Σε φυλάκιση τριών ετών καταδίκασε ποινικό δικαστήριο του Καΐρου τον ισλαμιστή πρώην πρόεδρο της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, και άλλα 19 πρόσωπα, ως ενόχους κατηγοριών για εξύβριση του δικαστικού σώματος, ενώ επέβαλε επίσης στον Μόρσι πρόστιμο 2 εκατ. αιγυπτιακών λιρών (94.000 ευρώ).
Σε άλλους που δικάσθηκαν για την ίδια υπόθεση, μεταξύ των οποίων ο Αιγύπτιος ακτιβιστής Αλάα Αμπντέλ Φάταχ και ο βουλευτής και τηλεοπτικός παρουσιαστής Ταουφίκ Οκάσα, επιβλήθηκαν πρόστιμα από 30.000 έως 1 εκατομμύριο αιγυπτιακές λίρες.
Οι ετυμηγορίες μπορεί να εφεσιβληθούν.
Ο ισλαμιστής Μόρσι εξελέγη Πρόεδρος της Αιγύπτου ως επικεφαλής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας μετά την εξέγερση του 2011.
Η άνοδός του στην εξουσία ήταν το αποτέλεσμα της «αραβικής άνοιξης» στη γη του Νείλου.
Σύντομα όμως το ισλαμιστικό μεσαιωνικό και θεοκρατικό καθεστώς που προσπάθησε να επιβάλλει -επί των ημερών του νομιμοποιήθηκε μέχρι και η νεκροφιλία ως «αποχαιρετιστήρια συνεύρεση» μεταξύ ζωντανού και νεκρού συζύγου- προκάλεσε την αντίδραση των κοσμικών δυνάμεων της Αιγύπτου.
Στα μέσα του 2013 ο τότε στρατηγός Αμπντέλ Φάταχ Αλ Σίσι, που είναι σήμερα πρόεδρος, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις κατά της ισλαμιστικής διακυβέρνησης ανέτρεψε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, συνέλαβε τον θεοκράτη Μόρσι και αποκατέστησε στην Αίγυπτο το κοσμικό (για τα αραβικά μέτρα) καθεστώς.
Ο ισλαμιστής Μόρσι εκτίει ποινή κάθειρξης 20 ετών, αφού καταδικάσθηκε για προτροπή σε φόνο διαδηλωτών στη διάρκεια διαδηλώσεων το 2012 και σε ποινή κάθειρξης 25 ετών για κατασκοπεία για λογαριασμό του Κατάρ.
Επί των ημερών του Μόρσι η Αίγυπτος συμμάχησε με την Τουρκία και από κοινού ξεκίνησαν την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του χαλιφάτου, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Την ίδια ώρα Ελλάδα και Κύπρος κυκλώνονταν ολόγυρα στις ΑΟΖ τους από εχθρικές ισλαμιστικές δυνάμεις.
Η ανατροπή του Μόρσι χάλασε τα σχέδια της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ενώ ο νέος πρόεδρος Σίσι αμέσως χάλασε τη συμμαχία με την Τουρκία και συμμάχησε με την Ελλάδα.