Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παίρνουν φωτιά τα γεωτρύπανα στην κυπριακή ΑΟΖ – 4 ή 5 νέες γεωτρήσεις τους επόμενους 12 μήνες

Παίρνουν φωτιά τα γεωτρύπανα στην κυπριακή ΑΟΖ – 4 ή 5 νέες γεωτρήσεις τους επόμενους 12 μήνες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τους επόμενους 12 μήνες αναμένεται να γίνουν είτε 4 είτε 5 γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, σημειώνοντας παράλληλα ότι στο τέλος του 2018 θα ξέρουμε πλέον τους υδρογονανθρακικούς πόρους της Κύπρου και θα μπορούν να παρθούν οι αποφάσεις για την εκμετάλλευσή τους.

Ο κ. Λακκοτρύπης, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις στο πλαίσιο της παρουσίασης του προϋπολογισμού του Υπουργείου του για το 2018, είπε ότι περιμένουμε το αμέσως επόμενο διάστημα να μας ενημερώσει η ΕΝΙ πότε θα κάνει τις γεωτρήσεις της.

Ήδη, πρόσθεσε, ζητούν άδεια για τα τεμάχια 6,8 και 3 για τις περιβαλλοντικές μελέτες και ούτω καθεξής.

Ταυτόχρονα, ανέφερε, έχουμε την πρόθεση της Exxon Mobil να κάνει δύο γεωτρήσεις το 2ο εξάμηνο του 2018.

Οπότε, είπε, «αναμένω τους επόμενους 12 μήνες να έχουμε είτε 4 είτε 5 γεωτρήσεις, οι οποίες θα είναι άκρως σημαντικές για τη συνέχεια».

Διότι, πρόσθεσε, «στο τέλος του 2018 θα ξέρουμε πλέον τους υδρογονανθρακικούς πόρους που έχουμε για να μπορέσουμε να πάρουμε τις αποφάσεις μας σε ό,τι αφορά τον 3ο άξονα της στρατηγικής μας, που είναι η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου».

«Με βάση το 2ο κύκλο των ερευνητικών γεωτρήσεων που άρχισε ουσιαστικά με την γεώτρηση του Ονησίφορου τις περασμένες εβδομάδες θα έχουμε το επόμενο διάστημα, τους επόμενους 12 μήνες, 4 έως 5 γεωτρήσεις είτε από την ΕΝΙ, είτε από την κοινοπραξία ΕΝΙ – Total, είτε από την κοινοπραξία Exxon – Qatar Petroleum, οι οποίες όπως είναι γνωστό κατέχουν τεμάχια, τα οποία είναι πλούσια σε ανθρακικές δομές», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας ερωτηθείς σχετικά και στο πλαίσιο δηλώσεων του μετά τη συνεδρία.

Πρόσθεσε ότι «θεωρούμε στο τέλος των 12 μηνών, δηλαδή περί τα τέλη του 2018, θα έχουμε πλέον ξεκάθαρη εικόνα για τους υδρογονανθρακικούς πόρους της κυπριακής ΑΟΖ πάντοτε -επαναλαμβάνω- με βάση το γεωλογικό μοντέλο τύπου Ζορ».

Σε ερώτηση για τα σενάρια εκμετάλλευσης απάντησε ότι «με βάση τη στρατηγική μας, η οποία έχει 4 άξονες, το γεωστρατηγικό, το ερευνητικό πρόγραμμα, οι τρόποι εκμετάλλευσης, αλλά και όλα τα υπόλοιπα που πρέπει να γίνουν για να υποστηρίξουμε αυτό τον τομέα, έχουμε κτίσει κάτω από τον άξονα της εκμετάλλευσης 16 συνολικά σενάρια».

Τα σενάρια, όπως ανέφερε, «αφορούν τις περιπτώσεις όπου θα έχουμε ανακαλύψεις από 4,5 τρισ. κυβικά πόδια και πάνω και βάση του κάθε σεναρίου, ποιος από τους τρόπους εκμετάλλευσης θα είναι βιώσιμος».

Σε ερώτηση αν υπάρχει εικόνα κατά πόσο θα επιστρέψει η Total στο τεμάχιο 11, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «σε ό,τι αφορά το 11 είναι ακόμη νωρίς».

Όπως έχω πει, πρόσθεσε, «θα χρειαστεί χρόνος για να επεξεργαστούν τα γεωλογικά δεδομένα της γεώτρησης Ονησίφορος».

Με αυτό τον τρόπο θα κάνουν το “calibration” τους σε ό,τι αφορά το τΙ βλέπουν με τα τρισδιάστατα και τα πραγματικά δεδομένα της γεώτρησης «για να αποφασίσουν τη συνέχεια για το τεμάχιο 11». Υπενθύμισε την ίδια ώρα ότι «η Total συμμετέχει κατά 50% στο τεμάχιο 6, τους σχεδιασμούς του οποίου θα έχουμε ενώπιον μας τις αμέσως επόμενες μέρες».

Οι κινήσεις Τουρκίας και Μπαρμπαρός

Απαντώντας σε ερώτηση για το Μπαρμπαρός, ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως «γνωρίζετε ότι τις παράνομες κινήσεις του συγκεκριμένου σκάφους τις παρακολουθεί στενά η Κυπριακή Δημοκρατία, οπόταν έχουμε τον τρόπο να ξέρουμε πού κινήθηκε και σε ποια περίοδο».

Δεν έχουμε βεβαίως τον τρόπο, πρόσθεσε, «να γνωρίζουμε αν απλώθηκαν καλώδια, αν εκτέλεσε όντως τεχνικές έρευνες ή αν ήταν απλά βόλτες».

Σε ερώτηση αν μπορεί η Τουρκία να αποκτήσει γεωτρύπανο και να προχωρήσει απάντησε ότι είναι θέμα διαπραγμάτευσης του κόστους, «ιδιαίτερα αυτή την περίοδο κατά την οποία η βιομηχανία του πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν είναι στα καλύτερά της, είναι υπό πίεση».

Βλέπουμε, πρόσθεσε, «αρκετές εταιρείες που είναι ιδιοκτήτες γεωτρύπανων ή άλλων εξοπλισμών να θέλουν να τα διαθέσουν, να τα πουλήσουν».

Ήδη, ανέφερε, «είναι γνωστές κάποιες πτωχεύσεις που έχουμε δει σε διεθνές επίπεδο, ακριβώς λόγω αυτών των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Σε ερώτηση αν θα μπορούσε να το λειτουργήσει η Τουρκία μόνη της ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «οι δικές μας μας πληροφορίες λένε ότι δεν έχει την δική της τεχνογνωσία και ότι θα πρέπει αν αποκτήσει γεωτρύπανο να ψάξει, να υπενοικιάσει υπηρεσίες από κάποιους τρίτους, όπως έκανε και στην περίπτωση -υπενθυμίζω- του Barbaros, όπου της ανήκει το σκάφος αλλά το στελεχώνουν ξένοι από υπηρεσίες που έχει μισθώσει».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι «έχουμε τους σχεδιασμούς μας. Έχουμε κάνει κινήσεις. Θα κάνουμε και άλλες. Ας μείνουμε ως εδώ».

Εντός της Επιτροπής ο κ. Λακκοτρύπης είχε αναφέρει ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες της Κυβέρνησης δεν έχει προβεί σε έρευνες το Barbaros στην περιοχή Αποστόλου Ανδρέα. Σύμφωνα με τον ίδιο, είχε κάνει στον κόλπο της Αμμοχώστου, στο τεμάχιο 9 πριν από 2 χρόνια, ενώ εκτελέστηκαν σε μικρό μέρος των τεμαχίων 6 και 7.

Τεκμηρίωση για θέματα ενέργειας ζητά ο Γ. Λακκοτρύπης από υποψήφιους για προεδρία Δημοκρατίας

Και εντός στη συνεδρία της Επιτροπής, αλλά και στις δηλώσεις του, ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε σε δηλώσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα δημόσια για θέματα ενέργειας, αποκαλώντας τις «διακηρύξεις της επικεφαλίδας».

«Θα ζητήσω από όλους, και ειδικά σε αυτούς που συμμετέχουν στον προεκλογικό αγώνα, όταν έχουν απόψεις και υποσχέσεις να τις τεκμηριώνουν», είπε.

Για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ των εταιρειών που είναι αδειοδοτημένες στο τεμάχιο 12 και της εταιρείας υδρογονανθράκων, η οποία εκπροσωπεί το κράτος με τα δύο τερματικά της Αιγύπτου, Ίτκου και Δαμιέτα, ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία δύο χρόνια και ότι έχουν γίνει 18 γύροι διαπραγματεύσεων, 9 για το κάθε τερματικό.

«Μας δυσχεραίνουν, βεβαίως, οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Αυτό είναι δεδομένο», είπε.

«Οπότε, θα ήταν καλά, να εξηγήσουν αυτοί που υπόσχονται άμεση πώληση του φυσικού αερίου, πώς θα πράξουν αυτό που εταιρείες κολοσσοί με στρατούς εμπειρογνωμόνων δεν μπορούν να κάνουν εδώ και δύο χρόνια», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν έχει γίνει λήπτης παραπόνων από άλλες χώρες απάντησε ότι «δεν είναι το πιο ευχάριστο να μπαίνουμε με τίτλους, επαναλαμβάνω, επικεφαλίδες, χωρίς τεκμηρίωση, να λέμε κάποια πράγματα τα οποία πολλές φορές προβληματίζουν και τις εταιρείες».

Αν η τιμή της διαπραγμάτευσης δεν είναι συμφέρουσα, θα υπογράψουμε; Αυτό θέλουμε; διερωτήθηκε.

Σύμφωνα με τον ίδιο μέχρι την περασμένη εβδομάδα είχαμε διαπραγματευτικούς γύρους και θα γίνουν αμέσως το επόμενο διάστημα και άλλοι σε μια προσπάθεια να φτάσουμε σε αυτό που θεωρούμε όλοι «τιμή αγοράς».

Από εκεί και πέρα, συνέχισε ο κ. Λακκοτρύπης, «θα μπορέσουμε να καθίσουμε να δούμε πώς βελτιώνουμε την ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη, που έτσι κι αλλιώς είναι το μεγάλο κόστος σ’ αυτή την προσπάθεια, για να κάνουμε το έργο βιώσιμο».

«Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, ούτε λύσεις της επικεφαλίδας», επανέλαβε.

Ο Υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε και σε δήλωση που άκουσε «ότι το κράτος, ο πολίτης χάνει €1 δισεκατ. από την μη έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο».

Πρέπει να σας πω, εξήγησε, «ότι όλες οι προσπάθειες που είχαμε κάνει μέχρι τώρα για έλευση, αν υπογράφαμε θα αύξαναν το κόστος για τον καταναλωτή, δεν θα το μείωναν».

«Τώρα προχωρούμε σε μια καινούρια προσπάθεια με την ελπίδα ότι θα μας βοηθήσει χρηματοδοτικά και η ΕΕ, θα γνωρίζουμε τον Δεκέμβριο, για να μπορέσουμε να κάνουμε το έργο βιώσιμο και να μην αυξήσουμε το κόστος ηλεκτροπαραγωγής».

Απαντώντας σε ερώτηση για την έγκριση, η οποία αναμένεται από πλευράς ΕΕ, διευκρίνισε ότι πρόκειται για χρηματοδότηση για τις υποδομές, στα πλαίσια του προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη», το οποίο χρηματοδοτεί τις μελέτες για το καλώδιο Eurasia Ιnterconnector, για τον αγωγό East Med και άλλα έργα που έχουμε ανάγκη.

Σε ερώτηση για το έργο του ηλεκτρικού καλωδίου ο Υπουργός απάντησε ότι «είμαστε ήδη στο στάδιο των βυθομετρήσεων. Έχουν υποβληθεί και στις τρεις ρυθμιστικές αρχές και προχωράει».

Οι δηλώσεις των Βουλευτών

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως με τις σωστές κινήσεις της κυπριακής πολιτείας που ξεκίνησαν πριν από 15 χρόνια και τη συνετή διαχείριση και στρατηγική της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, είμαστε σε ένα κομβικό σημείο, καθώς μέχρι το τέλος του 2018 αναμένονται 4 με 5 επιπρόσθετες γεωτρήσεις και θα ξέρουμε τα πραγματικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως σημείωσε, με βάση αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούμε να μπούμε στο πιο ουσιαστικό κομμάτι της στρατηγικής για το πώς θα εκμεταλλευτούμε τον φυσικό πλούτο προς όφελος των μελλοντικών γενιών.

Ο κ. Νεοφύτου συνεχάρη από τη μια την Κυβέρνηση και υπογράμμισε από την άλλη την υπεύθυνη στάση των πολιτικών δυνάμεων, σημειώνοντας πως είναι σημαντικό να κρατηθεί μακριά από προεκλογικούς διαπληκτισμούς τον τομέα της ενέργειας, ο οποίος μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά προς το καλύτερο τις προοπτικές της χώρας.

«Η Κύπρος πέραν από προορισμός τουρισμού, από χώρα επενδύσεων στον τομέα της ακίνητης περιουσίας, πέραν από κέντρο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, μπορεί και με την υπεύθυνη πολιτική μας, να την καταστήσουμε μια χώρα ενέργειας, κόμβο ενέργειας για τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου αλλά και μια χώρα που μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», είπε, και σημείωσε πως αυτό δεν αποτελεί ένα όραμα αλλά κάτι που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε δικές του δηλώσεις ο Βουλευτής ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις Κώστας Κώστα ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης «τονίσαμε για μια ακόμη φορά ότι αν ακολουθείτο ο οδικός χάρτης της ΡΑΕΚ και της προηγούμενης Κυβέρνησης, τότε στα τέλη του 2015 θα είχαμε ολοκληρώσει τις αναγκαίες μελέτες για τις οποίες απαιτούνται περίπου 3 χρόνια και θα ήμασταν έτοιμοι για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης, το οποίο είναι η λύση για την Κύπρο και το Ισραήλ, αλλά πιθανώς και άλλων γειτονικών χωρών, για εξαγωγή φυσικού αερίου».

Ως Κύπρος, συνέχισε ο κ. Κώστα, «για 3 χρόνια δεν είχαμε ερευνητικό πρόγραμμα, αφού η Κυβέρνηση είχε αναστείλει και μεταθέσει σχεδόν όλες τις συμβατικές υποχρεώσεις των εταιρειών, ενώ έχει επίσης εγκαταλείψει όλους τους σχεδιασμούς και διαλύσει όλες τις δομές που είχε παραλάβει».

«Τονίσαμε επίσης, ότι ελπίζουμε ότι έστω και τώρα, η Κυβέρνηση θα κινηθεί με ταχύτητα, αποφασιστικότητα και στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τα ενεργειακά ζητήματα», είπε.

Σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε πως περιμένουν με αγωνία να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με την Αίγυπτο για να ολοκληρωθεί και η διακρατική συμφωνία για τη δημιουργία αγωγού από το κοίτασμα Αφροδίτη μέχρι την Αίγυπτο.

«Ευελπιστούμε σύντομα να ολοκληρωθούν και οι οικονομικές συζητήσεις μαζί με τις εταιρείες οι οποίες ενδιαφέρονται να αγοράσουν το αέριο και να μπορούμε να βρούμε τέτοια τιμή ώστε το όλο έργο να είναι οικονομικά βιώσιμο», είπε.

Σε άλλο σημείο, ο κ. Βότσης είπε πως μέχρι το τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί η προσπάθεια της ΔΕΦΑ για έλευση υγροποιημένου ΦΑ με πλωτή μονάδα, σημειώνοντας πως αυτή την πλωτή μονάδα όταν την είχε προτείνει ο Τάσσος Παπαδόπουλος είχε γίνει «του Κουτρούλη ο γάμος».

Τώρα, πρόσθεσε, μετά από τόσα χρόνια προχωρά η Κυβέρνηση με μια παρόμοια πρόταση.

Όσον αφορά το ποσοστό υλοποίησης των αναπτυξιακών πλάνων του Υπουργείου Ενέργειας, ο κ. Βότσης είπε πως αυτό, όπως αναφέρθηκε εντός Επιτροπής βρίσκεται στο 60% και στόχος μέχρι το τέλος του χρόνου είναι να φθάσει στο 70%.

Πρόσθεσε πως το ΔΗΚΟ έχει υποβάλει επιστολή-ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών ζητά να ενημερωθεί προς το τέλος του έτους και πριν τη συζήτηση του Προϋπολογισμού πού έχει φθάσει το ποσοστό υλοποίησης όλων των αναπτυξιακών προϋπολογισμών όλων των Υπουργείων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κυπριακή ΑΟΖ: Προχωρούν εντατικά οι διεργασίες για αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη»

Ο Ερντογάν απαιτεί την διεθνή αναγνώριση του αποσχιστικού ψευδοκράτους στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου

Ο Νίκος Δένδιας με τους συμμάχους μας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ξεσάλωσε η Τουρκία: Άκυροι οι χάρτες της ΕΕ για Αιγαίο και Μεσόγειο

Χακάν Φιντάν: Στο τραπέζι των συνομιλιών με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και η αποστρατικοποίηση νησιών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr