Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, Πυρηνικά Όπλα, Πυρηνική Ενέργεια,
Το Παρίσι προειδοποιεί ότι η Ε.Ε. θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου κατά των ΗΠΑ, εάν οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν πλήξουν τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να προσβάλει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου οποιοδήποτε μονομερές μέτρο πλήξει τα συμφέροντα ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και θα απαντήσει με αναλογικό τρόπο, σε συμφωνία, φυσικά, με τους κανόνες του διεθνούς οργανισμού» δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Μπενζαμέν Γκριβό.
Φόβους για νέα κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή έχει εγείρει η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για την απόσυρση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την επαναφορά των κυρώσεων τους σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Δεκαπέντε μήνες μετά την άνοδό του στην εξουσία, ο Τραμπ υλοποίησε την προεκλογική του υπόσχεση να «σκίσει» το κείμενο της εμβληματικής συμφωνίας, που ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων σκληρών διεθνών διαπραγματεύσεων με στόχο να εμποδιστεί η Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
«Σήμερα, έχουμε την τελειωτική απόδειξη ότι η ιρανική υπόσχεση ήταν ένα ψέμα.
»Το μέλλον του Ιράν επαφίεται στον λαό του», ο οποίος αξίζει «καλύτερη» κυβέρνηση, δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.
Στο όνομα του δόγματος «Πρώτα η Αμερική», ο Τραμπ έχει θέσει ήδη υπό αμφισβήτηση πολλές δεσμεύσεις σε πολυμερές επίπεδο της υπερδύναμης, αρχής γενομένης με την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Την Τρίτη ο Τραμπ επέλεξε την πιο ριζοσπαστική επιλογή: όλες οι κυρώσεις που είχαν αρθεί σε αντάλλαγμα για τη δέσμευση της Ισλαμικής Δημοκρατίας να μην επιδιώξει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων θα επανέλθουν σε ισχύ.
«Αμέσως», για ορισμένες, ως την 6η Αυγούστου ή την 4η Νοεμβρίου στην περίπτωση πολλών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων ξένων, που είναι παρούσες στο Ιράν κι έχουν έτσι τρεις ως έξι μήνες για να «φύγουν» πριν γίνουν στόχος των τιμωρητικών μέτρων των ΗΠΑ, κάτι που θα σήμαινε ότι θα έχαναν κάθε πρόσβαση στην αμερικανική αγορά και στο αμερικανικό τραπεζικό και χρηματοοικονομικό σύστημα.