Για πρώτη φορά μετά την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στο Ιράκ το 2014, ο αριθμός των ανθρώπων που επέστρεψαν στις εστίες τους ξεπέρασε αυτόν των εκτοπισμένων, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.
Στα τέλη Δεκεμβρίου 2017, 3,22 εκατομμύρια εκτοπισμένοι είχαν επιστρέψει στις εστίες τους, ενώ 2,61 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούσαν να είναι εκτοπισμένοι, επεσήμανε ο Οργανισμός.
Αυτή η αλλαγή στην τάση καταγράφεται στο τέλος του μήνα κατά τον οποίο η Βαγδάτη ανακοίνωσε τη “στρατιωτική ήττα του Ισλαμικού Κράτους”, το οποίο εκδιώχθηκε από όλα τα αστικά προπύργιά του στο Ιράκ.
«Στα τέλη του 2015 λιγότερο από μισό εκατομμύριο εκτοπισμένοι είχαν επιστρέψει στις εστίες τους», δήλωσε η Σάντρα Μπλακ εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στο Ιράκ. «Το 2017 επέστρεψαν 1,87 εκατομμύριο άνθρωποι», συνέχισε.
«Το γεγονός ότι οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ανέκτησαν τον έλεγχο μεγάλων περιοχών είναι σημαντικό, ενώ βελτιώθηκε και η ασφάλεια», πρόσθεσε.
Σχεδόν το ένα τρίτο των εκτοπισμένων βρίσκονταν στην επαρχία Νινευή, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μοσούλη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, όπου διεξάγονταν επί εννέα μήνες βίαιες συγκρούσεις για την εκδίωξη των τζιχαντιστών, με αποτέλεσμα ολόκληρες συνοικίες να ισοπεδωθούν.
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι επέστρεψαν στις εστίες τους στην επαρχία Άνμπαρ, όπου διεξήχθη η τελευταία μάχη για την ανακατάληψη περιοχών που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.
Μεταξύ αυτών, «σχεδόν το ένα τρίτο βρήκαν το σπίτι τους εντελώς ή σχεδόν εντελώς κατεστραμμένο και το 60% μερικώς κατεστραμμένο», σύμφωνα με τη Μπλακ.
Επιπλέον, μεγάλο μέρος των υποδομών των πόλεων στην Άνμπαρ έχουν υποστεί ζημιές από τις συγκρούσεις και σε κάποιες συνοικίες δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση.