Διάταγμα που προβλέπει να μείνει ανοιχτή η στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος στην ομιλία του προς το έθνος.
Η απόφαση είναι αντίθετη με αυτή που είχε λάβει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε πει πως ήθελε να κλείσει το Γκουαντάναμο το γρηγορότερο δυνατό.
Η φυλακή, σε κουβανικό έδαφος, χρησιμοποιείται από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, για την κράτηση ανθρώπων που η Ουάσιγκτον χαρακτήριζε «εχθρικούς μαχητές». Ωστόσο μόνο 41 κρατούμενοι παραμένουν εκεί, καθώς εκατοντάδες απομακρύνθηκαν την εποχή Ομπάμα.
«Σήμερα, τηρώ άλλη μια υπόσχεση» της προεκλογικής εκστρατείας, υπογράμμισε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της πρώτης ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης στο Καπιτώλιο.
«Μόλις υπέγραψα, πριν μπω εδώ, ένα διάταγμα που δίνει εντολή στον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις να επανεξετάσει την πολιτική μας όσον αφορά τις στρατιωτικές φυλακές και να κρατήσει ανοικτές τις εγκαταστάσεις κράτησης στον Κόλπο Γουαντάναμο», συμπλήρωσε ο Τραμπ.
«Ζητώ από το Κογκρέσο να εγγυηθεί ότι στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα θα συνεχίσουμε να διαθέτουμε την απαραίτητη εξουσία για να κρατάμε τους τρομοκράτες όπου τους καταδιώκουμε, όπου τους βρίσκουμε, και σε πολλές περιπτώσεις, στον Κόλπο Γκουαντάναμο», συνέχισε ο Τραμπ.
Το κέντρο κράτησης είχε δημιουργηθεί εσπευσμένα επί των ημερών του Τζορτζ Ου. Μπους στην προεδρία, στη ναυτική βάση που διατηρούν οι ΗΠΑ στο ανατολικό άκρο της Κούβας.
Ο απροσπέλαστος θύλακας έκτασης 117 τετραγωνικών χιλιομέτρων (εκ των οποίων μόλις τα 49 χλμ.2 είναι στέρεο έδαφος) είχε παραχωρηθεί από την Κούβα στις ΗΠΑ το 1903, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τον ισχυρό της γείτονα για τη βοήθειά του στον πόλεμο εναντίον των Ισπανών αποικιοκρατών.
Οι πρώτοι είκοσι κρατούμενοι είχαν μεταφερθεί εκεί την 11η Ιανουαρίου 2002, λίγους μήνες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Ορισμένοι ύποπτοι για συμμετοχή στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 περιμένουν ως ακόμη και σήμερα να δικαστούν από στρατοδικεία σε αυτή τη φυλακή υψίστης ασφαλείας.
Σήμερα στο Γουαντάναμο απομένουν 41 κρατούμενοι – στην πλειονότητά τους πρόκειται για ανθρώπους στους οποίους δεν έχει απαγγελθεί ουδεμία κατηγορία, αλλά η αποφυλάκισή τους αποκλείεται διότι θεωρούνται πολύ επικίνδυνοι.
Η φυλακή προκάλεσε αντιδράσεις από την αρχή της λειτουργίας της, με τις οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων να διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσης και για τα βασανιστήρια.