Συνολικά 65 άτομα έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες τρεις ημέρες λόγω του κύματος καύσωνα που πλήττει το Καράτσι, τη μεγαλούπολη του νότιου Πακιστάν, όπως γνωστοποίησε μια οργάνωση αρωγής, εν μέσω φόβων ότι ο απολογισμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες επιμένουν.
Το κύμα καύσωνα συνέπεσε με διακοπές της ηλεκτροδότησης, αλλά και με το Ραμαζάνι, τον ιερό μήνα για τους μουσουλμάνους στη διάρκεια του οποίου νηστεύουν, άρα δεν τρώνε ούτε πίνουν στη διάρκεια της ημέρας.
Όπως μετέδωσαν πακιστανικά ΜΜΕ η θερμοκρασία έφθασε τους 44 βαθμούς Κελσίου στην πόλη τη Δευτέρα.
Ο Φαϊζάλ Έντι, επικεφαλής του Edhi Foundation, που διαχειρίζεται τα ασθενοφόρα και το νεκροτομείο της μεγαλύτερης πακιστανικής πόλης, διευκρίνισε ότι οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφηκαν στις πιο φτωχές συνοικίες της.
«Εξήντα πέντε άνθρωποι πέθαναν τις τελευταίες τρεις ημέρες», δήλωσε ο Έντι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
O ίδιος διευκρίνισε ότι γιατροί στις συνοικίες όπου ζούσαν τα θύματα «είπαν ότι πέθαναν από θερμοπληξία».
Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος των αρχών στο Καράτσι για να σχολιάσει την πληροφορία.
Όμως ο υπουργός Υγείας της τοπικής κυβέρνησης της επαρχίας Σιντ, Φαζούλα Πέτσο, δήλωσε στην αγγλόφωνη εφημερίδα Dawn ότι δεν έχει εξακριβωθεί κανένας θάνατος από θερμοπληξία.
«Μόνο οι γιατροί και τα νοσοκομεία μπορούν να γνωματεύσουν για το εάν η αιτία ενός θανάτου είναι η θερμοπληξία ή όχι. Απορρίπτω κατηγορηματικά τον ισχυρισμό ότι πέθαναν άνθρωποι από θερμοπληξία στο Καράτσι», είπε.
Παρά τη διάψευση, οι πληροφορίες για θανάτους από θερμοπληξία στο Καράτσι προκαλούν ανησυχία και φόβους για επανάληψη του κύματος καύσωνα του 2015, όταν τα νοσοκομεία πλημμύρισαν από κόσμο και τα νεκροτομεία της πόλης αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα καθώς τότε τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι και ασθενείς, πέθαναν.
Οι αρχές στην επαρχία Σιντ διαβεβαιώνουν τους πολίτες ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί η κατάσταση του 2015 και ότι εργάζονται για να εγγυηθούν πως όσοι το έχουν ανάγκη θα λάβουν άμεσα ιατρικές φροντίδες.
Ο Έντι τόνισε πως οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν εργαζόμενοι και εργαζόμενες σε δύο φτωχοσυνοικίες της πόλης.
«Δούλευαν κοντά σε θερμαντήρες και καυστήρες σε εργοστάσια υφασμάτων», εξήγησε, ενώ όπως σημείωσε, στην περιοχή αυτή η ηλεκτροδότηση διακόπτεται «για οκτώ ως εννιά ώρες» καθημερινά, κάτι που σημαίνει πως είναι αδύνατο να λειτουργήσουν ανεμιστήρες και κλιματιστικά.
Οι θερμοκρασίες αναμένεται να παραμείνουν πάνω από τους 40° Κελσίου έως την Πέμπτη.