«Η Αίγυπτος θεωρεί την Κύπρο έναν από τους βασικούς της εταίρους στη Μεσόγειο και την Ευρώπη και ενδιαφέρεται για τον συντονισμό με την Κύπρο σε διάφορα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».
Αυτό τονίζει, σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου και στον Κώστα Βενιζέλο, ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη επισκέφθηκε την Κύπρο.
Ο κ. Σίσι πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο νησί, ενώ την επομένη συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου.
Στη συνέντευξή του, αναφέρθηκε στη συνεργασία Καΐρου και Λευκωσίας.
«Μετά την επανάσταση της 30ής Ιουνίου, οι σχέσεις αυτές έχουν αποκτήσει νέα δυναμική, δεδομένου ότι η Κύπρος ήταν από τις πλέον υποστηρικτικές χώρες στη βούληση του αιγυπτιακού λαού», επισήμανε.
Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της τριμερούς συνεργασίας ενώ στάθηκε κυρίως στο κεφάλαιο της ενέργειας.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «οι τελευταίες ανακαλύψεις φυσικού αερίου θα αποτελέσουν κίνητρο για την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία και, στη συνέχεια, θα αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις υφιστάμενες υποδομές».
Υπάρχει ευκαιρία να επεκταθεί ο μηχανισμός τριμερούς συνεργασίας μεταξύ της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου; Ποια είναι τα επόμενα βήματα;
«Από την έναρξή του ο μηχανισμός της τριμερούς συνεργασίας στο Κάιρο, τον Νοέμβριο του 2014, αποτελεί ένα πρότυπο συνεργασίας μεταξύ των χωρών.
»Ο μηχανισμός λειτουργεί σε διάφορα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του πολιτικού, οικονομικού και πολιτιστικού επιπέδου.
»Θα ήθελα να επισημάνω ειδικά ότι ο μηχανισμός αυτός ενισχύει τις δυνατότητες για σταθερότητα και ειρήνη στις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου, υπό το φως των τεράστιων προκλήσεων ασφάλειας, στρατιωτικών και αναπτυξιακών, που αντιμετωπίζει η περιοχή».
Η ενέργεια θεωρείται μία από τις βασικές πτυχές αυτής της συνεργασίας. Ποιες είναι οι προοπτικές χρησιμοποίησης των πηγών ενέργειας για την ενίσχυση της συνεργασίας; Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδιά σας για συνεργασία στον τομέα αυτό; Ποια είναι η σημασία αυτών των ανακαλύψεων για την περιοχή; Και αναφέρομαι στην ανακάλυψη τεράστιων αποθεμάτων στο αιγυπτιακό «Zohr» το 2015 και στο ισραηλινό «Leviathan» καθώς και των προσδοκιών για εξεύρευση αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου.
«Η Αίγυπτος έχει μεγάλες δυνατότητες στον ενεργειακό τομέα, είτε πρόκειται για τη χαρακτηριστική γεωγραφική θέση είτε σε σχέση με τις υποδομές που διαθέτει.
»Αυτό είναι επιπρόσθετο των τελευταίων ανακαλύψεων στον τομέα του φυσικού αερίου.
»Η ενέργεια θεωρείται σίγουρα μία από τις σημαντικότερες πτυχές της περιφερειακής συνεργασίας και ολοκλήρωσης μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, δεδομένης της ιδιαίτερης στρατηγικής θέσης και των πρόσφατων ανακαλύψεων αυτών των χωρών.
»Αυτό συνέβαλε στην αλλαγή των πολιτικών και του σχεδίου ενεργειακού εφοδιασμού στην περιοχή, επιτρέποντας στις χώρες της περιοχής να επιτύχουν αυτάρκεια στο φυσικό αέριο.
»Αντί, δηλαδή, να το εισάγουν, να εξάγουν τα πλεονάσματα στο μέλλον, ιδιαίτερα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
»Θα ήθελα, επίσης, να επισημάνω ότι οι τελευταίες ανακαλύψεις φυσικού αερίου θα αποτελέσουν κίνητρο για την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία και στη συνέχεια θα αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις υφιστάμενες υποδομές.
»Περαιτέρω, θα εφαρμόσουν μελλοντικά κοινά έργα που συμβάλλουν στην προώθηση της ανάπτυξης και στην ευημερία έτσι ώστε να ικανοποιηθούν οι φιλοδοξίες των λαών και των χωρών της περιοχής και να πραγματοποιήσουν μία μορφή οικονομικής ολοκλήρωσης μεταξύ τους».
Δυναμική στις διμερείς σχέσεις
Η Αίγυπτος και η Κύπρος μοιράζονται ιστορικές σχέσεις. Παραδοσιακά έχουν καλές σχέσεις οι οποίες γίνονται ακόμα στενότερες. Υπάρχουν προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση αυτών των σχέσεων και σε ποιους τομείς; Και ποια είναι η σημασία της Κύπρου για την Αίγυπτο;
«Η πολιτιστική εγγύτητα μεταξύ των λαών της Αιγύπτου και της Κύπρου συνέβαλε στη δημιουργία ισχυρών ιστορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
»Μετά την επανάσταση της 30ής Ιουνίου, οι σχέσεις αυτές έχουν αποκτήσει νέα δυναμική, δεδομένου ότι η Κύπρος ήταν από τις πλέον υποστηρικτικές χώρες στη βούληση του αιγυπτιακού λαού.
»Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ευρείες προοπτικές για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς.
»Η συνεχής διαβούλευση και ο συντονισμός μεταξύ των δύο χωρών, είτε σε διμερές επίπεδο είτε εντός του τριμερούς μηχανισμού με την Ελλάδα, αποσκοπούν στη διερεύνηση των τομέων συνεργασίας, στην οποία μπορεί να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, ιδίως στους τομείς της ενέργειας, της γεωργίας και του τουρισμού.
»Θα ήθελα να τονίσω ότι η Αίγυπτος θεωρεί την Κύπρο έναν από τους βασικούς της εταίρους στη Μεσόγειο και την Ευρώπη και ότι ενδιαφέρεται για τον συντονισμό με την Κύπρο σε διάφορα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».
Η ΞΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΙ ΚΡΙΣΕΙΣ
Πώς αξιολογείτε την τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα όσον αφορά τις εξελίξεις στη Συρία και τον Λίβανο;
«Η Μέση Ανατολή αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις ως αποτέλεσμα των πολυάριθμων κρίσεων στις χώρες της.
»Αυτό είναι επιπρόσθετο της διάδοσης της απειλής της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, και της αύξησης των σεχταριστικών συγκρούσεων, ιδιαίτερα καθώς οι εξελίξεις σε χώρες όπως η Συρία και ο Λίβανος είναι διασυνδεδεμένες.
»Πρέπει να τονίσουμε ότι η ξένη παρέμβαση στις υποθέσεις των αραβικών χωρών συμβάλλει επικίνδυνα στην τροφοδότηση κρίσεων.
»Αυτό συμπληρώνει τη σημασία των συντονισμένων προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας για την επίτευξη πολιτικών λύσεων στις συνεχιζόμενες κρίσεις, προκειμένου να τερματιστεί η ανθρωπιστική τραγωδία που προέκυψε από αυτές.
Η στάση της Τουρκίας προκάλεσε τις επιπλοκές στις σχέσεις
Οι σχέσεις σας με την Τουρκία διανύουν μια δύσκολη περίοδο. Υπάρχουν προοπτικές βελτίωσης αυτών των σχέσεων; Εμπιστεύεστε το καθεστώς του Ερντογάν;
«Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι επιπλοκές στις αιγυπτιακές – τουρκικές σχέσεις είναι αποτέλεσμα της στάσης που τήρησε η τουρκική ηγεσία μετά την επανάσταση της 30ής Ιουνίου στην Αίγυπτο.
»Η Αίγυπτος ανέκαθεν διατηρούσε εποικοδομητικές και καρποφόρες σχέσεις με όλες τις χώρες».
Ως ηγετική χώρα στον αραβικό κόσμο, μπορεί η Αίγυπτος να αναλάβει κάποιο ρόλο στη διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος; Η Αίγυπτος συμμετέχει σε πολυάριθμους διεθνείς οργανισμούς, υπάρχει η δυνατότητα πολιτικής παρέμβασής της στο Κυπριακό;
«Η Αίγυπτος διαχρονικά υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού ζητήματος με δίκαιο τρόπο, σύμφωνα με τα ψηφίσματα της διεθνούς νομιμότητας.
»Η Αίγυπτος υποστηρίζει τα δικαιώματα του κυπριακού λαού να ενώσει το νησί του.
»Στο πλαίσιο της συμμετοχής της σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς, η Αίγυπτος επιθυμεί τα ψηφίσματα που αφορούν το Κυπριακό να διατυπώνονται με ισορροπημένη γλώσσα και να είναι συνεπή με τα σχετικά ψηφίσματα της διεθνούς νομιμότητας.
»Η Αίγυπτος υποστηρίζει επίσης τις προσπάθειες της αποστολής του ΟΗΕ που επιδιώκει μια συνολική διευθέτηση του θέματος».