Διαβάστε σχετικά για Foreign Policy, Άγγελος Μητρετώδης, Αιγαίο Πέλαγος, Γιώργος Μπαλταδώρος, Δημήτρης Κουκλατζής, Ίμια, Μικρός Ανθρωποφάς, Νησιά Αιγαίου, Πάνος Καμμένος, Περιοδικό Foreign Policy, Τουρκία, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,
«Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν ήταν ποτέ εύκολες», γράφει το αμερικανικό περιοδικό «Foreign Policy» σε δημοσίευμα με τίτλο, «Ελλάδα και Τουρκία κινούνται αργά προς τον πόλεμο».
Tο περιοδικό χαρακτηρίζει «επικίνδυνο το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα, προειδοποιώντας ότι ίσως τελικά η σύγκρουση να καταστεί αναπόφευκτη».
Όπως σημειώνει, οι δύο χώρες έχουν βρεθεί «σε εμπόλεμη κατάσταση» αρκετές φορές μέσα στον 20ο αιώνα ενώ έχουν φτάσει και στα πρόθυρα στρατιωτικής διαμάχης πάνω από το ελληνικό νησί των Ιμίων το 1996, με τις ΗΠΑ να επεμβαίνουν για να αποφευχθεί η καταστροφή.
Το αμερικανικό περιοδικό επισημαίνει σε αυτό το πλαίσιο ότι «οι δύο σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ είναι στην “κόψη” και πάλι, κάτι που έχει προκληθεί από λαϊκιστές και από τις δύο πλευρές.
»Και αυτή τη φορά, η Ουάσινγκτον δεν είναι πουθενά».
Οπως επισημαίνει το περιοδικό, τη Δευτέρα η ελληνο-τουρκική αντιπαράθεση θύμισε κάτι από τον παλιό καιρό, κάνοντας αναφορά στις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος υποστήριξε ότι η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς, η οποία τοποθετήθηκε νωρίτερα από τρεις Έλληνες.
Το Foreign Policy υπογραμμίζει ότι την εν λόγω είδηση της αφαίρεσης της σημαίας διέψευσε η Αθήνα.
Η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη να απαντήσει στους ισχυρισμούς του Γιλντιρίμ με τη μέγιστη σοβαρότητα, γράφει χαρακτηριστικά το αμερικανικό περιοδικό.
Σε αυτό το σημείο, το άρθρο σημειώνει ότι το περιστατικό αυτό ήρθε μετά την τραγωδία με τη συντριβή του Mirage 2000-5 και τον θάνατο του Γιώργου Μπαλταδώρου.
«Ούτε αυτό ήταν ένα απομονωμένο γεγονός. Τα τουρκικά μαχητικά έχουν παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από 30 φορές μόνο τον Απρίλιο», σημειώνει το δημοσίευμα.
«Ο Γιλντιρίμ και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησαν σε ταχείες διπλωματικές κινήσεις για να στείλουν συλλυπητήρια στον Έλληνα πρωθυπουργό και η ελληνική κοινή γνώμη κατηγορεί για τον θάνατο του 34χρονου πιλότου την Τουρκία» αναφέρει.
«Ακόμη και μέσα σε αυτό το επικίνδυνο κλίμα και οι δύο πλευρές ενδίδουν στη ριψοκίνδυνη ρητορική.
»Στην Τουρκία, ο Ερντογάν και το κόμμα του έχουν ξεκινήσει μία ακόμη πιο επιθετική ρητορική εναντίον της Ελλάδας και στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης επικεφαλής είναι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ένας άνθρωπος που ισχυρίζεται ότι η Τουρκία πρέπει να ανακτήσει 18 τουρκικά νησιά που κατέχει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή», αναφέρεται στο περιοδικό.