Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της Ευρώπης με 480 εκατ. ευρώ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της Ευρώπης με 480 εκατ. ευρώ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη δημιουργία ενός κοινού ηλεκτρονικού συστήματος που θα επιταχύνει τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν και θα καταγράφει όλους τους ταξιδιώτες εκτός ΕΕ.

Το νέο σύστημα εισόδου/εξόδου (ΣΕΕ) θα καταχωρεί τα στοιχεία των υπηκόων τρίτων χωρών, όπως όνομα, ταξιδιωτικό έγγραφο, δακτυλικά αποτυπώματα, εικόνα προσώπου, ημερομηνία και σημείο εσόδου, εξόδου ή άρνησης εισόδου στο χώρο Σένγκεν.

Το σύστημα θα ισχύει τόσο για τους ταξιδιώτες που χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στην ΕΕ όσο και για αυτούς που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης. Θα αφορά τους ταξιδιώτες που διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν και οι οποίοι έχουν γίνει δεκτοί για σύντομη διαμονή έως 90 ημερών.

Το νέο σύστημα θα διευκολύνει τον έλεγχο της τήρησης του μέγιστου επιτρεπόμενου διαστήματος παραμονής στην ΕΕ: 90 ημέρες σε οποιαδήποτε περίοδο διάρκειας 180 ημερών.

Το σύστημα θα αντικαταστήσει τη σφράγιση των διαβατηρίων και θα επιταχύνει κατ’ αυτόν τον τρόπο τη διαδικασία διέλευσης των συνόρων, διευκολύνοντας ταυτόχρονα την ανίχνευση των παραβατών και των περιπτώσεων απάτης.

Αποθήκευση δεδομένων

Τα δεδομένα των ταξιδιωτών θα αποθηκεύονται για τρία έτη ενώ στις περιπτώσεις των ατόμων που παρατείνουν τη διαμονή τους πέραν των 90 ημερών θα αποθηκεύονται για πέντε έτη.

Τα δεδομένα που θα αποθηκεύονται στο νέο σύστημα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη, ανίχνευση και διερεύνηση τρομοκρατικών εγκλημάτων ή άλλων σοβαρών αξιόποινων πράξεων.

Πρόσβαση στα δεδομένα

Το νέο σύστημα θα καταχωρεί διάφορα δεδομένα και πληροφορίες στα οποία θα έχουν πρόσβαση τα σημεία ελέγχου των εξωτερικών συνόρων.

Στόχος είναι η πρόληψη της παράνομης εισόδου ατόμων και η παρακολούθηση της διάρκειας παραμονής αυτών στους οποίους εγκρίθηκε η είσοδος.

Οι πληροφορίες που θα αποθηκεύονται στο νέο σύστημα θα είναι προσβάσιμες στις αρχές των συνόρων και των αρχών έκδοσης βίζας.

Πρόσβαση στα δεδομένα θα έχει και η Europol.

Οι εθνικές αρχές ασύλου δεν θα έχουν πρόσβαση στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα.

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία συμμετέχουν στο σύστημα εισόδου/εξόδου

Η διαχείριση του νέου συστήματος θα γίνει από τα κράτη μέλη της ΕΕ που εφαρμόζουν πλήρως τους κανόνες του Σένγκεν. Στο σύστημα θα συμμετάσχουν και τα κράτη μέλη που δεν εφαρμόζουν πλήρως τους κανόνες του Σένγκεν αλλά πληρούν τα εξής κριτήρια:

-έχει ολοκληρωθεί για αυτά η αξιολόγηση Σένγκεν και

-τους έχει χορηγηθεί παθητική πρόσβαση στο Σύστημα Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (Visa Information System)

Δήλωση του εισηγητή

Ο εισηγητής Agustin Diaz de Mera (ΕΛΚ, Ισπανία) δήλωσε τα εξής: «Το σύστημα εισόδου / εξόδου θα επιτρέψει την ταχύτερη και ασφαλέστερη διέλευση των συνόρων και θα βοηθήσει να εντοπιστούν οι τρομοκράτες και άλλοι εγκληματίες που κρύβονται πίσω από μια ψεύτικη ταυτότητα».

Επόμενα βήματα

Ο κανονισμός, ο οποίος έχει ήδη συμφωνηθεί ανεπισήμως με τα κράτη μέλη της ΕΕ, εγκρίθηκε με 477 ψήφους υπέρ, 139 κατά και 50 αποχές, ενώ αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2020.

Ιστορικό

Η πρόταση για το νέο σύστημα εισόδου/εξόδου αποτελεί μέρος της δέσμης μέτρων περί έξυπνων συνόρων που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απρίλιο του 2016.

Το κόστος του νέου συστήματος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 480 εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Φρανσουά Ολάντ: Οι επιθέσεις των Τούρκων στους Κούρδους της Συρίας είναι απαράδεκτες

Νίκος Ανδρουλάκης: «Να αποτρέψουμε ένα νέο επικίνδυνο σενάριο ενός “τουρκολιβυκού συμφώνου”, τώρα με τη Συρία»

Γερμανικός Τύπος: Πληθαίνουν οι νεκροί και οι αγνοούμενοι μετανάστες στα ελληνικά ύδατα

Τέλος εποχής για τον Γαλλογερμανικό άξονα στην Ευρώπη – Ολοκληρωτικά χρεοκοπημένος, γράφει ο Guardian

Νίκος Ανδρουλάκης: «Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr