Διαβάστε σχετικά για Άρματα Μάχης, Γερμανία, Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Μπιναλί Γιλντιρίμ, Τουρκία,
Μετά την απελευθέρωση του Γερμανού δημοσιογράφου τουρκικής καταγωγής, Ντενίζ Γιουτσέλ, η Τουρκία φέρεται να πιέζει τη γερμανική κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσουν από κοινού στην κατασκευή τεθωρακισμένων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, η οποία αναφέρεται και σε δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, στο περιθώριο της διάσκεψης για την ασφάλεια στο Μόναχο, όπου σημείωσε πως επιθυμεί τη γερμανική συμμετοχή στην κατασκευή τεθωρακισμένων.
Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη, «μετά την απελευθέρωση του δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτσέλ, η Τουρκία ελπίζει στη βελτίωση των σχέσεων με την Γερμανία.
»Σε αυτό υπολογίζει και ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρί, ειδικότερα δε σε μια συνεργασία στο θέμα των αμυντικών εξοπλισμών. Έτσι, θέτει υπό πίεση τη γερμανική κυβέρνηση».
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, «στο περιθώριο της διάσκεψης για την ασφάλεια στο Μόναχο, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε πως θα ήθελε την γερμανική συμμετοχή στα σχέδια που γίνονται για την κατασκευή του τουρκικού τεθωρακισμένου με την κωδική ονομασία Atalay.
»Έτσι, και οι δύο πλευρές θα βγουν κερδισμένες. Η Τουρκία σχεδιάζει την κατασκευή 1.000 τεθωρακισμένων αξίας 7 δισ. ευρω.
»Για την πρώτη δόση των 200 τεθωρακισμένων, η τουρκική βιομηχανία κατασκευής αυτοκινήτων, BMC, ίδρυσε το 2016 με την γερμανική εταιρεία Rheinmetal, την εταιρεία RBSS.
»Η γερμανική εταιρεία κατέχει το 40% σε αυτό το κονσόρτιουμ, με έδρα την Άγκυρα.
»Η απόφαση για την παραγγελία των αρμάτων έχει σχεδιασθεί να παρθεί στις αρχές του 2018.
»Όμως, δίχως την άδεια της γερμανικής κυβέρνησης, η Rheinmetal δεν μπορεί να πάρει μέρος στην κατασκευή αυτή».
Παράλληλα, ο κ. Γιλντιρίμ στις ίδιες δηλώσεις του επέκρινε την γερμανική κυβέρνηση για την απόφαση της να μην δώσει άδεια ώστε να εξοπλισθούν με αμυντικά συστήματα κατά των ναρκών τα άρματα Leopard 2 του τουρκικού στρατού.