Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέστειλε το βράδυ της Παρασκευής την εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησής του να επιτραπεί ξανά η εισαγωγή τροπαίων ελεφάντων από τη Ζιμπάμπουε και στη Ζάμπια, μόλις 24 ώρες μετά την ανακοίνωσή της, μετά την κατακραυγή στη χώρα του και διεθνώς.
Οργανώσεις υπεράσπισης των άγριων ζώων και του περιβάλλοντος στις ΗΠΑ και παγκοσμίως εξεγέρθηκαν την Πέμπτη εναντίον αυτής της απόφασης, η οποία καταργούσε την απαγόρευση που είχε επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.
Ο ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος ανακοίνωσε μέσω Twitter το «πάγωμα τις απόφασης σχετικά με τα τρόπαια» για να συγκεντρώσει και να εξετάσει τα στοιχεία «για την προστασία» των ζώων, υποσχόμενος ότι θα υπάρξουν «πολύ γρήγορα» νεότερα για το θέμα αυτό, σε συντονισμό με τον υπουργό Φυσικών Πόρων Ράιαν Ζίνκι.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος φαίνεται πως επηρεάστηκε από την κατακραυγή που προκάλεσε αυτή η κυβερνητική απόφαση, η οποία θα έδινε τη δυνατότητα σε Αμερικανούς κυνηγούς να επιστρέφουν στις ΗΠΑ έχοντας μαζί τους θηρεύματα—πόδια, κεφάλια, ή ακόμη τους περιζήτητους χαυλιόδοντες ελεφάντων.
Η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία αλιευμάτων και πανίδας (USFWS), η οποία είναι αρμόδια για ζητήματα κυνηγιού και αλιείας, γνωστοποίησε ότι θα εξέδιδε άδειες για «την εισαγωγή τροπαίων ελεφάντων που τους κυνήγησαν για αναψυχή στην Ζιμπάμπουε από την 21η Ιανουαρίου 2016 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018», μέτρο με ισχύ και για τη Ζάμπια.
Η κυβέρνηση Τραμπ αξιοποίησε για να προωθήσει το μέτρο μια διάταξη της αμερικανικής νομοθεσίας για τα είδη προς εξαφάνιση η οποία ορίζει ότι η εισαγωγή τέτοιων τροπαίων είναι νόμιμη αν το κυνήγι των ειδών ωφελεί την προστασία τους ευρύτερα στο πλαίσιο ειδικών προγραμμάτων.
Δυο γιοι του Τραμπ, ο Έρικ και ο Ντόναλντ ο νεότερος, είναι γνωστό πως κυνηγούν για αναψυχή στην Αφρική.
Η ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ προκάλεσε το μένος της Μπριζίτ Μπαρντό, της Γαλλίδας πρώην σταρ του σινεμά που είναι γνωστή για την παθιασμένη προσπάθειά της για την προστασία των ζώων.
«Κανένας ηγεμόνας στον κόσμο δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για τον αφανισμό ειδών τόσο παλιών που αποτελούν μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της ανθρωπότητας», τόνισε η 83χρονη Μπαρντό σε μια οργισμένη επιστολή της προς τον Τραμπ.
Σύμφωνα με την οργάνωση Great Elephant Census, ο αριθμός των ελεφάντων μειώθηκε κατά 30% από το 2007 μέχρι το 2014 στην Αφρική και κατά 6% στη Ζιμπάμπουε.