Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι “τέως” της Γιουγκοσλαβίας ζητούν πίσω κάστρα και χρυσωρυχεία των Βαλκανίων

Οι “τέως” της Γιουγκοσλαβίας ζητούν πίσω κάστρα και χρυσωρυχεία των Βαλκανίων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Γιουγκοσλαβία,

Απόγονοι της βασιλικής οικογένειας της Γιουγκοσλαβίας, η οποία κηρύχθηκε έκπτωτη μετά τη νίκη των αντιφασιστών παρτιζάνων του Τίτο το 1945, ζητούν πίσω κάστρα και μία βασιλική κατοικία στο Μαυροβούνιο, καθώς και περιουσιακά στοιχεία του βασιλικού οίκου σε Σερβία, Σλοβενία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη και Σκόπια, σύμφωνα με έγγραφο του οποίου έλαβε γνώση το δίκτυο Balkan Insight.

Η οικογένεια Καραγιόργεβιτς ζητεί πίσω ένα κάστρο στο Μίλοτσερ, το κάστρο Λέσκοβατε στη Ριέκα Τσρνόγεβιτς και μια κατοικία στην οποία γεννήθηκε ο βασιλιάς Αλέξανδρος της Γιουγκοσλαβίας, στην πρώτη πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Τσέτινιε.

Και χρυσωρυχεία

Η πάλαι ποτέ δυναστεία ζητεί μεταξύ άλλων και την επιστροφή χρυσωρυχείων που σήμερα βρίσκονται στο έδαφος της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και της Σερβίας, μια βιβλιοθήκη στο Βελιγράδι, καθώς και έναν σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στον λόφο Όπλενατς στη σερβική πόλη Τόπολα.

Στην ίδια πόλη της Σερβίας οι Καραγιόργεβιτς ζητούν και έναν στρατώνα και άλλα περιουσιακά στοιχεία, ενώ στις διεκδικήσεις τους περιλαμβάνεται και μία βίλα στη λίμνη Μπλεντ της Σλοβενίας.

Ζητούν τέλος την επιστροφή τιμαλφών τα οποία πέρασαν το 1982 στην ιδιοκτησία της Εθνικής Γιουγκοσλαβικής Τράπεζας, μεταξύ άλλων κοσμήματα, χρυσά νομίσματα, ρολόγια και ράβδους χρυσού.

Σε ό,τι αφορά το Μαυροβούνιο, μεγάλο μέρος της πρώην βασιλικής περιουσίας ανήκει ακόμη στο κράτος, ένα άλλο μέρος ωστόσο έχει ιδιωτικοποιηθεί και χρησιμοποιείται από ιδιώτες ή επιχειρήσεις.

Στη μικρή βαλκανική δημοκρατία, η οποία πρόσφατα έγινε μέλος του NATO, πολλοί – κυρίως οι Σέρβοι μειονοτικοί – βλέπουν τη δυναστεία Καραγιόργεβιτς ως απελευθερωτές που ένωσαν Σέρβους και Μαυροβούνιους το 1918, ωστόσο πολλοί Μαυροβούνιοι θεωρούν τον βασιλικό οίκο υπεύθυνο για την απώλεια της ανεξαρτησίας της χώρας, την οποία ανέκτησε τελικώς το 2006.

Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μαυροβούνιο τάσσεται υπέρ της δυναστείας, ζητώντας αποζημίωση των Καραγιόργεβιτς.

Δικαίωση στη Σερβία;

Δικαστήριο του Βελιγραδίου είχε αποκαταστήσει το 2014 τη βασίλισσα Μαρία, εκτιμώντας ότι η αφαίρεση της υπηκοότητάς της και η δήμευση της περιουσίας της από τις αρχές του τιτοϊκού καθεστώτος, το 1947, ήταν παράνομες.

Στα τέλη του 2013, άλλο δικαστήριο του Βελιγραδίου έκρινε ότι η βίλα Ντέντινιε, η οποία χρησιμοποιείτο ως πρεσβεία του Μαυροβουνίου στη Σερβία, έπρεπε να επιστραφεί στην Ελισάβετ Καραγιόργεβιτς.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αλ. Τσίπρας: «Ξέρουμε τι θέλουμε, να μεγαλώσουμε τη χώρα» (βίντεο)

Στις 11 Μαΐου 2025 οι βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία

Βόρεια Μακεδονία: Το κυβερνών κόμμα VMRO κατηγορεί το αλβανικό DUI ότι επιδιώκει την «αποσταθεροποίηση» της χώρας

Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα να έχει ρόλο στα Βαλκάνια και στη Ν/Α Μεσόγειο

Στην Αλβανία, στα Τίρανα, συμπόσιο νεο-οθωμανισμού με ανθελληνικά μηνύματα και ύμνους στην Τουρκία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr