Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μπαίνει εμπρός το γεωτρύπανο ΕΝΙ-TOTAL στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ

Μπαίνει εμπρός το γεωτρύπανο ΕΝΙ-TOTAL στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Θέμα ωρών είναι η έναρξη της γεώτρησης από την Ιταλογαλλική κοινοπραξία ΕΝΙ-TOTAL της ερευνητικής γεώτρησης για φυσικό αέριο στο στόχο «Καλυψώ» του τεμαχίου 6 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Το γεωτρύπανο Saipem 12000 ετοιμάζεται να διαπεράσει αύριο ή μεθαύριο την επιφάνεια του βυθού.

Το γεωτρύπανο της κοινοπραξίας ENI-TOTAL σταθεροποιήθηκε στο στόχο που έχει επιλεγεί να τρυπήσει, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η συγκεκριμένη διαδικασία πραγματοποιήθηκε, μέσω δορυφόρου με τον οποίο έχει συνδεθεί το γεωτρύπανο προκειμένου να ελέγχεται συνεχώς η θέση του σκάφους.

Ο δορυφόρος ελέγχει συνεχώς το στίγμα του σκάφους και στις περιπτώσεις εκείνες, που υπάρξει μετακίνηση λόγω κυματισμού, αμέσως δίνεται εντολή στις τέσσερις μηχανές jet, που διαθέτει το γεωτρύπανο για διόρθωση της θέσης. Οι πτήσεις ελικοπτέρων προς και από το γεωτρύπανο είναι συνεχείς.

Η ίδια εικόνα επικρατεί και στο άλλο κανάλι επικοινωνίας, από θαλάσσης.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία μετακίνησε το ερευνητικό σκάφος Barbaros και πάλι προς την Κύπρο, δεσμεύοντας παρανόμως τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ για έρευνες σε σημείο βορείως του Αποστόλου Ανδρέα προς τις τουρκικές ακτές.

Tο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωση του, αμφισβήτησε την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Η ανακοίνωσή αναφέρεται και στις κινήσεις, που προτίθεται να κάνει η Άγκυρα, ανακοινώνοντας ότι θα ξεκινήσει έρευνες σε περιοχές που δεν ελέγχονται από την Δημοκρατία ένεκα της κατοχής και στη βάση συμφωνιών που έχουν υπογραφεί με το καθεστώς των κατεχομένων, αλλά και σε περιοχές που θεωρεί ότι βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της.

Εξάλλου, το γεωτρύπανο Deepsea Metro 2 για λογαριασμό της Τουρκίας πέρασε τα Δαρδανέλλια με τελικό προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Ο χρόνος παραμονής του εκεί για την ώρα παραμένει άγνωστος.

Το σκάφος με σημαία Νήσων Μάρσαλ, είναι ερευνητικό και παραμένει αδιευκρίνιστο, αν αγοράσθηκε από την Τουρκία ή αν έχει ενοικιασθεί.

Ιδιοκτήτης του γεωτρύπανου εμφανίζεται να είναι η εταιρεία Deep Sea Metro Ltd, η οποία το παρέλαβε στις 10 Νοεμβρίου 2011. Το γεωτρύπανο ξεκίνησε το έργο του με γεωτρήσεις ανοικτά της Βραζιλίας.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε για το θέμα, ότι «η καλύτερη απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις, είναι η υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Τραμπ απειλεί την ΕΕ με δασμούς, εάν δεν αγοράσει περισσότερο αμερικανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Νίκος Ανδρουλάκης: «Να αποτρέψουμε ένα νέο επικίνδυνο σενάριο ενός “τουρκολιβυκού συμφώνου”, τώρα με τη Συρία»

Αλ Γκολάνι: Η νίκη των τζιχαντιστών στη Συρία είναι και νίκη των Τούρκων – Η δυτ. Συρία τουρκικό προτεκτοράτο

Ο αγωγός φυσικού αερίου Κατάρ-Τουρκίας ξανά στο προσκήνιο – Γι’ αυτόν έγινε ο πόλεμος στη Συρία;

Τέλος εποχής για τον Γαλλογερμανικό άξονα στην Ευρώπη – Ολοκληρωτικά χρεοκοπημένος, γράφει ο Guardian

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr