Η κλιμακούμενη μάχη για την απελευθέρωση των ανατολικών προαστίων της Δαμασκού, της Ανατολικής Γούτα, «μπορεί να εξελιχθεί σε μια επανάληψη της μάχης για το Χαλέπι», τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας όπου επί μήνες μαίνονταν οι συγκρούσεις στα τέλη του 2016, δήλωσε την Τρίτη ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία μαρκήσιος Στάφαν ντε Μιστούρα.
«Υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει ένα δεύτερο Χαλέπι και ελπίζω πως έχουμε διδαχθεί απ’ αυτό», είπε ο ντε Μιστούρα στο Ρόιτερ όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση.
Βεβαίως ο μαρκήσιος ντε Μιστούρα παρέλειψε να αναφέρει ότι η Ανατολική Γούτα κατέχεται από συμμορίες της Αλ Κάιντα και των λεγόμενων «μετριοπαθών» ισλαμιστών, των ίδιων οργανώσεων που κρατούσαν και το ανατολικό Χαλέπι.
Μάλιστα είναι εξαιρετικά ενοχλητική η κάλυψη που προσφέρουν διαρκώς οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ στους τζιχαντιστές τρομοκράτες, βάζοντας μπροστά τον άμαχο πληθυσμό, όταν οι ίδιοι ισλαμιστές είναι που χρησιμοποιούν τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.
Επίσης την Τρίτη η Γαλλία, η χώρα που εξόπλιζε τους ισλαμιστές όπως είχε παραδεχθεί ο Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός της Ανατολικής Γούτα από φιλοκυβερνητικές συριακές δυνάμεις ισοδυναμεί με σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και ζήτησε να υπάρξει εκεχειρία για ανθρωπιστικούς λόγους.
Οι επιθέσεις «στοχοθετούν εσκεμμένα κατοικημένες περιοχές και πολιτικές υποδομές, περιλαμβανομένων ιατρικών.
»Αποτελούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», αναφέρει σε δήλωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Οι πράξεις αυτές δείχνουν την ευθύνη του συριακού καθεστώτος, αλλά επίσης αυτή της Ρωσίας και του Ιράν, που είναι οι κύριοι υποστηρικτές του και οι οποίοι, στο πλαίσιο των συμφωνιών της Αστάνα, έχουν δεσμευθεί για μια κατάπαυση του πυρός που υποτίθεται ότι θα εφαρμοστεί στη Γούτα».
Δίχως καμία διάθεση να δικαιολογηθούν τα όσα κάνει η Ρωσία ή το Ιράν (η Γαλλία ξέχασε να αναφέρει την Τουρκία), το Παρίσι που είναι βουτηγμένο μέχρι τον λαιμό στον βούρκο της υποστήριξης των ισλαμιστών τα προηγούμενα χρόνια, όταν βγάζει ανακοινώσεις υπέρ του ανθρωπισμού είναι σαν να προκαλεί την κοινή λογική.
Ειδικά μάλιστα οι Γάλλοι που είχαν τη Συρία αποικία τους κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου και προφανώς δεν το έχουν ξεπεράσει ακόμα.