Ο τζιχαντιστής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) που έσφαξε την Κυριακή δύο νεαρές γυναίκες έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό Σεν Σαρλ στη Μασσαλία είναι ο 29χρονος Τυνήσιος, Άχμεντ Χανάτσι, ο οποίος βρισκόταν παράνομα στην χώρα.
Την ίδα ώρα οι συνθήκες που οδήγησαν στην απελευθέρωση του δράστη της επίθεσης, μία ημέρα πριν την επίθεση, βρίσκονται στο επίκεντρο διοικητικής έρευνας.
Ο δράστης είχε τεθεί υπό αστυνομική κράτηση, στη Λιόν για κλοπή και ακολούθως αφέθηκε ελεύθερος.
Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ αποφάσισε να αναθέσει τη διεξαγωγή έρευνας στην Διεύθυνση Γενικής Επιθεώρησης (IGA), η οποία θα πρέπει να παραδώσει τα συμπεράσματά της «εντός μιας εβδομάδας» ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.
Νωρίτερα, ο Εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολένς δήλωσε ότι ο δράστης της επίθεσης, αλλοδαπός, που κατείχε μεταξύ άλλων τυνησιακό διαβατήριο, είχε συλληφθεί την Παρασκευή στη Λιόν για κλοπή από κατάστημα.
Δεν μεταφέρθηκε σε ένα κέντρο κράτησης έπειτα της σύλληψής του, καθώς η Νομαρχία της Ρον δεν μπόρεσε να δώσει το πράσινο φως για να συνεχίσει η διαδικασία, ανέφεραν πηγές που πρόσκεινται στην έρευνα.
Μία από τις πηγές επισήμανε ότι «ο υπάλληλος στην νομαρχία της Ρον, ο οποίος είχε τη δικαιοδοσία να υπογράψει το σχετικό έγγραφο και την μεταφορά του δράστη της επίθεσης της Μασσαλίας σε κέντρο κράτησης απουσίαζε».
Μια άλλη πηγή, κοντά στις έρευνες εντούτοις, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι υπήρξε «πρόβλημα διαθεσιμότητας στα κέντρα κράτησης το Σάββατο το πρωί».
Όπως τόνισε το υπουργείο, η έρευνα της IGA «έχει στόχο να θέσει φως στις ενέργειες των κρατικών υπηρεσιών και να μπορέσει να αντλήσει πιθανά διδάγματα».
Ο δράστης ήταν γνωστός στις αστυνομικές Αρχές από το 2005 και χρησιμοποιούσε επτά διαφορετικές ταυτότητες, τόνισε ο εισαγγελέας Μολένς.
Σύμφωνα με μια πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση, σε βάρος του άνδρα, που όπως είχε δηλώσει ότι είχε εισέλθει στη Γαλλία το 2003, είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης το 2005 από τις αρχές της Βαρ, πριν αφεθεί ελεύθερος έπειτα από δύο μέρες, εξαιτίας έλλειψης χώρου στα διοικητικά κέντρα κράτησης και απουσίας εγγράφων ταυτοποίησης.
Έπειτα πήγε στην Ιταλία, όπου παρέμεινε, μεταξύ του 2009 και του 2017, ενώ είχε λάβει άδεια παραμονής η οποία έληξε τον Ιανουάριο.