Να επιλέξει μεταξύ των Κούρδων ή της Τουρκίας κάλεσε τη Μεγάλη Πέμπτη τη Γαλλία ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ.
«Οι σύμμαχοί μας πρέπει να αποφασίσουν [να ταχθούν] υπέρ της Τουρκίας στο πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και όχι [υπέρ] του PYD/YPG», δήλωσε τη Μεγάλη Πέμπτη μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
«Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι αναμένουμε ότι η Γαλλία δεν θα κάνει κάτι για να ενθαρρύνει ή να υποστηρίξει το YPG/PYD».
Εδώ κάποιος ίσως θα έπρεπε ως απάντηση να καλέσει την Τουρκία να επιλέξει εάν θα είναι με τη Δύση ή με τη Μόσχα και την Τεχεράνη.
Οι Τούρκοι έχουν πάθει μεγάλη ταραχή επειδή ο Εμανουέλ Μακρόν όχι μόνο δέχτηκε την αντιπροσωπεία των Κούρδων της Συρίας στο Προεδρικό Μέγαρο στο Παρίσι αλλά και συμφώνησε να στείλει γαλλικά στρατεύματα στο πλευρό τους.
Μάλιστα στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας (των Ορθόδοξων) έγινε γνωστό ότι οι πρώτοι πενήντα Γάλλοι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στα υπό κουρδικό έλεγχο εδάφη της βόρειας Συρίας.
Οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται ότι η εμπλοκή της Γαλλίας στη βόρεια Συρία, παράλληλα με τις ΗΠΑ, τους φέρνει αντιμέτωπους με δύο δυτικές πυρηνικές δυνάμεις, οι οποίες φαίνονται αποφασισμένες να μην εκχωρήσουν τα κουρδικά εδάφη στον άξονα Τουρκίας-Ρωσίας-Ιράν.
Η Τουρκία, που έχει στραφεί ανοιχτά απέναντι στη Δύση, παραμένει τυπικά μέλος του ΝΑΤΟ αν και έχει συμμαχήσει με τη Ρωσία και το Ιράν για τον έλεγχο και τον μεταξύ τους διαμοιρασμό της Συρίας.
Ωστόσο, τα εδάφη που ελέγχουν οι Κούρδοι και τα άλλα που απελευθέρωσαν από το Ισλαμικό Κράτος με την υποστήριξη του Διεθνούς Συνασπισμού αποτελούν δυτική «σφήνα» στους σχεδιασμούς των τριών καθεστώτων.
Ο Ομέρ Τσελίκ μπορεί να αποκαλεί τους δυτικούς «συμμάχους», ωστόσο, κανείς λογικός άνθρωπος δεν αντιμετωπίζει πλέον την Τουρκία ως σύμμαχο της Δύσης.