Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σημαντικές απώλειες μεταξύ των αμάχων στην πολιορκημένη Ράκα – Το Ισλαμικό Κράτος τους κρατά ως ασπίδες

Σημαντικές απώλειες μεταξύ των αμάχων στην πολιορκημένη Ράκα – Το Ισλαμικό Κράτος τους κρατά ως ασπίδες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Συνολικά 59 άμαχοι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, σκοτώθηκαν από τη Δευτέρα, σύμφωνα με το φιλοϊσλαμιστικό Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Διεθνούς Συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σε συνοικίες της πολιορκημένης Ράκα, της πρώην πρωτεύουσας της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στη Συρία.

Οι τζιχαντιστές κατηγορούνται από τον ΟΗΕ ότι χρησιμοποιούν τους πολίτες σαν «ανθρώπινες ασπίδες».

Ο Συνασπισμός που έχουν συγκροτήσει δεκάδες χώρες παρέχει κρίσιμης σημασίας αεροπορική υποστήριξη στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια συμμαχία Κούρδων, Αράβων και Ασσύριων δημοκρατικών, η οποία εμπλέκεται σε μάχες επί του πεδίου για να εκδιωχθούν οι τζιχαντιστές από τη Ράκα, το κυριότερο προπύργιό τους στη Συρία, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Οι μάχες επικεντρώθηκαν την Πέμπτη στην Παλιά Πόλη, με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) να ελέγχουν πλέον περί το 70% της έκτασής της, και στις συνοικίες Αλ Νταρίγια (δυτικά), Αλ Μπαρίντ (βορειοδυτικά) και Αλ Μουρούρ (κεντρικά), ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια φιλοϊσλαμιστική ιστοσελίδα-ΜΚΟ που μεταδίδει τα νέα του πολέμου και εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από τη Δευτέρα, τα πλήγματα του Διεθνούς Συνασπισμού στοίχισαν τη ζωή σε συνολικά 59 αμάχους, ανάμεσά τους 21 παιδιά, διευκρίνισε το ίδιο Παρατηρητήριο, υπογραμμίζοντας ότι κι άλλα πτώματα ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια.

Ο Διεθνής Συνασπισμός λέει ότι παίρνει μέτρα για να αποφεύγονται οι απώλειες μεταξύ των αμάχων, ενώ από το 2014 μέχρι σήμερα αναγνωρίζει ότι ευθύνεται για τους θανάτους 624 αμάχων που χάθηκαν στις δικές του επιδρομές, σύμφωνα με έναν απολογισμό που είχε δημοσιοποιήσει στις αρχές Αυγούστου.

Όμως πολλές ΜΚΟ επισημαίνουν πως ο απολογισμός αυτός είναι πολύ υποτιμημένος.

«Ο χειρότερος τόπος» για να βρίσκεται κανείς σήμερα στη Συρία «είναι το τμήμα της Ράκα που παραμένει στα χέρια του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε την Πέμπτη ο Γιαν Έγκελαντ, επικεφαλής της ομάδας εργασίας για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

Ο ΟΗΕ λογαριάζει ότι υπάρχουν μέχρι και 25.000 άμαχοι παγιδευμένοι μέσα στη Ράκα.

«Είναι περικυκλωμένοι από τους μαχητές των SDF και χρησιμοποιούνται σαν ανθρώπινες ασπίδες από το Ισλαμικό Κράτος», σημείωσε ο Έγκελαντ.

«Ζητούμε λοιπόν από τον Συνασπισμό κι από τις SDF, με τις οποίες θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, να αφήνουν όποτε είναι δυνατό τους αμάχους να δραπετεύουν», πρόσθεσε.

Οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις θεωρούν ότι «η κατάσταση δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη για τις γυναίκες, τα παιδιά και τους άμαχους, οι οποίοι βρίσκονται σε διασταυρούμενα πυρά», τόνισε ο Έγκελαντ.

Η Ράκα, μια πόλη που οι τζιχαντιστές πήραν στα χέρια τους το 2014, έχει μετατραπεί σε σύμβολο των ωμοτήτων του Ισλαμικού Κράτους, ενώ σύμφωνα με δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών εκεί σχεδιάζονταν επιθέσεις που διαπράχθηκαν ή θα μπορούσαν να διαπραχθούν στο μέλλον στο εξωτερικό.

Οι SDF άρχισαν τον Νοέμβριο του 2016 την ευρείας κλίμακας επιχείρηση για την απελευθέρωση της Ράκα, όπου μπόρεσαν να μπουν την 6η Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, υπάρχουν από 10.000 ως 25.000 κάτοικοι που παραμένουν παγιδευμένοι μέσα στην πόλη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Χαμάς τώρα εκλιπαρεί για κατάπαυση πυρός και ζητά διαμεσολάβηση Τραμπ

Η Ρωσία θέλει να τα «βρούνε» Τουρκία και Συρία και επιδιώκει διάλογο με τις ΗΠΑ για το συριακό ζήτημα

Λίβανος – Σχέδιο πρότασης κατάπαυσης πυρός: Ουάσιγκτον και Ιερουσαλήμ αναμένουν απάντηση της Βηρυτού

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε «ισχυρό στρατό» και ειρήνη σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία

Οι όροι του Ισραήλ για κατάπαυση πυρός στον Λίβανο – Ο ρόλος της Ρωσίας, τι ζητά η Μόσχα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr