Διαβάστε σχετικά για Financial Times, Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Πραξικόπημα, Πραξικόπημα Τουρκία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, Φετουλάχ Γκιουλέν,
Σύμφωνα με δημοσίευμα της FINANCIAL TIMES, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έχει «κλονιστεί» από τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου και την οριακή νίκη του, σχεδιάζει να προβεί σε ριζικές αλλαγές στο ΑΚΡ, (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) ώστε να αποκτήσει εκ νέου πλήρη έλεγχο του κόμματος.
To δημοσίευμα υποστηρίζει ότι οι αλλαγές που ξεκίνησαν στις τοπικές οργανώσεις του κόμματος θα επεκταθούν και στους Δημάρχους που πρόσκεινται στο ευρύτερο κομματικό χώρο και αργότερα στους Βουλευτές του κόμματος.
Πρόκειται για αλλαγές που μεταξύ άλλων θα συμβάλλουν στην «αθόρυβη» απομάκρυνση στελεχών του ΑΚΡ που συνδέονται με τον κίνημα του Γκιουλέν. Αξιωματούχοι του κόμματος αναφέρουν ότι θα απομακρυνθούν από το κόμμα, άτομα των οποίων η αφοσίωση προς στον Ερντογάν είναι «αμφισβητούμενη», καθώς και όσοι έχουν εμπλακεί σε οικονομικά σκάνδαλα.
Το δημοσίευμα της FINANCIAL TIMES επισημαίνει ότι πρωταρχική στρατηγική του ΑΚΡ θα είναι η προσέγγιση των νέων ψηφοφόρων, 18-25 ετών, οι οποίο ανέρχονται στα 8 εκατ. και η πλειοψηφία των οποίων είχε ψηφίσει ΟΧΙ στο δημοψήφισμα.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι μπορεί μεν αρκετά στελέχη του κόμματος να είναι δυσαρεστημένα από την στάση του Ερντογάν αλλά η μεγάλη δημοτικότητα που συνεχίζει να απολαμβάνει δεν προσφέρονται για μια βραχυπρόθεσμη πολιτική αναμέτρηση.
Εν ολίγοις, το μεγαλύτερο πρόβλημα του Τούρκου Προέδρου δεν είναι η εσωτερική πολιτική αλλά η εξωτερική πολιτική, με κομβικά σημεία η διαχείριση των επιπτώσεων του πολέμου της Συρίας στην χωρά του, όσο οι «στροβιλισμοί» που παρατηρούνται στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ αλλά και με την Ε.Ε.