Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Bloomberg: Η υπερθέρμανση της τουρκικής οικονομίας απειλεί τις φιλοδοξίες του Ερντογάν

Bloomberg: Η υπερθέρμανση της τουρκικής οικονομίας απειλεί τις φιλοδοξίες του Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Bloomberg, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση υπερθέρμανσης, κάτι το οποίο μπορεί να αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα για τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και για τους πιστωτές της, όπως αναφέρει εκτενές δημοσίευμα του Bloomberg.

Η τουρκική λίρα υποχωρεί υπό την πίεση ενός όλου και πιο διογκωμένου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, με τον πληθωρισμό να φθάνει σε διψήφιο ποσοστό, με την τουρκική οικονομία να έχει επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης 7,4% το 2017.
Ο Eρντογάν είναι έτοιμος να επιβάλει την «αρχή του ενός ανδρός», κερδίζοντας τις εκλογές του 2019 και σαφώς θέλει η οικονομία να έχει καλή πορεία.

Όμως τα ανησυχητικά σημάδια όλο και αυξάνουν. Το εξωτερικό χρέος των τουρκικών επιχειρήσεων φθάνει περίπου στο 40% της οικονομικής παραγωγής.

Κλασσικότερη περίπτωση όλων είναι αυτή της εταιρείας Yildiz Holding, τα δάνεια της οποίας αποτιμώνται στα επτά δισ. δολάρια και προσπαθεί να επαναδιαπραγματευθεί και ένα απλήρωτο χρέος ύψους 4,75 δισ. δολαρίων, το οποίο συνδέεται με την εξαγορά της κορυφαίας εταιρείας τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας.

Όλα τα παραπάνω αρχίζουν να προκαλούν ερωτηματικά για την «υγεία» των τουρκικών εταιρειών, ενώ οι δυσκολίες πληρωμών που αυτές παρουσιάζουν επηρεάζουν, όπως είναι φυσικό και τον τραπεζικό τομέα της χώρας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες αντιστοιχούν περίπου στο 1/3 της αξίας της χρηματιστηριακής αγοράς της χώρας.
Αυτό καθιστά πιο ακριβή την κατοχή τουρκικού χρέους για τους ξένους επενδυτές, ενώ οι ξένες τράπεζες «βλέπουν» τις αποδόσεις των επενδύσεών τους να υποχωρούν.

Ενώ οι επενδυτές συστήνουν πιο επιφυλακτικές οικονομικές πολιτικές, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει τίποτες το οποίο ενδεχομένως θα πλήξει την κατανάλωση.

Η λίρα είναι το πρώτο θύμα της απροθυμίας της κυβέρνησης.Το αποδεικνύουν και τα ιστορικά στοιχεία, καθώς στα 11 από τα 15 χρόνια που κυβερνά το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξη (ΑΚΡ) έχει κινηθεί πτωτικά.

Το α’ τρίμηνο του 2018 ήταν ένα από τα χειρότερα για την τουρκική λίρα, η οποία έφθασε σε ιστορικό χαμηλό τον Φεβρουάριο του 2018, μετά την υποβάθμιση σε «junk» της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Τουρκίας από τον οίκο Moody’s.

Προκειμένου να διατηρήσει την ελκυστική εικόνα της οικονομίας και να προσελκύσει κεφάλαια η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έχει αυξήσει τα επιτόκια άνω των 400 μονάδων βάσης από την αρχή του 2017.

Όμως η πολιτική αυτή οδηγεί όλο και υψηλότερα τον πληθωρισμό, ο οποίος παρέμεινε άνω του 10% τον Μάρτιο 2018 για όγδοο διαδοχικό μήνα.

Ο δομικός πληθωρισμός έφθασε τον Μάρτιο το 11,44%.Οι άμεσες ξένες επενδύσεις υποχώρησαν στα οκτώ δισ. δολάρια για το 12μηνο Ιανουαρίου 2017 – Ιανουαρίου 2018, ενώ η μεταβλητότητα στην τουρκική χρηματιστηριακή αγορά είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.
Παράλληλα η χαμηλή πτήση της λίρας καθιστά ακριβότερο τον δανεισμό των τουρκικών τραπεζών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Τούρκοι λένε ότι θα εξαλείψουν μαζί με τους συμμάχους τους τζιχαντιστές (HTS) και Τουρκμένους (SNA) τους Κούρδους (SDF) της Συρίας

Συμφώνησαν Φιντάν και Αλ Γκολάνι στη Δαμασκό: Δεν υπάρχει χώρος για Κούρδους στη Συρία – Το μήνυμα σε Ισραήλ

Η Νίνα Κασιμάτη κατακεραυνώνει τους «αλληλέγγυους» που αποσιωπούν τον βρώμικο ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή

Γερμανός σοσιαλιστής βουλευτής τουρκικής-κρυπτοελληνικής καταγωγής ζήτησε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Ο φαντασιόπληκτος συκοφάντης Τζιχάτ Γιαϊτζί λέει ότι το Οικ. Πατριαρχείο «εκχριστιανίζει» τον πληθυσμό της Ίμβρου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr