Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

O πρόεδρος της Βουλγαρίας βάζει βέτο στο νoμοσχέδιο κατά της διαφθοράς

O πρόεδρος της Βουλγαρίας βάζει βέτο στο νoμοσχέδιο κατά της διαφθοράς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Βέτο σε νομοσχέδιο κατά της διαφθοράς έθεσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρουμέν Ράντεφ. Αν και ο νόμος αποτελούσε αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Βούλγαρος πρόεδρος θεωρεί ότι είναι ανεπαρκής να παράξει αποτελέσματα.

Οι λόγοι για τους οποίους ο Ράντεφ πήρε μια τέτοια απόφαση βγήκαν στη δημοσιότητα μόλις μία ημέρα μετά την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από τη Βουλγαρία. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, η χώρα είναι το πλέον φτωχό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει τον υψηλότερο δείκτη διαφθοράς.

«Ο νόμος όχι μόνο δεν δημιουργεί την κατάλληλη ρυθμιστική βάση, αλλά θέτει και εμπόδια στον αγών κατά της διαφθοράς» υποστήριξε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ένας και μόνο θεσμός θα αντικαταστήσει τα υφιστάμενα όργανα, καθώς η Κομισιόν θεωρεί ότι το προηγούμενο σχήμα δεν είχε αποδώσει.

Όμως, ο πρόεδρος της Ουγγαρίας έθεσε σε αμφισβήτηση τη συγκρότηση του θεσμού, ενώ υποστήριξε ότι η προστασία των ατόμων που κάνουν μία καταγγελία δεν είναι εγγυημένη από τον νέο νόμο.

Ανεπαρκής πρόοδο στη διαφθορά

Από το 2007, οπότε και εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση, η Βουλγαρία, όπως και η Ρουμανία, παρακολουθούνται στενά από τις Βρυξέλλες για την θεωρούμενη ανεπαρκή πρόοδο της βουλγαρικής δικαιοσύνης στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. Κανένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος δεν έχει καταδικασθεί μέχρι στιγμής για διαφθορά.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον περασμένο Ιανουάριο προχωρεί στη διαπίστωση ότι «ο αγώνας κατά της διαφθοράς αποτελεί τομέα στον οποίο έχει καταγραφεί η μικρότερη πρόοδος στη Βουλγαρία» εδώ και έξι χρόνια.

Το προεδρικό βέτο υποχρεώνει το κοινοβούλιο να επανεξετάσει τα κείμενα χωρίς να είναι υποχρεωμένο να τα τροποποιήσει, εάν δεν το θεωρήσει αναγκαίο. Έπειτα από αυτήν την επανεξέταση, ο πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να υπογράψει τον νόμο ώστε να τεθεί σε ισχύ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Tageszeitung: Διαπλοκή μεταξύ ΜΜΕ και πολιτικής ηγεσίας στην Ελλάδα

Ο Νίκος Δένδιας στη Σερβία συμφώνησε με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας

Δένδιας: Στρατηγικής σημασίας η αμυντική σχέση Ελλάδας–Σερβίας

Ο Νίκος Δένδιας στη Σερβία – Θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Βούτσιτς

Ο Μπελέρης θα παραιτηθεί από ευρωβουλευτής και θα διεκδικήσει ξανά τη Χειμάρρα αν δικαιωθεί από το Δικαστήριο του Στρασβούργου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr