SOS εκπέμπει ο Ζαν Κλοντ Τρισέ για το ακριβό ευρώ επιρρίπτοντας τις ευθύνες στις ΗΠΑ για το πρόβλημα του δυνατού νομίσματος. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ένα μεγάλο πρόβλημα να λύσει και αυτό προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ.
Η αυξανόμενη ισχύς του ευρώ, το οποίο πρόσφατα ξεπέρασε το όριο του 1,20 δολαρίου, εγείρει ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη. Σκοπός της κεντρικής τράπεζας είναι η άνοδος του δομικού πληθωρισμού, αλλά ένα ισχυρό νόμισμα παρεμποδίζει αυτό τον σκοπό.
Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ, η τράπεζα βρίσκεται σε δύσκολη θέση, δεδομένου ότι η βάση του προβλήματος έγκειται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες (για την ισχύ του ευρώ)». Η πραγματική οικονομία ανακάμπτει πλέον πολύ πολύ αισθητά», ανέφερε ο Τρισέ σχετικά με την ελκυστικότητα του κοινού νομίσματος.
«Από εκεί και πέρα, πιστεύω πως οι δυσκολίες στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα η διστακτικότητα στο τι θα κάνουν με νέες επενδύσεις, με τη φορολογία και λοιπά -και οι δυσκολίες με την τρέχουσα κυβέρνηση- επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο. Διότι το πρόβλημα είναι περισσότερο ότι το δολάριο είναι αδύναμο σε σύγκριση με όλα τα νομίσματα, και όχι τόσο ότι το ευρώ είναι πολύ ισχυρό σε σύγκριση με όλα τα νομίσματα», εξήγησε ο Τρισέ μιλώντας στο CNBC, στη διάρκεια του Ambroseti Forum στην Ιταλία.
«Δεν είναι αρκετές οι μεταρρυθμίσεις των κυβερνήσεων»
Ο Τρισέ προειδοποίησε πως αν και η Ευρώπη εξακολουθεί να χρειάζεται διευκολυντική νομισματική πολιτική, καθώς ο δομικός πληθωρισμός παραμένει πολύ κάτω του στόχου για 2%, οι φορείς χάραξης πολιτικής θα πρέπει να προετοιμαστούν για τη στιγμή που η κεντρική τράπεζα θα πατήσει το φρένο.
«Αυτή η διευκολυντική πολιτική δεν θα κρατήσει για πάντα και όλες οι κυβερνήσεις, όλοι οι εταίροι, ο δημόσιος τομέας, ο ιδιωτικός τομέας, πρέπει να προετοιμαστούν για όταν θα βγούμε απ’ αυτήν», τόνισε.
Ένα από τα βασικά που πρέπει να γίνουν είναι μεταρρυθμίσεις, κάποιες από τις οποίες και στο δημοσιονομικό μέτωπο. «Δεν είναι αρκετές (οι μεταρρυθμίσεις). Είναι απόλυτα σαφές πως οι κυβερνήσεις σε γενικές γραμμές έχουν σταθεί απολύτως ήπιες, ήρεμες και ήσυχες -γιατί βασίζονται στις κεντρικές τράπεζες. Αυτό είναι ντροπή», σχολίασε.