Διαβάστε σχετικά για Ισλαμιστές, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Ρωσία, Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ, Συρία, Τζιχαντιστές, Χημικά Όπλα, Χημικά Συρίας,
Η Ρωσία άσκησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για δέκατη φορά το βέτο που διαθέτει για να εμποδίσει την ανάληψη δράσης για τη Συρία, εμποδίζοντας το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος για τη συνέχιση της διεθνούς έρευνας όσον αφορά τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.
Η ισχύς της εντολής των ερευνητών των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), όπου επιρρίπτει στην τελευταία του έκθεση στη συριακή κυβέρνηση την ευθύνη για μια επίθεση με χημικά όπλα που είχε διαπραχθεί τον Απρίλιο, εκπνέει τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.
Ουάσινγκτον και Μόσχα είχαν αξιώσει να διεξαχθεί διπλή ψηφοφορία επί των ανταγωνιστικών σχεδίων απόφασης του ΣΑ που είχαν καταρτίσει.
Τα δύο τελικά σχέδια πρότειναν αμφότερα την παράταση της εντολής των ερευνητών για έναν χρόνο.
Η Ρωσία, σύμμαχος της Δαμασκού, απαιτούσε να αναθεωρηθεί η εντολή του λεγόμενου Κοινού Μηχανισμού Έρευνας (JIM) και να μπει στο συρτάρι η τελευταία του έκθεση.
Από την άλλη, το αμερικανικό σχέδιο αρνιόταν κάθε αναθεώρηση της έκθεσης αυτής και προέβλεπε την επιβολή κυρώσεων σε όσους ευθύνονται για τη διάπραξη επιθέσεων με τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία και, δυνητικά, τη χρήση βίας.
Για να εγκριθεί από το ΣΑ ένα σχέδιο απόφασης πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον εννέα ψήφους και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε μόνιμα μέλη του κορυφαίου αυτού οργάνου του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία).
Η Ρωσία απέσυρε το δικό της σχέδιο απόφασης για τη συνέχιση της έρευνας, λίγο πριν το ΣΑ ψηφίσει επί του αμερικανικού σχεδίου.