Η βουλευτής Κωνσταντινούπολης του φιλοκουρδικού σοσιαλιστικού κόμματος HDP, Φιλίζ Κερεστετζιόγλου, σε ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ζητά να μάθει πόσα ξένα μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS), που τα προηγούμενα χρόνια ταξίδεψαν από τις χώρες τους στη Συρία και στο Ιράκ για να πολεμήσουν ως εθελοντές, διέφυγαν ασφαλώς από τα μέτωπα μέσω Τουρκίας.
“Σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Soufan με τίτλο “Ξένοι Μαχητές και η Απειλή των Επανατριζόμενων”, 5.600 ξένης εθνικότητας τρομοκράτες μέλη του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία γύρισαν στις χώρες τους”, αναφέρει η βουλευτής στην ερώτησή της και συνεχίζει:
“Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι ένα σημαντικό μέρος των μελών του ISIS από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, τη Ρωσία και την Κεντρική Ασία, εισήλθαν στη Συρία μέσω Τουρκίας και επέστρεψαν στις χώρες τους ξανά μέσω Τουρκίας”.
“Η ίδια μελέτη αναφέρει ότι ο αριθμός των Τούρκων υπηκόων που εντάχθηκαν στην τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος για να πολεμήσουν στη Συρία και στο Ιράκ είναι 1.500. Εκείνοι με τα τουρκικά διαβατήρια βρίσκονται πρώτοι μεταξύ εκείνων που πολέμησαν εις το όνομα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ και επέστρεψαν στις πατρίδες τους. Περίπου 900 μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος λέγεται ότι επέστρεψαν στην Τουρκία δίχως να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα. Επίσης, πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν [αστυνομικές] επιχειρήσεις ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Στα πλαίσια αυτών των επιχειρήσεων, 32 άνθρωποι συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη και 172 ύποπτοι σε σύνολο 245, με ενεργά εντάλματα σύλληψης, κρατούνται στην Άγκυρα”.
Η βουλευτής Κωνσταντινούπολης Φιλίζ Κερεστετζιόγλου.
Στη συνέχεια η βουλευτής του HDP ρωτά τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας:
“Πόσα μέλη του Ισλαμικού Κράτους εισήλθαν στην Τουρκία πέρσι; Έχετε πραγματοποιήσει κάποια έρευνα για αυτό; Πόσοι άνθρωποι συνελήφθησαν σε [αστυνομικές] επιχειρήσεις ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος τον περασμένο χρόνο και πόσοι από αυτούς αποφυλακίστηκαν; Ποιες προφυλάξεις έχουν ληφθεί ενάντια στα μέλη του Ισλαμικού Κράτους που επιστρέφουν στην Τουρκία; Ποιες είναι οι προσπάθειες για την ασφάλεια των συνόρων; Τι έχει κάνει το υπουργείο σας για αυτά;”.
Η ερώτηση της βουλευτού σαφώς και είναι στοχευμένη. Η Τουρκία ανά διαστήματα ανακοινώνει ότι προβαίνει σε συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, αργότερα όμως -από ό,τι μαθαίνουμε από μη ελεγχόμενες οι πηγές- οι περισσότεροι αποφυλακίζονται.
Επίσης, είναι γεγονός, η Τουρκία όπως χρησιμοποιήθηκε ως πύλη εισόδου στη Συρία για τους τζιχαντιστές έτσι και έγινε η πύλη εξόδου και επιστροφής τους στην Ευρώπη. Η συντριπτική πλειονότητα των τζιχαντιστών που επέστρεψαν στην Ευρώπη διέφυγαν μέσω Τουρκίας.