Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Κόσοβο δεν επικύρωσε τη συμφωνία για τα σύνορα με το Μαυροβούνιο – Οργή στις ΗΠΑ

Το Κόσοβο δεν επικύρωσε τη συμφωνία για τα σύνορα  με το Μαυροβούνιο  – Οργή στις ΗΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η νέα επιτροπή της κυβέρνησης του Κοσόβου για την οριοθέτηση των συνόρων με το Μαυροβούνιο δεν έδωσε το «πράσινο φως» για την επικύρωση της σχετικής διακρατικής συμφωνίας.

Η επιτροπή που συστάθηκε από την κυβέρνηση Χαραντινάι απέρριψε το πόρισμα της προηγούμενης επιτροπής, η οποία είχε καθορίσει την συνοριογραμμή, το 2015, σε συνεργασία με Μαυροβούνιους, αλλά και Αμερικανούς εμπειρογνώμονες.

Η πρόταση της ωστόσο δεν κατατέθηκε προς ψήφιση στην βουλή του Κοσόβου αφού ήταν αδύνατο να εξασφαλιστεί η υποστήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών.

Μεταξύ των πολιτικών που αντιδρούσαν στην επικύρωση της συμφωνίας με το Μαυροβούνιο ήταν και ο νυν πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι. Το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου επικύρωσε την σχετική συμφωνία.

Εξόργισε τις ΗΠΑ η απόφαση της Πρίστινα

Για την κυβέρνηση του Κοσόβου, το θέμα της οριοθέτησης των συνόρων με το Μαυροβούνιο επιστρέφει στην αρχική φάση, γεγονός που εξόργισε του Αμερικανούς. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κόσοβο εξέδωσε ανακοινωθέν με το οποίο εκφράζει την απογοήτευση της για το πόρισμα της νέας επιτροπής προειδοποιώντας ότι η εκκρεμότητα για τα σύνορα οδηγεί στην απομόνωση του Κοσόβου.

«Τα συμπεράσματα της νέας κυβερνητικής επιτροπής για την οριοθέτηση των συνόρων είναι αβάσιμα, παραπλανητικά και εσφαλμένα.

Η προηγούμενη πρόταση συμφωνίας έλαβε ως βάση την συμφωνία οριοθέτησης των συνόρων του 1974 και δεν συντρέχουν λόγοι αμφισβήτησης της.

Η καθυστέρηση στην διαδικασία επικύρωσης θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις του Κοσόβου με τις γειτονικές χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση και οδηγεί στην απομόνωση» αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Πρίστινα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η οριοθέτηση των συνόρων με το Μαυροβούνιο αποτελεί προϋπόθεση που έθεσε η ΕΕ για να αρθεί το καθεστώς βίζας για τους πολίτες του Κοσόβου.

Οι αντιρρήσεις που προβάλλουν κυβερνητικά κόμματα του Κοσόβου, αλλά και οι εθνικιστές της αντιπολίτευσης για την οριοθέτηση των συνόρων αφορούν την διεκδίκηση έκτασης 80.000 στρεμμάτων ορεινής γης, που σήμερα ανήκει στο Μαυροβούνιο.

Ο πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι ζητάει διεθνή διαιτησία, ωστόσο, το Μαυροβούνιο αρνείται να δώσει την συγκατάθεση του υποστηρίζοντας ότι τα σύνορα είναι αδιαπραγμάτευτα και είχαν καθοριστεί οριστικά το 1974 με την διοικητική διαίρεση της Γιουγκοσλαβίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ελληνοκύπριος μητροπολίτης Ησαΐας στο Πλανητάριο Άντλερ του Σικάγου – Αρχή μιας συνεργασίας που υπόσχεται να είναι εμπνευσμένη

«Ο ρωσικός πύραυλος έχει χαρακτηριστικά διηπειρωτικού βαλλιστικού», λέει ο Ζελένσκι – Καμία επιβεβαίωση από τη Δύση

32χρονη εκπαιδευτικός, που το «έκανε» 20 φορές με 14χρονο, καταδικάστηκε σε 30 χρόνια

Πυρά Ερντογάν κατά Μπάιντεν για τους ATACMS: «Η προσέγγιση “ας καταστραφεί ο κόσμος έπειτα από μένα” δεν οδηγεί πουθενά»

Ο ψυχασθενής Ερντογάν θέλει ο Τραμπ να αποκηρύξει Ισραήλ και Κούρδους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr