Εάν σας έλειψε ο Αχμέτ Νταβούτογλου και είχατε πορεία που χάθηκε, σας ενημερώνουμε ότι εμφανίστηκε την Πέμπτη στα Σκόπια και είχε και συνάντηση με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρωθυπουργός της Τουρκίας, που του πήρε το κεφάλι ο Ερντογάν λίγο καιρό πριν την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, αφού πέρασε μια αρκετά μακρά περίοδο στην “κατάψυξη”, με φήμες να ακούγονται ότι είχε εμπλοκή και στο πραξικόπημα, φαίνεται ότι ανέλαβε δοκιμαστική αποστολή από το ερντογανικό παλάτι, που τον έστειλε στα Σκόπια για “τσεκάρισμα”.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου συναντήθηκε με τον Ζόραν Ζάεφ και τον συνεχάρη που τα κατάφερε και έγινε Πρωθυπουργός.
Ο Ζόραν Ζάεφ από την πλευρά του είπε τον καημό του, αυτόν που λέει παντού, ότι δηλαδή θέλει να κάνει τα Σκόπια μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., αναφέρθηκε στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που είναι προσηλωμένη η κυβέρνησή του και τόνισε ότι η χώρα του θέλει να έχει μόνο φιλίες με τους γείτονές της.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης των Σκοπίων, Ζάεφ και Νταβούτογλου εξέφρασαν την κοινή εκτίμηση ότι η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θα συμβάλλει στην αύξηση της σταθερότητας στη χώρα και στη διαμόρφωση επενδυτικών δυνατοτήτων, συνεισφέροντας έτσι στην οικονομική ανάπτυξη και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.
Σε αυτό το πλαίσιο στη συνάντηση έγινε λόγος για το αυξημένο ενδιαφέρον Τούρκων επιχειρηματιών για επενδύσεις στα Σκόπια.
Να σημειωθεί ότι η Τουρκία, που είναι με το ένα πόδι εκτός ΝΑΤΟ, έστειλε τον Νταβούτογλου στα Σκόπια για να πει καλά λόγια για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Επίσης, να τονιστεί, ότι οι Τούρκοι το τελευταίο διάστημα έχουν εξαιρετικές σχέσεις με τους Βρετανούς και οι Βρετανοί “σιγοντάρουν” τους Σκοπιανούς σε διάφορες περίεργες ιδέες, προσπαθώντας να εξισορροπήσουν την αποτυχία να τους “περάσει” ο σχεδιασμός τους για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα.
Έτσι, για παράδειγμα, οι Βρετανοί ενώ έφυγαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσαν ότι υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία των Σκοπίων. Η αντίφαση είναι εμφανής.
Άρα, η επίσκεψη Νταβούτογλου στα Σκόπια μόνο αθώα δεν είναι, σαφώς και βρισκόταν σε διατεταγμένη αποστολή και ανέλαβε να τη διεκπεραιώσει τόσο για να αποδείξει την πίστη του στον σουλτάνο, όσο και γιατί ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν φημίζεται για τις διπλωματικές του επιτυχίες.
Βεβαίως ένας Νταβούτογλου, που από “συγκυβερνήτης” και ιδεολογικός ινστρούκτορας του Ερντογάν βρέθηκε στην απέξω εξευτελισμένος -άλλοι λένε ότι βρέθηκε στην απέξω για να κάτσει εφεδρεία- σίγουρα δεν είναι ο παλιός του καλός εαυτός, υπό την έννοια ότι δεν είναι στην ίδια φόρμα και ούτε η Τουρκία σήμερα είναι όπως ήταν με εκείνον πρωθυπουργό.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, αφού αποκάλεσε τα Σκόπια “επιτυχές αφήγημα” και “καθοριστικό παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια”, συναντήθηκε με τον τουρκικής καταγωγής Σκοπιανό υπουργό Άνευ Χαρτοφυλακίου, αρμόδιο για ξένες επενδύσεις, Άντναν Κιάχιλ. Ο Άντναν Κιάχιλ προέρχεται από το σκοπιανό κόμμα «Κίνημα των Τούρκων», που συνεργάστηκε προεκλογικά με το σοσιαλδημοκρατικό SDSM. [σ.σ. είναι που παριστάνουν και τους Μακεδόνες].
Τέλος πάντων, η επίσκεψη του Νταβούτογλου στα Σκόπια θα δείξει που αποσκοπούσε μέσα στον επόμενο καιρό.
Και θα δείξει εάν ο πρώην Πρωθυπουργός έκανε δουλειά που του ανέθεσε το Παλάτι, ή τα δικά του.
Διότι τα Σκόπια, σε περίπτωση που το “αγνοεί” ο Ταγίπ, είναι κάτι σαν τη Καζαμπλάνκα των κατασκόπων.
Πάντως εάν ήθελε κανείς να μιλήσει στους Αμερικανούς δίχως να το μάθει ο Ταγίπ, τα Σκόπια θα ήταν ένα ιδανικό σημείο συνάντησης.
Επισήμως ο Αχμέτ Νταβούτογλου επισκέφτηκε τα Σκόπια για να μιλήσει σε ημερίδα που διοργανώνει η ένωση αποφοίτων τουρκικών πανεπιστημίων στην ΠΓΔΜ, με θέμα την αντίληψη που υπάρχει στην ΠΓΔΜ για την Τουρκία.