίνει ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει την εξεύρεση βιώσιμης και αξιόπιστης πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Συρία, όπως ορίζεται στην απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στο ανακοινωθέν της Γενεύης του 2012.
Όπως αναφέρεται στη στρατηγική της ΕΕ για τη Συρία που εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2017 και επιβεβαιώθηκε στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2018, η ΕΕ εκτιμά ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση και υποστηρίζει θερμά το έργο του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και τις ενδοσυριακές συνομιλίες που διεξάγονται στη Γενεύη.