Διαβάστε σχετικά για MİT - Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (Τουρκία), Γερμανία, Κατασκοπεία, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, Πράκτορες, Τουρκία,
Γερμανικό δικαστήριο στο Αμβούργο καταδίκασε την Τετάρτη τον Τούρκο πράκτορα της MIT, Μεχμέτ Φατίχ Σαγιάν, σε φυλάκιση με αναστολή.
Η απόφαση αυτή έγινε δεκτή με αγανάκτηση από τους Κούρδους γιατί θεωρούν ότι ισούται με αθώωσή του.
Ο πράκτορας Σαγιάν κατηγορούνταν ότι συνέλεγε πληροφορίες για τη δράση Κούρδων πολιτικών στην Ευρώπη και σχεδίαζε τις δολοφονίες τους.
Με την απόφαση του δικαστηρίου ο Τούρκος πράκτορας αποφυλακίστηκε, αφού έμεινε σε γερμανική φυλακή λιγότερο από χρόνο.
Σύμφωνα με τον Κούρδο πολιτικό Ρεμζί Καρτάλ, του οποίου το όνομα βρίσκεται στη λίστα στόχων της τουρκικής MIT, όπως μεταδίδει το κουρδικό πρακτορείο ANF, η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου ενθαρρύνει τους πράκτορες της MIT για περαιτέρω επιχειρήσεις στην Ευρώπη και θέτει τις ζωές των Κούρδων πολιτικών σε κίνδυνο.
Ο Καρτάλ χαρακτήρισε την απόφαση της γερμανικής Δικαιοσύνης “πολιτική” και σημείωσε ότι η Γερμανία θα φέρει ακέραια την ευθύνη για πιθανές μελλοντικές απόπειρες δολοφονίας Κούρδων πολιτικών ή στελεχών της τουρκικής αντιπολίτευσης.
“Όπως αντιλαμβάνεστε από την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου, οι ζωές των Κούρδων πολιτικών, οι απειλές και οι κίνδυνοι για τις ζωές τους, δεν έχουν σημασία για τη Γερμανία. Όταν το δικαστήριο αποφαίνεται ότι οι πράξεις του Σαγιάν δεν συνιστούν απειλή κατά της Γερμανίας, αποτελεί σχεδόν πρόσκληση για περισσότερες απειλές εις βάρος Κούρδων πολιτικών [σ.σ. από την Τουρκία] και θέτει τις ζωές τους σε κίνδυνο”, είπε ο Καρτάλ.
Ο συμπρόεδρος του KCDK-E Γιουκσέλ Κοτς, της οργάνωσης ομπρέλα των κουρδικών συλλογικοτήτων στην Ευρώπη, δήλωσε ότι οι Κούρδοι θα κινηθούν ενάντια στην απόφαση, σχολιάζοντας ότι είναι αποδοχή του βρόμικου πολέμου που διεξάγει το τουρκικό κράτος.
“Μοιραστήκαμε τα ντοκουμέντα που έχουμε με τις γερμανικές Αρχές. Θα αγωνιστούμε ενάντια αυτής της απόφασης και θα συνεχίσουμε τον νόμιμο αγώνα μας”, είπε ο Κοτς.
Σημειώνεται ότι και το όνομα του Γιοκσέλ Κοτς ήταν στην ίδια λίστα της MIT που είχε καταρτίσει ο πράκτορας Σαγιάν.