Η «Προπαρασκευαστική Επιτροπή Πλατφόρμα της Βόρειας Συρίας» εξέδωσε μια έκθεση σχετικά με την τουρκική εισβολή «Κλάδος Ελαίας» στον κουρδικό θύλακα της Εφρίν στη βορειοδυτική Συρία.
Σύμφωνα με αυτό το κείμενο, η τουρκική εισβολή στην Εφρίν δεν στρέφεται μόνο ενάντια στον κουρδικό λαό αλλά πρόκειται για σχέδιο εισβολής που αποσκοπεί στον επανασχεδιασμό των συνόρων της Τουρκίας στα όρια του λεγόμενου «Όρκου του Έθνους» (Misak-i Milli).
Ο «Όρκος του Έθνους»
Στις 28 Ιανουαρίου 1920 το τελευταίο οθωμανικό κοινοβούλιο, της ηττημένης στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ψήφισε έξι αποφάσεις που όρισαν τις κόκκινες γραμμές των συνόρων του νέου τουρκικού έθνους-κράτους.
Το ψήφισμα αυτό, που ονομάστηκε «Όρκος του Έθνους», δημοσιεύτηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1920 και όριζε ως τουρκικά εδάφη ολόκληρη τη Θράκη, δηλαδή, εκτός από την ανατολική, τη δυτική που σήμερα ανήκει στην Ελλάδα και τη βόρεια που ανήκει στη Βουλγαρία, τα Δωδεκάνησα, την Κύπρο, την περιοχή της Αντιόχειας (σημερινό Χατάι της Τουρκίας), τα βόρεια εδάφη των σημερινών συριακών επαρχιών Χαλεπιού, Ράκκα και Χασάκα, δηλαδή το συριακό Κουρδιστάν, ολόκληρο το βόρειο Ιράκ, δηλαδή το ιρακινό Κουρδιστάν, τις επαρχίες της Μοσούλης και του Κιρκούκ, μέρος από την ιρανική επαρχία του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν, τον σημερινό αζέρικο θύλακα του Νακχιβάν στα νότια της Αρμενίας και την Αζαρία (Κολχίδα) της σημερινής Γεωργίας.
Ο «Όρκος του Έθνους» προκάλεσε τότε την άμεση αντίδραση των δυτικών συμμάχων, οι οποίοι στις 16 Μαρτίου 1920 κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη. Αφοσιωμένοι στον «Όρκο του Έθνους» Οθωμανοί βουλευτές διέφυγαν στην Άγκυρα και εκεί ίδρυσαν τη «Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση», υπό τον Κεμάλ Ατατούρκ, κηρύσσοντας τον λεγόμενο «Πόλεμο της Ανεξαρτησίας» που έληξε με τη δική μας Μικρασιατική Καταστροφή.
Το 1923 η τουρκική διπλωματία στη Λωζάνη διαπραγματεύτηκε έχοντας στον νου της τον χάρτη του «Όρκου του Έθνους». Τελικά συμβιβάστηκαν με λιγότερα και υπέγραψαν τη Συνθήκη της Λωζάνης.
«Η αντίσταση της Εφρίν θα συντρίψει τον νεοοθωμανισμό»
Οι αντιπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, ΜΚΟ και ηγέτες φυλών της βόρειας Συρίας που συγκεντρώθηκαν στα πλαίσια της «Πλατφόρμας» στη Βόρεια Συρία, είχαν ως κεντρικό σύνθημα της μάζωξής τους ότι «Η αντίσταση της Εφρίν θα νικήσει τη νεοοθωμανική επεκτατικότητα στη Συρία».
Στη σύνοδο, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Χασάκα της βορειοανατολικής Συρίας, η συμπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατικής Επικράτειας της Βόρειας Συρίας, Φόζα Γιουσίφ, ανέφερε ότι 501 άμαχοι σκοτώθηκαν από τον τουρκικό στρατό και 797 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της εισβολής «Κλάδος Ελαίας».
Οι μαχητές των YPG/YPJ, συνέχισε η ίδια, αντιστάθηκαν συνεχώς επί 58 ημέρες με την υποστήριξη του λαού της Εφρίν, αλλά η διεθνής κοινότητα σιώπησε για τις πράξεις του τουρκικού κράτους και των τρομοκρατικών οργανώσεων (σ.σ. ισλαμιστών μισθοφόρων).
Οι κουρδικές δυνάμεις αποχώρησαν από την πόλη της Εφρίν για να αποφευχθεί ένα μακελειό εις βάρος του άμαχου πληθυσμού από τους Τούρκους εισβολείς.
Η ίδια ανέφερε ότι 200.000 κάτοικοι της Εφρίν εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους και κατέφυγαν στη κοντινή περιοχή της Μανμπίτζ για να γλιτώσουν από την τουρκική κατοχή..
Η ίδια υπογράμμισε ότι η φυσική και πολιτιστική γενοκτονία που διαπράττει η Τουρκία στην Εφρίν είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας:
«Αυτό που συνέβη στην Εφρίν δεν ήταν ενάντια μόνο στον κουρδικό λαό. Στόχος τους είναι να συνεχίσουν το σχέδιο εισβολής τους για να πετύχουν τα σύνορα του Όρκου του Έθνους. Ως Κούρδοι, Άραβες, Συριακοί, Ασσύριοι, Τουρκμένοι και όλοι οι άλλοι άνθρωποι αυτής της περιοχής, αντιμετωπίζουμε έναν κοινό εχθρό, τη νεο-οθωμανική επεκτατικότητα.
»Αυτοί οι εισβολείς θέλουν να μετατρέψουν τη Συρία σε εμπόλεμη ζώνη και να αλλάξουν τη χώρα σύμφωνα με τα συμφέροντά τους».