Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μακρόν: Δεν φταίει για όλα η Ενωμένη Ευρώπη – Τι προτείνει για το μέλλον της

Μακρόν: Δεν φταίει για όλα η Ενωμένη Ευρώπη – Τι προτείνει για το μέλλον της
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Ευρώπη είναι πιο εύθραυστη από ποτέ, προειδοποίησε ο Εμανουέλ Μακρόν σε ομιλία που έδωσε για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας πως η γηραιά ήπειρος έχει πέσει θύμα επικίνδυνων ιδεών όπως ο απομονωτισμός και ο εθνικισμός.

«Έχουμε ξεχάσει πώς να προστατεύουμε την Ευρώπη, τα οράματα μας. Έχουμε ξεχάσει την Ευρώπη» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος σε ομιλία του στη Σορβόνη, στην οποία παρουσίασε τις προτάσεις του για την αναμόρφωση της Ευρώπης,.

«Η Ευρώπη δεν αφορά μόνο το εμπόριο, αλλά και την ειρήνη. Για την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, η ένταξη στην ΕΟΚ αφορούσε την ειρήνη και την ελπίδα» πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως ο μόνος δρόμος προς τα μπρος είναι η επανίδρυση μιας κυρίαρχης, ενωμένης και δημοκρατικής Ευρώπης.

Η Ευρώπη χρειάζεται κοινό αμυντικό προϋπολογισμό

Ο κ. Μακρόν υποστήριξε πως η πρώτη πολιτική μεταρρύθμιση στην Ε.Ε. πρέπει να αφορά την άμυνα, προτείνοντας έναν κοινό αμυντικό προϋπολογισμό και μια κοινή αμυντική δύναμη.

«Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ. Αλλά πρέπει να εργαστούμε από κοινού στην Ευρώπη για να χρηματοδοτήσουμε το δικό μας αμυντικό προϋπολογισμό. Και πρέπει να πάμε πέρα από αυτό.

Η αδυναμία μας να συνεργαστούμε σε αυτό υποβαθμίζει την αξιοπιστία μας. Χρειαζόμαστε μια κοινή στρατηγική κουλτούρα. Χρειαζόμαστε στρατιώτες από διαφορετικές χώρες για αυτό. Η Ε.Ε. θα πρέπει να εξοπλιστεί με μια κοινή αμυντική δύναμη» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο ίδιος τάχθηκε και υπέρ της δημιουργίας μιας πανευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου για την επιτάχυνση και εναρμόνιση της επεξεργασίας των αιτημάτων για την έκδοση ασύλου, ενώ πρότεινε και την σταδιακή συγκρότηση μιας ευρωπαϊκής δύναμης φύλαξης των συνόρων. Ανέφερε επίσης πως θέλει να εφαρμοστεί ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ένταξη και επαγγελματική εκπαίδευση των μεταναστών.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Μακρόν επανέφερε στο τραπέζι την ιδέα της επιβολής ενός φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, με στόχο τη χρηματοδότηση ενός σχεδίου συνεργασίας με την Αφρική. «Δύο χώρες της Ε.Ε. έχουν φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών: η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρέπει να τον υιοθετήσουμε για ολόκληρη την Ευρώπη» επισήμανε.

Η μετάβαση σε μια ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά

Ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε πως μια κυρίαρχη Ευρώπη πρέπει να έχει την δυνατότητα να επιτύχει έναν οικολογικό μετασχηματισμό, ο οποίος θα δημιουργήσει και θέσεις εργασίας.

«Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά για αυτό και να σκεφτούμε την Ευρώπη σαν μια ενιαία οντότητα, ώστε να επωφεληθούν όλοι από αυτό» ανέφερε. «Δεν θα μπορέσουμε να το επιτύχουμε αυτό σε μια ημέρα, αλλά δεν μιλήσουμε ποτέ για αυτό δεν θα συμβεί. Ας κάνουμε ένα σχέδιο για τα επόμενα 5 με 10 χρόνια, αλλά ας αρχίσουμε» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Μακρόν κάλεσε την Ε.Ε. να συγκροτήσει ένα σχέδιο για την στήριξη των καθαρών ενεργειακά οχημάτων και των απαραίτητων υποδομών, όπως των σταθμών φόρτισης.

Το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης

Ο κ. Μακρόν τόνισε πως η ευρωζώνη πρέπει να αποκτήσει το δικό της προϋπολογισμό για να χρηματοδοτεί κοινά επενδυτικά σχέδια και να διασφαλίσει την σταθερότητα σε περιόδους κρίσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, την ευθύνη για τον ξεχωριστό αυτό προϋπολογισμό πρέπει να έχει ένα υπουργείο Οικονομικών της ευρωζώνης, το οποίο θα ελέγχεται από ένα κοινοβούλιο.

Ο ίδιος τάχθηκε και υπέρ της θέσπισης ενός κατώτατου μισθού στην Ε.Ε., ο οποίος θα προσδιορίζεται στην οικονομική πραγματικότητα της κάθε χώρας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ουκρανός Πρεσβευτής Λονδίνο: Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι έτοιμες για έναν μακρύ πόλεμο με τη Ρωσία

Στα χαμηλά οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ΕΕ – Κίνδυνος στο στόχο μείωσης ρύπων

Μπορεί η ΕΕ να βάλει φρένο στην Temu;

Κ. Καραμανλής: Αιχμές κατά Μητσοτάκη για τη διαγραφή Σαμαρά – «Όχι» στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Επίδειξη ισχύος από τη Μόσχα που «απειλεί» με παγκόσμια σύρραξη – Συναγερμός στη Δύση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr