Σε αμέλεια του γιατρού που παρακολουθούσε την κατάσταση της υγείας του επιτυχημένου τραπεζίτη Στέφανου Βαβαλίδη στο Λονδίνο αποδίδει το θάνατό του η οικογένειά του, με τη χήρα του, Βαρβάρα να καταθέτει μήνυση εναντίον του.
Πρόκειται για τον δρα Πίτερ Γουίλερ, τον οποίο εμπιστευόταν επί 30 ολόκληρα χρόνια η οικογένεια, ενώ ήταν και ο προσωπικός γιατρός της πριγκίπισσας Νταϊάνα. Μάλιστα ήταν ο άνθρωπος που κλήθηκε να αναγνωρίσει τη σορό της μετά από το τροχαίο δυστύχημα που της στοίχισε τη ζωή στις 31 Αυγούστου 1997.
Ο Στέφανος Βαβαλίδης αρρώστησε κατά τη διάρκεια διακοπών του στην Ελλάδα, τον Μάιο του 2015 και πέρασε τους τελευταίους οκτώ μήνες της ζωής του στο νοσοκομείο.
Η χήρα του κατηγορεί το Γουίλερ ότι «δηλητηρίασε» τον σύζυγό της, καθώς ο θάνατός του σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια πιθανότατα λόγω της τοξικότητας των φαρμάκων που τού χορηγούσε για την ψωρίαση.
«Δηλητηριάστηκε σταγόνα – σταγόνα»
«Ο σύζυγός μου έπαιρνε μεθοτρεξάτη μία φορά την εβδομάδα χωρίς παρενέργειες. Αλλά υπέστη μία σχεδόν κρυφή συσσώρευση προβλημάτων υγείας, όπως κρυολογήματα και κακό ύπνο. Αυτή ήταν η φύση της δηλητηρίασής του -σταγόνα σταγόνα- για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι τραγικό να χάνεις τον επί 45 χρόνια σύντροφό σου. λλά ήταν απόλυτο σοκ και φρίκη όταν μάθαμε ότι μπορούσε κάλλιστα να αποφευχθεί», είπε η κα Βαβαλίδη, μιλώντας στο BBC.
Εκείνη και ο μεγαλύτερος γιος της, Άλεξ, κατηγορούν τον δρα Γουίλερ για «αμέλεια, αλαζονεία, παρατεταμένη αμεριμνησία και αμέλεια».
Ο δικηγόρος της οικογένειας που ειδικεύεται σε υποθέσεις ιατρικής αμέλειας χαρακτηρίζει την προκείμενη ως τη χειρότερη περίπτωση «επαναλαμβανόμενης και επίμονης αμελούς φροντίδας» που έχει δει ποτέ.
Τι απαντά ο γιατρός
Απαντώντας μέσω των συνηγόρων του, ο Γουίλερ αναφέρει ότι το συγκεκριμένο φάρκακο, την μεθοτρεξάτη, χορηγούνταν στον Βαβαλίδη από το 1999 από τον προηγούμενο γιατρό του και πως όταν ο ίδιος άρχισε να το συνταγογραφεί το 2003 είχε ενημερωθεί πως ο ασθενής έπαιρνε μία σταθερή δόση η οποία είχε θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ψωρίασης χωρίς παρενέργειες.
Σημειώνει επίσης ότι ο Βαβαλίδης ήταν παχύσαρκος και διαβητικός θα πέθαινε ούτως ή άλλως από ηπατική ανεπάρκεια. Παρόλα αυτά, παραδέχεται πως αν είχε δώσει εντολή στον ασθενή για πλήρεις ιατρικές εξετάσεις εκείνος θα μπορούσε να είχε ζήσει έως και δύο χρόνια περισσότερο.
Ο Στέφανος Βαβαλίδης, ήταν Ελληνοκαναδός επενδυτικός τραπεζίτης ο οποίος είχε διατελέσει αναπληρωτής διοικητής της Εθνικής Τράπεζας την περίοδο 1991-1993, πέθανε τον Ιανουάριο του 2016 στο Λονδίνο, σε ηλικία 69 ετών.