Δημοσίευμα της ρωσικής οικονομικής εφημερίδας Vedomosti αναφέρει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ψάχνει μια γυναίκα για να «κατέβει» υποψήφια στις ρωσικές εκλογές του 2018.Η εφημερίδα επικαλείται πηγές προσκείμενες ρωσική προεδρία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα εξετάζονται ήδη 5-7 υποψηφιότητες, από τις οποίες τρεις, προέρχονται από το κόμμα «Δίκαιη Ρωσία».
Η Νατάλια Βελίκαγια, δήλωσε στην εφημερίδα ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια παρόμοια συζήτηση μαζί της και θεωρεί σχεδόν απίθανο να γίνει κάτι τέτοιο.
Η Πετελιάεβα δήλωσε ότι επισήμως δεν της έχει γίνει τέτοια πρόταση, αλλά θα ήθελε να συμμετάσχει ως υποψήφια, λέγοντας ότι «υπάρχει ένα κοινωνικό αίτημα για την συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική και αυτό είναι κάτι που εντείνει το ενδιαφέρον για τις επικείμενες εκλογές».
Πρόταση πάντως για να αναλάβει την προεδρία του κόμματος «Δίκαιη Ρωσία» γυναίκα και να αντικαταστήσει τον σημερινό αρχηγό του Σεργκέι Μορόνοφ έχει τεθεί, όπως δηλώνει στην εφημερίδα, στέλεχος του κόμματος.
Αναφέρει ότι ανεπίσημα έχει γίνει συζήτηση με την Πετελιάεβα, αλλά προς το παρόν δεν έχει αποφασισθεί.
Όσον αφορά την Βόλινετς, η εφημερίδα γράφει ότι δεν κατάφερε να επικοινωνήσει μαζί της.
Οργή Ρωσίδας δημοσιογράφου για διαρροές που την θέλουν υποψήφια πρόεδρο της Ρωσίας
Η γνωστή τηλεπαρουσιάστρια Ξένια Σαμπτσάκ, κόρη τoυ εκλιπόντος πολιτικού Ανατόλι Σαμπτσάκ, ο οποίς είχε διατελέσει δήμαρχος της ΑγίαςΠετρούπολης, με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας Vedomosti που την αναφέρει ως υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές του 2018 εξέφρασε την έκπληξη της, αλλά και την οργή της για τους σχεδιασμούς του Κρεμλίνου.
Σχολιάζοντας μάλιστα το δημοσίευμα, της εφημερίδας, αλλά και άλλων εντύπων που το αναπαρήγαγαν, σύμφωνα με το οποίο το Κρεμλίνο αναζητά γυναικείες προσωπικότητες που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν ως υποψήφιες για την ρωσική προεδρία στις προεδρικές εκλογές του 2018, η κ. Σαμπτσάκ χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις.
Απαντώντας μέσω Instagram, η Ρωσίδα τηλεπαρουσιάστρια είπε ότι τα έντυπα αυτά, παραβιάζοντας μια βασική αρχή της δημοσιογραφίας, «δεν θεώρησαν απαραίτητο μου ζητήσουν κάποιο σχόλιο», τονίζοντας ότι είναι υπερήφανη που είναι «άνθρωπος ανεξάρτητος και δεν έχει καμία σχέση με την ρωσική προεδρία».
Χρησιμοποίησε ακόμη ιδιαίτερα απαξιωτικές εκφράσεις για το Κρεμλίνο και την πολιτική του, γράφοντας: «Δεν γνωρίζω τι και ποιος συζητά εκεί στα υψηλά κλιμάκια, αλλά εδώ και καιρό παρατηρώ το πολιτικό μας τοπίο. Και η διάγνωση μου είναι μία, Κύριοι, ότι η πολιτική σας είναι σ…α. Ανιαρή και απεχθής».
Η συμμετοχή γυναικών ως υποψηφίων για την ρωσική προεδρία μπορεί να αποτελέσει ένα από τα πολλά σενάρια θεατρικής υφής που θα παιχθούν στις προεδρικές εκλογές.
Αυτό υποστηρίζει ο πολιτικός αναλυτής Κονσταντίν Καλάτσεφ
Προς το παρόν μια από τις πιο ρεαλιστικές εκδοχές είναι η συμμετοχή στην προεκλογική εκστρατεία της παλιάς φρουράς των αρχηγών των κομμάτων.
Η άποψη αυτή ανήκει στον αναλυτή του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών, Αντρέι Κολιάντιν.
Ωστόσο, εκτιμά ότι η συμμετοχή γυναικών θα ενίσχυε το ενδιαφέρον για τις εκλογές και θα έδειχνε ότι η προεκλογική εκστρατεία δεν διακατέχεται από μισογυνισμό.
Προϊστορία
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, μέχρι τώρα υπήρξαν δύο γυναίκες υποψήφιες στις προεδρικές εκλογές.
Στις προεδρικές εκλογές του 2000 είχε κατέβει ως υποψήφια η νυν πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Ελένα Πανφίλοβα.
Εκπροσώπησε το κόμμα «Αξιοπρέπεια των Πολιτών» και συγκέντρωσε το 1,01%.
Στις εκλογές του 2004 είχε συμμετάσχει η Ιρίνα Χαμακάντα («Συμμαχία των Δεξιών δυνάμεων»), η οποία είχε συγκεντρώσει το 3,84%.