Στην αρχή φαινόταν σαν ένας ελιγμός στον προεκλογικό αγώνα. Στην τηλεοπτική διαμάχη με τον αντίπαλό της Σουλτς, η Καγκελάριος Μέρκελ σχεδόν εξ ανάγκης αναφέρθηκε στην παρεμπόδιση της Τουρκίας να εισέλθει στην ΕΕ.
Ήθελε, όπως είπε, να συνομιλήσει με τους ομολόγους της, «για το εάν θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση και να διακόψουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις». Δεν φαινόταν εντελώς πεπεισμένη.
Στις πιέσεις που ασκεί η καγκελάριος Μερκελ ώστε να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας Handelsblatt.
Συγκεκριμενα αναφέρει:
«Εν τω μεταξύ, η Καγκελάριος πήρε την κατάσταση σοβαρά: Οργισμένη για τη φυλάκιση Γερμανών πολιτών στην Τουρκία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να δείξει πυγμή εν όψει της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής σε μία εβδομάδα στις Βρυξέλλες.
»Όταν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συναντηθούν την επόμενη Πέμπτη, η Γερμανία θέλει να προωθήσει τη συζήτηση για τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.
»Είναι στις προθέσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να λάβει θέση η Κομισιόν για το εάν η Τουρκία πληροί ακόμα τις προϋποθέσεις ένταξης.
Μια τέτοια αξιολόγηση, όπως εκτιμάται, ότι θα είναι αρνητική, με δεδομένη την πολιτική που ακολουθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. Με αυτό τον τρόπο θα προκύψει μια πολιτική δυναμική για την αναβολή ή τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».
Η Κομισιόν όμως, αναφέρεται, μέχρι στιγμής αντιστέκεται στην επιθυμία της Γερμανίας.
Λέγεται ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνγκερ θα παρουσιάσει προφορικά όλα τα στοιχεία, αλλά δεν θα προβεί σε αξιολόγηση για το εάν η Τουρκία πληροί τα ενταξιακά κριτήρια.
Αντ’ αυτού, οι Αρχές στις Βρυξέλλες θα παρουσιάσουν μια αναφορά προόδου, όπως έχει σχεδιαστεί τον Απρίλιο.
Σε αυτή θα περιέχονται «σαφείς συστάσεις» για το μέλλον των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Ο Γιούνγκερ έχει επισημάνει πρόσφατα ότι οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου αποκλείουν «την ένταξη της Τουρκίας στο κοντινό μέλλον».
«Είναι αμφίβολο εάν η Μέρκελ θα μπορέσει να πάρει με το μέρος της αρκετούς ομολόγους της.
»Μέχρι στιγμής μόνο Αυστρία, Δανία, Βέλγιο και Ολλανδία συμμερίζονται τη γερμανική άποψη.
»Η Ιταλία αποκλείει τη διακοπή των ενταξιακών συνομιλιών προφανώς υπό το φόβο της απομάκρυνσης της Τουρκίας από την Ευρώπη.
»Κάποια κράτη δεν έχουν λάβει θέση και η Μέρκελ αναμένει μεγαλύτερη σαφήνεια μετά το δείπνο της Συνόδου Κορυφής.
»Με αγωνία αναμένεται η τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου Μακρόν».
Ταυτόχρονα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εμποδίζει τη συζήτηση για τελωνειακή ένωση και πιέζει για περικοπή της οικονομικής στήριξης της Τουρκίας.
Για την περίοδο 2014-2020, η Τουρκία αναμένεται να λάβει 4,5 δισ. ευρώ ως ενταξιακή βοήθεια.
Η ακύρωση αυτού του ποσού είναι δύσκολη νομικά και απαιτεί επιπλέον τη συμφωνία των Ευρωπαίων εταίρων εκ νέου.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιλέγει άλλο δρόμο: Ενθαρρύνει την Κομισιόν να ανακατευθύνει τα ποσά σε δράσεις της κοινωνίας των πολιτών και όχι στους κρατικούς θεσμούς που ελέγχονται από τον Ερντογάν, γράφει η εφημερίδα.