Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κύπρος: Νωρίτερα η έξοδος στις αγορές για δανεισμό

Κύπρος: Νωρίτερα η έξοδος στις αγορές για δανεισμό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγορές Κεφαλαίου, Κύπρος, Τρόικα,

Την έξοδο της Κύπρου στις διεθνείς αγορές, τουλάχιστον ένα χρόνο νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, εξήγγειλε μιλώντας στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο ΥΠΟΙΚ της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, το πλάνο ήδη έχει γίνει γνωστό τόσο στα πολιτικά κόμματα της χώρας, όσο και στην Τρόικα η οποία δεν έφερε αντιρρήσεις.

Αναφορικά με τα αίτια που ωθούν την Κύπρο να στραφεί σε δανεισμό, ο κ. Γεωργιάδης αποσαφήνισε ότι δεν συντρέχουν έκτακτοι λόγοι, καθώς τα «δημόσια οικονομικά είναι εντός πλαισίων. Ούτε και πρόκειται να δανειστούμε για να τα ξοδέψουμε αλόγιστα. Εξάλλου, οι δαπάνες καθορίζονται μέσα από τον προϋπολογισμό.»

Συνέχισε λέγοντας ότι «ούτε βεβαίως πρόκειται να τερματίσουμε την άντληση δανεισμού από την Τρόικα, που ασφαλώς προσφέρεται με πολύ πιο χαμηλό επιτόκιο από ό,τι οι αγορές προσφέρουν».

Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, «η Τρόικα δεν καλύπτει και δεν αναχρηματοδοτεί ένα σημαντικό μέρος του υφιστάμενου χρέους και συγκεκριμένα τον εσωτερικό δανεισμό, που αναλήφθηκε κατά κύριο λόγο στα δύο χρόνια πριν την ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα.

Σε αυτό τον εσωτερικό δανεισμό περιλαμβάνεται και το ομόλογο με το οποίο ανακεφαλαιοποιήθηκε η Λαϊκή και το οποίο λόγω ανατοκισμού έχει υψηλό κόστος».

Αυτός ο εσωτερικός δανεισμός επισημαίνει ο κ. Γεωργιάδης «που μέχρι σήμερα συνεχώς ανανεώνεται, αποτελεί μια διαρκή πίεση στη ρευστότητα. Συνεπώς, το ισχυρότατο κίνητρο που προκύπτει σχετίζεται με την αντικατάσταση, μέρους έστω, του υφιστάμενου εσωτερικού δανεισμού, με εξωτερικό δανεισμό. Αυτό θα αποτελούσε άμεση ένεση ρευστότητας σε μια οικονομία, που κατ’ ακρίβεια διψά για ρευστότητα».

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί το ακριβές ποσό που θα προσπαθήσει αν αντλήσει η Κύπρος από τις αγορές, υπάρχουν πληροφορίες ότι αυτό θα ανέρχεται στα 500.000.000 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος ανθεκτικό και εξαιρετικά παραγωγικό σχήμα

Στο Κάιρο ο Μητσοτάκης για την τριμερή με Αίγυπτο και Κύπρο – Στο επίκεντρο Συρία και ενεργειακά

Καθοριστικός ο ρόλος της Ελλάδας στη διαμόρφωση ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Συρία

Χουλουσί Ακάρ: Θεού θέλοντος, Τούρκοι στρατιώτες θα κολυμπήσουν στο Καστελλόριζο – Έχουμε δουλειά για την ΑΟΖ με τη Συρία

Η Τουρκία επιδιώκει να «καταπιεί» κυπριακή ΑΟΖ με την τζιχαντιστική Συρία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr