Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων “είναι διμερές”, δήλωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, ευθυγραμμιζόμενος με την “κανονικότητα” και αδειάζοντας ολοσχερώς τον Αλβανό αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος πριν μια εβδομάδα επισκέφθηκε τη Γερμανία ζητώντας από το Βερολίνο να εμπλακεί στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα.
Ο Νίκος Κοτζιάς έχει ξεκαθαρίσει στη σκοπιανή κυβέρνηση και στους δυτικούς εταίρους από την πρώτη στιγμή ότι το “ονοματολογικό” είναι διμερές και ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί ανάμιξη τρίτων στη διαπραγμάτευση.
Οποιαδήποτε απόπειρα των Σκοπιανών να διεθνοποιήσουν το ζήτημα θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το πολυεθνικό κρατίδιο, αφού τόσο η ΝΑΤΟϊκή όσο και η ευρωπαϊκή τους πορεία περνά από την Ελλάδα.
Οι Σκοπιανοί -και ο ίδιος ο Ζάεφ- έκαναν βεβαίως τις παρασπονδίες τους μέσα στο καλοκαίρι, η Αθήνα τις “σημείωσε” και φαίνεται ότι στα Σκόπια έλαβαν το μήνυμα ότι γυρνώντας από εδώ κι από εκεί και ζητώντας “βοήθεια” είναι σαν να σκάβουν τον λάκκο τους.
Η Ελλάδα, η μόνη ΝΑΤΟϊκή χώρα στα Βαλκάνια με πραγματικό και ισχυρότατο στρατό, οι άλλοι τριγύρω έχουν ένοπλες δυνάμεις επιπέδου πολιτοφυλακών, με αναβαθμισμένη γεωπολιτική αξία τόσο εξαιτίας του τζιχαντισμού όσο και των ενεργειακών κοιτασμάτων, κανονική δυτική χώρα και μητέρα του δυτικού πολιτισμού, αξιόπιστη σύμμαχος των ΗΠΑ και σύνορο-προπύργιο του δυτικού κόσμου, έχει εκφράσει την ειλικρινή της διάθεση να θέσει υπό την αιγίδα της το κυρίως βουλγαρόφωνο κρατίδιο και να το υποστηρίξει να γίνει μια κανονική χώρα ώστε να ενσωματωθεί ομαλά στον δυτικό κόσμο.
Για να γίνει όμως το όνειρο των Σκοπιανών πραγματικότητα, τα Σκόπια πρέπει να πάψουν να συμπεριφέρονται ως προβληματικό κράτος, να απεμπολήσουν την καπηλεία του ελληνικού πολιτισμού και τη διαστρέβλωση της ελληνικής ιστορίας, να αποποιηθούν τους αστείους αλυτρωτισμούς τους και να πλησιάσουν τη βαλκανική μητέρα Ελλάδα με συναισθήματα φιλίας και καλής διάθεσης.
Η Ελλάδα δεν ζητά τίποτα από τα Σκόπια, εκτός από ό,τι είναι δικό της.
Είναι εξωφρενικό μια χούφτα βουλγαρόφωνοι να παριστάνουν τους απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, εκτός εάν αποφασίσουν να δηλώσουν Έλληνες που εκβουλγαρίστηκαν γλωσσικά.
Αλλά επειδή επιμένουν, οι εθνικιστές τους, να ισχυρίζονται ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες, πράγμα εξοργιστικό για κάθε λογικό άνθρωπο και να διατυμπανίζουν, αυτοί η μία χούφτα πειναλέοι, ότι μπορούν να κατακτήσουν τη Θεσσαλονίκη, ήρθε η ώρα να σοβαρευτούν.
Η επιμονή στα ψέμματα θα τους κρατήσει απομονωμένους και θα καταλήξει στον μοιραίο διαμελισμό τους.
Ο Ζόραν Ζάεφ, για το καλό του λαού του, θα είναι πραγματικά ευτύχημα εάν έχει συνειδητοποιήσει την απελπιστική του θέση ώστε να συμπεριφερθεί επιτέλους ως ένας ηγέτης που κοιτά προς τη Δύση.
Τα Σκόπια από την Ελλάδα έχουν να κερδίσουν πρόοδο και ευημερία.
Είναι προς το συμφέρον τους να είναι με την Ελλάδα όπως και αποκλειστικά στο χέρι τους.
Όπως μεταδίδουν σκοπιανές ιστοσελίδες, o Ζόραν Ζάεφ, σε δηλώσεις του το Σάββατο μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο Δυρράχιο της Αλβανίας, αναφέρθηκε και στο θέμα του ονόματος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της σκοπιανής κυβέρνησης, ερωτηθείς αν χώρα του έχει την υποστήριξη των χωρών της περιοχής στο θέμα του ονόματος, ο Ζάεφ ανέφερε:
«Όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που βρίσκονται σήμερα εδώ, μαζί με τον Επίτροπο Χαν και τους εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας, πιστεύω ότι είναι φίλα διακείμενες προς την “Μακεδονία” και όλοι επιθυμούν να βοηθήσουν την “Μακεδονία” για κάθε ζήτημα, όπως και εμείς θέλουμε να τους βοηθάμε.
»Το ζήτημα αυτό είναι διμερές και πιστεύω ότι μόνο τα θετικά μηνύματα και η ενθάρρυνση από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων μπορούν να αποτελέσουν σοβαρή συμβολή για την επίλυση αυτού του ευαίσθητου θέματος.
»Προσδοκώ την επίλυση του προβλήματος μέσω διαλόγου στο πλαίσιο του ΟΗΕ, μέσω του Μάθιου Νίμιτς. Αναμένω ότι μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους ή τις αρχές του επόμενου θα υπάρξουν νέες ιδέες από τον Νίμιτς για την επίλυση αυτού του ζητήματος.
»Είμαι πεπεισμένος ότι το θετικό κλίμα που υπάρχει σε όλη την περιοχή, η θετική σχέση της “Μακεδονίας” με όλες τις χώρες της περιοχής, όπως και με την Ελλάδα, μπορούν να λειτουργήσουν μόνο προς όφελος της επίλυσης ενός τέτοιου ευαίσθητου προβλήματος».
Την Πέμπτη ο Νίκος Κοτζιάς θα επισκεφτεί τα Σκόπια. Ίσως να έχουμε μια πρώτη εικόνα εάν η κυβέρνηση Ζάεφ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και σε πράξεις, όπως απομακρύνοντας τα διάσπαρτα στο κρατίδιο αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και αλλάζοντας όνομα στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, που το ονόμασαν “Μέγας Αλέξανδρος”, ή θα περιοριστεί πάλι σε επικοινωνιακά τερτίπια που δεν την οδηγούν πουθενά.