Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα έπεσε η ανεργία στο 3,8% μετά από μαζική “έξοδο”

Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα έπεσε η ανεργία στο 3,8% μετά από μαζική “έξοδο”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με την πτώση του κομμουνισμού το 1989 και κυρίως την ένταξη της χώρας στην ΕΕ το 2004, η Ουγγαρία εξελίχθηκε σε μια ιδιαίτερα ελκυστική χώρα για ξένους επενδυτές.

Εντούτοις πριν από πέντε περίπου χρόνια άρχισε να διογκώνεται το πρόβλημα της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού και σήμερα η κατάσταση στην αγορά εργασίας θεωρείται πλέον κρίσιμη.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες καταμετρούσαν περίπου 50.000 κενές θέσεις εργασίας.

Οι Audi, Bosch, Continental, Lego, Mercedes, Opel και Samsung είναι οι κύριες μεγάλες ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ουγγαρία, απασχολώντας εκεί χιλιάδες υπαλλήλους.

Χαμηλή ανεργία αλλά με αστερίσκους

Από την απαρχή της πρώτης του θητείας το 2010, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ακολούθησε πιστά μια πολιτική βιομηχανοποίησης.

«Φυσικά και χαιρόμαστε που ξένες επιχειρήσεις ανοίγουν αντιπροσωπείες τους σε εμάς. Βοηθούν την ουγγρική βιομηχανία, ωστόσο οι επενδύσεις που έχουμε περισσότερο στην καρδιά μας είναι εκείνες που γίνονται από τους ίδιους τους Ούγγρους», είπε στα τέλη Μαρτίου κατά τα εγκαίνια ενός νέου ουγγρικού εργοστασίου στα ανατολικά της χώρας.

Η πρόσφατη επανεκλογή του δεν φαίνεται να άλλαξε στο παραμικρό τον προσανατολισμό του: «Οι στόχοι μας είναι η οικονομική ανάπτυξη, υγιή οικονομικά και πλήρης απασχόληση, ένας στόχος που είναι πλέον πολύ κοντά», επισήμανε ο Όρμπαν σε συνέντευξή του στα τέλη Απριλίου.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της κυβέρνησης, στα τέλη της περασμένης χρονιάς η ανεργία είχε υποχωρήσει στο 3,8%. Την ώρα που το εργατικό δυναμικό της Ουγγαρίας μετρά περίπου 4,5 εκατομμύρια εργαζόμενους, μόλις 280.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα επίσημα σε αναζήτηση εργασίας.

Αύξηση του κατώτατου μισθού

Τα τελευταία τρία χρόνια η κυβέρνηση αύξησε επανειλημμένως τον κατώτατο μισθό, μόνον φέτος κατά 8%.

Από το 2015 αυξάνεται διαρκώς το γενικό επίπεδο των μισθών, παραμένοντας βέβαια παρόλα αυτά σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Η αυξητική αυτή τάση όμως θα συνεχιστεί, εκτιμά ο Λάζλο Πάραγκ, διευθυντής του ουγγρικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου. Σε πρόσφατη συνέντευξή του έκανε λόγο για μια μέση ετήσια αύξηση της τάξης του 12%.

Οι σημαντικές αυτές αυξήσεις όμως δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν δεκάδες χιλιάδες Ούγγρους από το να εγκαταλείψουν τη χώρα, αναζητώντας ένα καλύτερο και κυρίως ένα πιο ασφαλές οικονομικό και εργασιακό μέλλον σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές έως και 500.000 Ούγγροι -πάνω από το 10% του συνολικού εργατικού δυναμικού- εργάζονται σήμερα στο εξωτερικό. Πολλοί προτιμούν τη Γερμανία ή την Ολλανδία όπου οι μισθοί είναι τριπλάσιοι έως και πενταπλάσιοι.

Η οικονομική μετανάστευση λοιπόν μπορεί να συγκρατεί ή και να μειώνει τους δείκτες της ανεργίας, την ίδια ώρα όμως διογκώνει και το πρόβλημα της έλλειψης εξειδικευμένων υπαλλήλων.

Σε περίπτωση που δεν αλλάξει κάτι τα επόμενα χρόνια, ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν εντέλει την Ουγγαρία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στα χαμηλά οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ΕΕ – Κίνδυνος στο στόχο μείωσης ρύπων

Μπορεί η ΕΕ να βάλει φρένο στην Temu;

Βίκτορ Όρμπαν: Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου «έχουν βαρύτητα» και «θα υπάρξουν συνέπειες»

Κ. Καραμανλής: Αιχμές κατά Μητσοτάκη για τη διαγραφή Σαμαρά – «Όχι» στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Ζελένσκι: Οι βορειοκορεατικές δυνάμεις στη Ρωσία ενδέχεται να φτάσουν τους 100.000 στρατιώτες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr