Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παγκόσμια “αμηχανία” από τη σύλληψη του βαθύπλουτου πρίγκιπα Αλ Ουαλίντ Μπιν Ταλάλ

Παγκόσμια “αμηχανία” από τη σύλληψη του βαθύπλουτου πρίγκιπα Αλ Ουαλίντ Μπιν Ταλάλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η σύλληψη του βαθύπλουτου Σαουδάραβα πρίγκιπα Αλ Ουαλίντ Μπιν Ταλάλ, γνωστού για τα μερίδιά του στην Citigroup και σε άλλες κολοσσιαίες δυτικές εταιρείες, πιθανόν να έχει επιπτώσεις σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά τον κόσμο.

Για πολλούς ξένους, ο πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ -το ύψος της περιουσίας του οποίου εκτιμάται από το περιοδικό Forbes ότι ανέρχεται σε 17 δισ. δολάρια- είναι ο εκπρόσωπος της σαουδαραβικής επιχειρηματικότητας και εμφανίζεται συχνά σε διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα και σε άρθρα με θέμα τις επενδύσεις και τον πολυτελή τρόπο ζωής του.

Αφιέρωμα του Forbes το 2013 αναφερόταν στο μαρμάρινο ανάκτορό του στο Ριάντ, με τα 420 δωμάτια, στο ιδιωτικό του Boeing 747, το οποίο είναι εξοπλισμένο με… θρόνο και στο θέρετρό του στις παρυφές της πρωτεύουσας με τα πέντε σπίτια, τις πέντε τεχνητές λίμνες και το μίνι Γκραν Κάνιον.

Ο χρυσός θρόνος του πρίγκιπα στο ιδιωτικό του αεροπλάνο.

Είναι επίσης γνωστός για τις ωμές πολιτικές του απόψεις και το 2015, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, έγινε πρωτοσέλιδο όταν αποκάλεσε, μέσα από το Twitter, τον Ντόναλντ Τραμπ «όνειδος».

Οι επενδύσεις του, παρούσες και μελλοντικές, κινδυνεύουν τώρα να τεθούν υπό αμφισβήτηση μετά τη σύλληψή του το Σάββατο στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγει μια νεοσυσταθείσα σαουδαραβική Επιτροπή κατά της Διαφθοράς.

«Θα υπάρξουν ερωτήματα για το τι σημαίνει όλο αυτό. Ο κόσμος θα αρχίσει να εξετάζει όλα τα μερίδια που διαθέτουν στο εξωτερικό οι συλληφθέντες, για να διαπιστώσει ποιές θα είναι οι επιπτώσεις», λέει υψηλόβαθμο στέλεχος ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού οργανισμού, ο οποίος τον περασμένο μήνα επισκέφθηκε το Ριάντ για να συμμετάσχει σε μεγάλη διεθνή διάσκεψη με στόχο την προώθηση της Σαουδικής Αραβίας ως προορισμού ιδανικού για επενδύσεις.

Εκτός από την Citigroup, ο 62χρονος πρίγκιπας διαθέτει σημαντικά μερίδια στο Twitter, την διαδικτυακή εταιρεία ταξί Lyft και την Time Warner.

Η επενδυτική του εταιρεία, η Kingdom Holding, η μετοχή της οποίας κατέγραψε την Κυριακή πτώση 10% έπειτα από την είδηση της κράτησής του, αγόρασε πρόσφατα σχεδόν το μισό από το 31,1% μερίδιο της σαουδαραβικής τράπεζας Banque Saudi Fransi από την γαλλική Credit Agricole.

Γιος υπουργού Οικονομικών

Ο πατέρας του ήταν υπουργός Οικονομικών στο βασίλειο στη διάρκεια της δεκαετίας του 60.

Ο πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ σύστησε την Kingdom Holding το 1979, αρχικά επενδύοντας σε ακίνητα στο Ριάντ.

Τη δεκαετία του 90 ξεκίνησε η ενασχόλησή του με την Wall Street, με τεράστιες επενδύσεις στη Citigroup.

Είχε στενή σχέση με τον πρώην πρόεδρο της Citigroup, τον Σάνφορντ «Σάντι» Βάιλ, αλλά και με άλλες ηγετικές φυσιογνωμίες της Wall Street, περιλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου της Goldman Sachs, του Λόιντ Μπλάνκφάιν.

Ο πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ αύξησε το μερίδιό του στη Citigroup στο απόγειο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από μια δεκαετία δηλώνοντας μέχρι και πριν από ένα μήνα πολύ ικανοποιημένος από την επένδυσή του.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ απαίτησε να αποσύρει ο Τραμπ την υποψηφιότητά του όταν ο τότε υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών δεσμεύτηκε να απαγορεύσει την είσοδο μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ απάντησε τότε, μέσω Twitter, ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας θέλει να ελέγξει «τους πολιτικούς μας με τα λεφτά του μπαμπάκα. Δεν θα μπορέσει να το κάνει μετά την εκλογή μου».

Μετά την νίκη του Τραμπ, ο πρίγκιπας είπε ότι όποιες και αν ήταν οι διαφορές τους στο παρελθόν, η Αμερική αποφάσισε και συνεχάρη τον νικητή.

Ο Αλ Ουαλίντ υπήρξε ένας από τους πρώτους υπέρμαχους του δικαιώματος των γυναικών στην εργασία και της άρσης της απαγόρευσης να οδηγούν.

Τον Σεπτέμβριο, ο βασιλιάς Σαλμάν διέταξε την άρση της απαγόρευσης τον επόμενο χρόνο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Σαουδική Αραβία 2034: «Μουντιάλ» χωρίς αλκοόλ

Η Ρωσία «ανησυχεί» για ενδεχόμενη «εκρηκτική κλιμάκωση» στη Μέση Ανατολή

Οι πόλεμοι του Ισραήλ και µια «νέα τάξη» στο Λεβάντε

Οι χώρες του Κόλπου φοβούνται ιρανικά αντίποινα με στόχο το αραβικό πετρέλαιο εάν το Ισραήλ επιτεθεί στις εγκαταστάσεις του Ιράν

Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Εμιράτα δεν «ανοίγουν» τους εναέριους χώρους τους στο Ισραήλ για να επιτεθεί στο Ιράν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr