Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν πολλά διεθνή ΜΜΕ, ο Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να ανακοινώσει την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.
Πολλοί μουσουλμάνοι ηγέτες ζήτησαν από τον Αμερικανό Πρόεδρο να μην προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, ισχυριζόμενοι ότι θα πυροδοτήσει έναν νέο κύκλο βίας στη Μέση Ανατολή.
Δεν λείπουν μάλιστα και εκείνοι που κάνουν λόγο για μια ενέργεια που θα προκαλέσει γενικευμένο τζιχάντ ενάντια στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, και τον οποίο επικαλούνται το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Αμερικανός πρόεδρος θα γνωστοποιήσει την απόφασή του με ένα διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο στις 13.00 (20.00 ώρα Ελλάδας).
Ο Τραμπ θα δώσει την εντολή για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, αλλά δεν θα ορίσει το χρονοδιάγραμμα για αυτή, αφού αναμένεται να πάρει «χρόνια», κατά την ίδια πηγή.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα ταχθεί στο ίδιο διάγγελμα υπέρ της λύσης των δύο κρατών, εάν συμφωνούν οι ηγέτες του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο.
Η Μογκερίνι ζητά διαπραγματεύσεις
Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να διευθετηθεί «μέσω διαπραγματεύσεων» δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.
«Μία λύση θα πρέπει να εξευρεθεί μέσω διαπραγματεύσεων για την επίλυση του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ ως μελλοντικής πρωτεύουσας των δύο κρατών (του ισραηλινού και του παλαιστινιακού), με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις επιθυμίες και των δύο μερών», δήλωσε η Μογκερίνι, υποδεχόμενη στις Βρυξέλλες τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει την επανάληψη μιας πραγματικής διαδικασίας ειρήνης που θα οδηγήσει σε λύση δύο κρατών», υπενθύμισε η Μογκερίνι.
«Εκτιμούμε πως κάθε ενέργεια που θα υπονόμευε αυτή την προσπάθεια πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί», δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για μια «ανεπίσημη συνάντηση» με τους υπουργούς Εξωτερικών των «28» σε ένα υπόβαθρο εντάσεων με την ΕΕ για τους ισραηλινούς οικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
“Κήρυξη πολέμου” λένε οι Παλαιστίνιοι
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ουσιαστικά θα κηρύξει πόλεμο, αν αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων στη Βρετανία.
«Αν πει αυτό που σκοπεύει, ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ, αυτό θα αποτελέσει το φιλί του θανάτου στη λύση των δύο κρατών», προειδοποίησε ο Μάνουελ Χασανιάν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό BBC.
«Κηρύσσει πόλεμο στη Μέση Ανατολή, κηρύσσει πόλεμο εναντίον 1,5 δισεκατομμυρίου μουσουλμάνων και εκατοντάδων χιλιάδων χριστιανών που δεν θα δεχθούν οι ιεροί τόποι να είναι υπό την πλήρη ηγεμονία του Ισραήλ», πρόσθεσε.
Ιστορία της Ιερουσαλήμ
Η Ιερουσαλήμ είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της παγκόσμιας ιστορίας.
Την ίδρυσαν οι Μινωίτες Κρήτες το 2000 π.Χ. με το όνομα Σαλήμ (Σόλυμα).
Το 1400 π.Χ. ήταν υποτελής στον Φαραώ της Αιγύπτου.
Το 1000 π.Χ. ο Δαβίδ την έκανε πρωτεύουσα του Ισραηλιτικού έθνους κι αργότερα ο Σολομώντας έχτισε εκεί τον περίφημο ναό του για τη λατρεία του Θεού των Εβραίων, καθιστώντας την και θρησκευτικό κέντρο.
Όταν ο Σολομώντας πέθανε και το κράτος του Ισραήλ χωρίστηκε στα δύο, η Ιερουσαλήμ ήταν πρωτεύουσα του βασιλείου του Ιούδα.
Η πόλη πέρασε στα χέρια των Βαβυλωνίων το 586 π.Χ. οπότε και καταστράφηκε μαζί με τον ναό του Σολομώντα.
Στη συνέχεια πέρασε στην κατοχή των Περσών, των Ελλήνων, των Σελευκιδών, των Πτολεμαίων και των Ρωμαίων γνωρίζοντας και άλλες καταστροφές, αλλά πάντοτε αναστηλωνόταν.
Στα χρόνια μάλιστα του Αντιόχου Δ΄ του Επιφανούς (175 -164 π.Χ.), η πόλη έλαβε προσωρινά την ονομασία Αντιόχεια.
Η πιο μεγάλη καταστροφή έγινε το 70 μ.Χ. από τους Ρωμαίους με αφορμή την επανάσταση των Εβραίων.
Η πόλη ξαναχτίστηκε το 134 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Αδριανό ως νέα πόλη με το όνομα Αιλία Καπιτωλίνα.
Στην καταστροφή του 70 μ.Χ. καταστράφηκε και ο δεύτερος ναός της Ιερουσαλήμ, ο οποίος είχε οικοδομηθεί πάνω στα ερείπια του πρώτου το 516 π.Χ.
Ο Μέγας Κωνσταντίνος της απόδωσε το παλιό της όνομα, έχτισε με τη μητέρα του την Αγία Ελένη το ναό της Ανάστασης στο λόφο του Γολγοθά και τη στόλισε με πολλά μνημεία.
Το 637 μ.Χ. κατέλαβαν την Ιερουσαλήμ οι Άραβες οι οποίοι την έλεγαν Κουντούς Σερίφ, που σημαίνει ιερή πόλη.
Οι Άραβες έχτισαν το 691 μ.Χ. πάνω στα ερείπια του δευτέρου ναού της Ιερουσαλήμ ένα περίλαμπρο τζαμί, το Τέμενος του Ομάρ.
Το 1099 την πήραν οι Σταυροφόροι, οι οποίοι την έκαναν έδρα βασιλείου.
Το 1187 την ανακατέλαβαν οι Άραβες.
Το 1517 την πήραν οι Τούρκοι και το 1917 οι Βρετανοί, οι οποίοι αποχώρησαν από εκεί όταν άρχισε να γίνεται αντικείμενο σφοδρής διαμάχης μεταξύ των Αράβων και των Εβραίων.
Τελικά, το 1947 ένα τμήμα της έγινε εβραϊκό και το άλλο αραβικό.
Το καθεστώς της πόλης είναι αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη.
Το Ισραήλ την έχει ανακηρύξει πρωτεύουσά του από το 1949, και παράλληλα αποτελεί την μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ, αλλά το ανατολικό τμήμα της πόλης θεωρείται από την διεθνή κοινότητα ως κατεχόμενο τμήμα της Παλαιστίνης, μετά τον πόλεμο των έξι ημερών, το 1967, όταν οι Ισραηλινές δυνάμεις το κατέλαβαν από την Ιορδανία.
Στην Ιερουσαλήμ βρίσκονται η Κνεσέτ (το κοινοβούλιο του Ισραήλ), η προεδρική και η πρωθυπουργική κατοικία και το Ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ.