Η ελβετική Neue Zürchner Zeitung εστιάζει σε άρθρο της στην ενίσχυση της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας αναφέροντας ότι από υπερηφάνεια και πείσμα σε λίγα χρόνια θα μπορεί να εξοπλίζει αυτόνομα τον στρατό της και να αυξήσει τις εξαγωγές της.
Μάλιστα η τουρκική κυβέρνηση φέρει ως απόδειξη τη στρατιωτική νίκη στην πόλη Eφρίν, που έγινε χάρη στα τουρκικά όπλα.
«Από τότε που το κόμμα του Ερντογάν ανέλαβε κυβερνητική ευθύνη το 2002, αυξήθηκε η εγχώρια συμμετοχή στους εξοπλισμούς από 18% στο 70%.
»Πιστόλια, θωρακισμένα οχήματα, οβιδοβόλα ή πύραυλοι, βρίσκει κανείς σε μεγάλη ποικιλία στους καταλόγους της τουρκικής βιομηχανίας.
»Μέχρι το 2023, όταν η χώρα εορτάσει τα 100 χρόνια από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας, ο στρατός θα εξοπλίζεται κατά 100% από τη δική της βιομηχανία» επισημαίνει ο αρθρογράφος.
«Αναλυτές ωστόσο χαρακτηρίζουν από φιλόδοξους μέχρι μη ρεαλιστικούς τους στόχους που έχει βάλει η ισλαμική συντηρητική κυβέρνηση του Ερντογάν», συνεχίζει το άρθρο.
«Οι εξαγωγές το 2016 ήταν της τάξης των 6 δισ. δολαρίων. Τετραπλασιασμός τους μέχρι το 2023 για να συμπεριληφθεί η Τουρκία ανάμεσα στους 10 μεγαλύτερους εξαγωγείς όπλων, είναι πολύ φιλόδοξο εγχείρημα, δείχνει όμως ότι οι Τούρκοι εξαπλώνονται στη διεθνή αγορά και παίρνουν παραγγελίες κυρίως από γρήγορα αναπτυσσόμενες χώρες, όπως το Πακιστάν».
Τι είναι όμως εκείνο που κινεί την Τουρκία πίσω από όλα αυτά;
«Η εθνικιστική οικονομική πολιτική, που εξαπλώνεται και σε άλλους κλάδους, όπως ένα αυτοκίνητο made in Turkey, που οραματίζεται ο Τούρκος πρόεδρος» απαντά ο αρθρογράφος.
«Δημιουργήθηκαν όμως και εξελίξεις από τουρκικό πείσμα, όταν πέρυσι οι μπράβοι του Ερντογάν στην Ουάσιγκτον ξυλοφόρτωσαν διαδηλωτές με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί διπλωματική κρίση και να σταματήσουν οι αμερικανικές εξαγωγές όπλων προς τους σωματοφύλακες του Ερντογάν.
»Το αποτέλεσμα ήταν η επίσπευση της κατασκευής αυτόματων όπλων μέσα στη χώρα».
Αυτό που διαφεύγει από τον αρθρογράφο, που δεν μπορεί να κρύψει τον θαυμασμό του για τον Ερντογάν, είναι ότι τα τουρκικά τεθωρακισμένα ή ελικόπτερα είναι απλά «σκαριά», αφού οι μηχανές τους και η τεχνολογία τους είναι από ξένες εταιρείες.
Επίσης, σε ένα σύνθετο γεωπολιτικό κόσμο, να πουλάει η Τουρκία «σκαριά» εκεί που πριν πουλούσαν οι Αμερικανοί, για πόσο ακόμα θα της επιτραπεί;
Ωραίος ο θαυμασμός στη «φούσκα» Ερντογάν, να δούμε όμως πρώτα πώς θα μαζέψει την τουρκική λίρα που καταρρέει…