Η Αλ Κάιντα έχει ανακτήσει μέρος της ισχύος της, ωφελούμενη από τις πρόσφατες ήττες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στα πεδία μαχών της Συρίας, 16 χρόνια μετά της επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Αυτό εκτιμούν ειδικοί στην Ουάσιγκτον.
«Το Ισλαμικό Κράτος είναι ίσως η μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή, αλλά η Αλ Κάιντα στη Συρία μας ανησυχεί.
»Αυτός είναι ο πιο σημαντικός βραχίονάς της παγκοσμίως αυτή τη στιγμή», εξήγησε ο Τζόσουα Γκέλτσερ, άλλοτε σύμβουλος του Λευκού Οίκου αρμόδιος για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Το εξτρεμιστικό δίκτυο είναι εξάλλου ενεργό στο Μάγρεμπ, στο Μαλί και στην Υεμένη.
Ο Γκέλτσερ προσκλήθηκε μαζί με άλλους ειδικούς σε μια εκδήλωση του κέντρου μελετών New America στην Ουάσινγκτον όπου συζητήθηκαν οι σημερινές τρομοκρατικές απειλές για τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με αυτούς, η Αλ Κάιντα απλά άλλαξε όνομα και αυτοπαρουσιάζεται σαν πιο μετριοπαθής από το Ισλαμικό Κράτος.
Η Ταχρίρ Αλ Σαμ ενίσχυσε τον έλεγχό της στην επαρχία Ιντλίμπ, είτε εξολοθρεύοντας είτε απορροφώντας αντίπαλες οργανώσεις ανταρτών, ενώ εκσυγχρονίζει την προπαγάνδα της στο διαδίκτυο υιοθετώντας το μοντέλο του Ισλαμικό Κράτος, επισήμαναν.
Η τζιχαντιστική οργάνωση, η οποία έχασε μεγάλο μέρος της επιρροής της μετά τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, «μοιάζει να έχει περισσότερες ζωές κι από μια γάτα», σχολίασε ο Νταβίντ Γκάρτενσταϊν-Ρος, ο οποίος συνέγραψε μαζί με τον Γκέλτσερ μια έκθεση του New America για την τζιχαντιστική απειλή.
Σύμφωνα με αυτόν, η αλ Κάιντα είναι πλέον «πολύ πιο δυνατή» από ό,τι το 2010, όταν η αποδυνάμωσή της συνέβαλε στην άνοδο του Ισλαμικού Κράτους.
Η οργάνωση πήρε «έξυπνα αποστάσεις από το Ισλαμικό Κράτος, ώστε να περνάει σαν η οργάνωση των “μετριοπαθών τζιχαντιστών”, που δεν τους συμπαθείς κατ’ ανάγκη αλλά μπορείς να διαπραγματευτείς μαζί τους», συνέχισε ο Γκάρτενσταϊν-Ρος, υπογραμμίζοντας ότι η οργάνωση έχει την υποστήριξη μιας μερίδας Σύρων και ορισμένων κρατών του Κόλπου.