Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Αλεξάνδρεια, Εδμόνδος Κασιμάτης, Ελληνική Ομογένεια, Νεκροταφείο, Ορθόδοξη Εκκλησία, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, Χριστιανισμός, Χριστιανοί,
Μία απόφαση-σταθμό για τη διατήρηση της ιστορίας των ελληνικών κοιμητηρίων της Αλεξάνδρειας, εκεί όπου έχει εναποτεθεί το σώμα πολλών μεγάλων προσωπικοτήτων, που έχουν συμβάλλει στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, πήρε η Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας (ΕΚΑ), στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοτικής της Επιτροπής, υπό τον πρόεδρο, Εδμόνδο Κασιμάτη, αποφασίζοντας να ξεκινήσει την πολυαναμενόμενη διαδικασία της ανακαίνισης του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Γι’ αυτόν τον σκοπό, η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας θα ζητήσει τη βοήθεια ειδικών, αλλά θα τηρήσει και όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για την ανάθεση των απαιτούμενων εργασιών ανακαίνισης και καλλωπισμού του χώρου (δημοσίευση στις εφημερίδες, μειοδοσία βάσει εγχειριδίου καταστάσεων με περιληπτικές γνώσεις και εκθέσεις τεχνικής μηχανικής, και σύσταση δύο επιτροπών -μία τεχνική και μία οικονομική- για την εξέταση των φακέλων).
Επίσης, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Κοινοτικής Επιτροπής Αλεξανδρείας, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί σκάψιμο του χώρου, προκειμένου να δουν οι μηχανικοί τα θεμέλια για να συνταχθεί η έκθεση των εμπειρογνωμόνων. Επιβλέπων πολιτικός μηχανικός ορίστηκε ο Γρηγόριος Σαατσόγλου.
Το έργο, από πλευράς Κοινότητας, θα επιμεληθούν ο κ. Κασιμάτης και όλη η Κοινοτική Επιτροπή της ΕΚΑ, πάντα σε συνεργασία με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.
Όπως γράφει η επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Κοινότητας, «στο 1ο κοιμητήριο έχει ταφεί ο Γεώργιος Αβέρωφ. Σήμερα υπάρχει κενοτάφιο, γιατί ως γνωστόν τα οστά του έχουν μεταφερθεί στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Επίσης, υπάρχουν ο οικογενειακός τάφος του ποιητή Κωνσταντίνου Π. Καβάφη και οι τάφοι μεγάλων ευεργετών της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, όπως των Δ. Αναστάση, Σαλβάγων, Ζερβουδάκη, Καζούλη, Ράλλη, Ροδοκανάκη, Κάσδαλη κ.ά. Στο 2ο κοιμητήριο έχει στηθεί Ηρώο με περίπου 100 οστά Ελλήνων Ικάρων που έπεσαν στη Μ. Ανατολή κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».