Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι τα συμπτώματα που παρουσίασαν τα θύματα της χημικής επίθεσης στη Ντούμα της Συρίας αντιστοιχούν σε παράγοντα που προκαλεί ασφυξία ή σε νευροτοξικό παράγοντα και ζήτησε από τη Συρία και τη Ρωσία να ανοίξουν τη ζώνη στους διεθνείς παρατηρητές.
«Η επίθεση με χημικά όπλα πραγματοποιήθηκε σε μία περιοχή όπου επιχειρεί το συριακό καθεστώς, στη Ντούμα, όπου οι δυνάμεις του καθεστώτος προσπαθούν να εκδιώξουν την [σ.σ. ισλαμιστική] αντιπολίτευση.
»Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και οι σύμμαχοί του αρνούνται την πρόσβαση διεθνών παρατηρητών στην περιοχή της Ντούμα», δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters πηγές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Τα συμπτώματα που παρουσίασαν τα θύματα στη Ντούμα, σύμφωνα με αξιόπιστους ιατρικούς ειδικούς και όπως είναι ορατά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα βίντεο, αντιστοιχούν σε παράγοντα που προκαλεί ασφυξία ή από κάποιου είδους νευροτοξικό παράγοντα», δήλωσαν οι πηγές.
Γάλλος γιατρός: Μάλλον σαρίν
Κάποιο συστατικό προστέθηκε στο χλώριο στην επίθεση με χημικά όπλα στην Ανατολική Γούτα, πιθανότατα αέριο σαρίν, για να σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους, σύμφωνα με τον Γάλλο γιατρό Ραφαέλ Πιτί που στηρίχθηκε σε φωτογραφίες που του έστειλαν επαφές του στον τόπο της επίθεσης.
«Περί τις 16.30 πραγματοποιήθηκε μία πρώτη χημική επίθεση, με χλώριο, με θύματα όπως μπορούμε να τα περιμένουμε από τέτοιου είδους επιθέσεις, πολλά θύματα από ασφυξία, αλλά μικρός αριθμός νεκρών», δήλωσε ο γιατρός, στέλεχος της γαλλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Union des Organisations de Secours et Soins Medicaux (UOSSM).
Ο ίδιος δηλώνει ότι 400 έως 500 άνθρωποι παρουσίασαν σχετικά ελαφρά συμπτώματα από το χλώριο «προβλήματα ασφυξίας, προβλήματα όρασης λόγω του ερεθισμού των ματιών…».
Μόνο ένας σκοτώθηκε από την πρώτη αυτή επίθεση με χλώριο και πέντε από τον ίδιο τον βομβαρδισμό.
Κατά τη δεύτερη επίθεση, περί τις 21.00 τοπική ώρα, «τα θύματα που φθάνουν στο νοσοκομείο πολλαπλασιάζονται στα 600, 700, 800, παρουσιάζοντας αναπνευστικά προβλήματα, αλλά ανακαλύπτονται στα καταφύγια, στα διαμερίσματα, άνθρωποι κεραυνοβολημένοι από τον θάνατο, συνολικά 42», λέει ο Γάλλος αναισθησιολόγος και παλαιότερα στρατιωτικός γιατρός.
«Το χλώριο δεν κεραυνοβολεί, ακόμη και σε μεγάλη συγκέντρωση… Εκεί οι νεκροί είναι ξαπλωμένοι ο ένας επάνω στον άλλο, άρα κάτι άλλο χρησιμοποιήθηκε», σαρίν ή κάποιο άλλο καυστικό προϊόν, λέει ο Ραφαέλ Πιτί.
Κατά τη γνώμη του, οι δράστες της επίθεσης θέλησαν να καμουφλάρουν τη χρήση του σαρίν πίσω από το χλώριο ή να αυξήσουν τη θανατηφόρα δράση του χλωρίου με τη βοήθεια άλλης ουσίας.
Και στις δύο περιπτώσεις, ο απολογισμός είναι πολύ βαρύτερος από τη πρώτη επίθεση.
Σημαντική Υπενθύμιση:
Την ώρα που επικρατεί μια παγκόσμια υστερία γύρω από τη φερόμενη χημική επίθεση στη Ντούμα, η οποία δεν μπορεί αντικειμενικά να επιβεβαιωθεί, το TRIBUNE αναγκάζεται να υπενθυμίσει ότι έχει υποστηριχθεί για τις προηγούμενες επιθέσεις με χημικά -για τις οποίες επίσης κατηγορήθηκε η κυβέρνηση της Συρίας- πως ήταν τουρκικές προβοκάτσιες σε συνεργασία με τζιχαντιστές.
Τον Δεκέμβριο του 2015 ο Τούρκος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ερέν Ερντέμ (Eren Erdem), ισχυρίστηκε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση ότι η επίθεση που έγινε στην Ανατολική Γούτα τον Αύγουστο του 2013 με χημικό αέριο «Σαρίν», για την οποία κατηγορήθηκε επίσης τότε η συριακή κυβέρνηση, ήταν προβοκάτσια του Ισλαμικού Κράτους και ότι οι τζιχαντιστές είχαν προμηθευτεί τα υλικά για την παρασκευή του «Σαρίν» από την Τουρκία.
Μετά τις καταγγελίες του αυτές, ο Ερντέμ κατηγορήθηκε για «εσχάτη προδοσία» από το καθεστώς Ερντογάν. Λεπτομέρειες διαβάστε στον ακόλουθο σύνδεσμο: