Την «πρόοδο» που έχει σημειώσει η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων σε συνέχεια της πολιτικής κρίσης που πέρασε η χώρα χαιρέτισε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΝΑΤΟ, Ρόουζ Γκοτμέλερ. Ωστόσο, όπως τόνισε η ίδια, θα πάρει πολύ χρόνο η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στα Σκόπια.
Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΝΑΤΟ είχε συνάντηση την Τετάρτη στις Βρυξέλλες με τον υπουργό Εξωτερικών του κρατιδίου, Νίκολα Ντιμιτρόφ και την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Άμυνας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα.
Σε δηλώσεις της προς τον Τύπο, η Ρόουζ Γκοτμέλερ τόνισε τη σημασία των μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν τη χρηστή διακυβέρνηση, το κράτος δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας, σημειώνοντας ότι η πρόοδος στην εφαρμογή τους μπορεί να είναι δύσκολη και να πάρει χρόνο, ωστόσο τελικά θα είναι προς όφελος των πολιτών.
Τέλος, η ίδια επισήμανε πως η πρόσφατη ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ δείχνει πως η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι «ανοιχτή» και δήλωσε την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ να στηρίξει τα Σκόπια στο δρόμο για την ένταξή τους στη Συμμαχία.
Ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε από την πλευρά του ότι στόχος της επίσκεψης είναι η παρουσίαση μιας «θετικής ιστορίας» και αναφέρθηκε στο σχέδιο μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησής του.
Επιπλέον, τόνισε την επιθυμία της κυβέρνησης να γίνει η χώρα το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο και της γενικότερης θέσης της στα Βαλκάνια και υπογράμμισε πως στόχος της νέας κυβέρνησης είναι η επίλυση των προβλημάτων και όχι η δημιουργία νέων.
Τέλος, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στη νέα στρατηγική άμυνας στην οποία εργάζεται η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τη σταδιακή αύξηση των δαπανών άμυνας με στόχο να εκπληρώσει το κριτήριο για την ένταξή της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Τα Σκόπια δεν θα καταφέρουν ποτέ να δημιουργήσουν στρατό σύμφωνα με τις ΝΑΤΟϊκές προδιαγραφές, όπως δεν το έχει καταφέρει ούτε η Αλβανία. Ο μόνος λόγος ένταξής τους στο ΝΑΤΟ είναι να προσαρτηθούν ως χωράφι στη Συμμαχία.
Το μόνο που μπορούν να δημιουργήσουν τα Σκόπια, με τα ανύπαρκτα οικονομικά τους, είναι μία τουλάχιστον αξιοπρεπή Αστυνομία. Ένας στρατός χρειάζεται δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό να το έχουν καλά υπόψιν τους όλοι αυτοί των Βαλκανίων που στο παρελθόν “ειρωνεύονταν” την ελληνική χρεοκοπία.
Η Ελλάδα μπορεί να έπεσε έξω οικονομικά πριν σχεδόν μια δεκαετία, αλλά τα οπλικά συστήματα που απέκτησε -αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, τόσων δισεκατομμυρίων που τα Σκόπια δεν θα καταφέρουν να αποκτήσουν ποτέ τους, ακόμα κι εάν επιβιώσουν ως κράτος- υπάρχουν, είναι ετοιμοπόλεμα και ανά πάσα στιγμή όπου κληθούν μπορούν να αποκαταστήσουν την κανονικότητα.