“Θέλουμε να σχηματίσουμε μια σταθερή κυβέρνηση», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ που τάχθηκε, ακόμα, υπέρ της διεξαγωγής ταχύτατων συζητήσεων με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) σημειώνοντας πως υπάρχουν μεν πολλές διαφορές μεταξύ των κομμάτων, αλλά και πολλά σημεία επαφής.
Μετά τη συνεδρίαση του Προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), το οποίο, όπως δήλωσε, απέρριψε το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας η Άνγκελα Μέρκελ, αναφέρθηκε στην αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος, η οποία ήταν μεταξύ άλλων αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης του Προεδρείου του CDU.
Μεταξύ άλλων, παραδέχθηκε ότι φέρει και η ίδια μερίδιο ευθύνης για τις απώλειες, ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν έγινε καμιά συζήτηση για το πρόσωπό της, ενώ σημείωσε ότι οι πολίτες δεν είχαν πειστεί ότι έχει επιτευχθεί ο έλεγχος της μετανάστευσης και δυσανασχετούσαν από τις διαφορές μεταξύ του CDU και των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU). Διαβεβαίωσε πάντως ότι και τα δύο προβλήματα έχουν πλέον διευθετηθεί.
Αναφερόμενη στις επικείμενες συζητήσεις με το SPD, η Καγκελάριος έσπευσε να διατυπώσει την αντίθεση του κόμματός της στην βασική απαίτηση των Σοσιαλδημοκρατών για συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην κοινωνική ασφάλιση: «Δεν το υποστηρίζουμε. Δεν στηρίζουμε ένα ενιαίο Ταμείο.
Ο ανταγωνισμός δύο συστημάτων δεν βελτιώνεται αν τον καταργήσεις», τόνισε, παραδέχτηκε ωστόσο ότι στον τομέα της υγείας υπάρχουν διαρθρωτικά προβλήματα τα οποία θέλει να συζητήσει με τους εκπροσώπους του SPD.
Διαβεβαίωσε ότι παρ’ όλες τις διαφορές, υπάρχουν και πολλά σημεία ταύτισης απόψεων και ζήτησε στις επικείμενες συζητήσεις να περιοριστούν οι δημόσιες δηλώσεις και να αποφευχθούν οι καθημερινές ανακοινώσεις.
Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς εξελίξεις, η κυρία Μέρκελ επισήμανε ότι έχουν συμβεί πολλά το τελευταίο διάστημα, αλλά «παρά τις δυσκολίες, οι ΗΠΑ παραμένουν ο πιο σημαντικός εταίρος της Γερμανίας». Αναφερόμενη στην Ευρώπη, έκανε λόγο για στενή συνεργασία με την Γαλλία και συμφώνησε με την πρόταση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, για κοινή φορολογική νομοθεσία.
Την αρχή, όπως είπε, θα κάνουν οι δύο χώρες, οι οποίες μέχρι το 2025 θα έχουν εφαρμόσει κοινό φορολογικό σύστημα για τις επιχειρήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, τόνισε η Καγκελάριος, είναι πολύ σημαντικό η Γερμανία να αποκτήσει σύντομα μια σταθερή κυβέρνηση: «Πιστεύω ότι δεν υπερβάλλω εάν πω ότι ο κόσμος περιμένει να μπορούμε να δράσουμε», δήλωσε και απάντησε και πάλι καταφατικά σε ερώτηση αν, σε περίπτωση νέων εκλογών, θα είναι εκ νέου υποψήφια.
Το χρονοδιάγραμμα των προσπαθειών σχηματισμού κυβέρνησης
Περί τα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD), εφόσον βεβαίως το SPD αποφασίσει την ερχόμενη Παρασκευή να συμμετάσχει στις διερευνητικές επαφές.
Με τα σημερινά δεδομένα, την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσημη συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων προκειμένου να συζητηθούν οι βασικές αρχές και την Παρασκευή το SPD θα αποφασίσει εάν θα μπει σε διερευνητικές συνομιλίες ή όχι.
Σε περίπτωση θετικής απόφασης, υπολογίζεται ότι την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα θα πραγματοποιηθεί μια πρώτη συνάντηση σε διευρυμένο κύκλο, με αντικείμενο τις θεματικές ενότητες και το χρονοδιάγραμμα.
Στις αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες και περίπου δύο εβδομάδες μετά το SPD θα διοργανώσει συνέδριο στο οποίο θα αποφασιστεί εάν πρέπει να περάσουν στο επόμενο στάδιο, εκείνο των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να ψηφίσουν και επί του ενδεχόμενου αποτελέσματος των συζητήσεων, πριν δηλαδή από την υπογραφή της κυβερνητικής συμφωνίας. Εάν καταψηφίσουν, υπάρχουν τρεις επιλογές: είτε νέα προσπάθεια για συνασπισμό «Τζαμάικα», είτε κυβέρνηση μειοψηφίας είτε νέες εκλογές.